Κύκλος Διαλέξεων με Θέμα την Αρχιτεκτονική Τοπίου στο ΚΠΙΣΝ - 16/11/2016

Κήποι και Πάρκα: Μια ιστορική διαδρομή από τον 20ο αιώνα έως σήμερα.
Τετάρτη / 16 Νοεμβρίου / 2016
 
Από την αρχαιότητα έως σήμερα το τοπίο αποτέλεσε ένα αναπόσπαστο συστατικό του ανθρώπινου περιβάλλοντος, μια έκφραση της ποικιλίας της κοινής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των πολιτών και το θεμέλιο της ταυτότητάς τους. Στόχος των διαλέξεων είναι η παρουσίαση της εξελικτικής διαδικασίας του τοπίου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Συγχρόνως θα αναδειχθεί η συμβολή της Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη διαμόρφωση τοπίων φυσικών και πολιτισμικών, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων τοπίου που άπτονται της διαχείρισης και της προστασίας του.
 
Η αλλαγή του τοπίου από φυσικό σε τεχνητό, κατά την περίοδο του Χαλκού, ο μετασχηματισμός του αγροτικού τοπίου σε διακοσμητικό κήπο στα ιερά άλση της αρχαίας Ελλάδας, η μεταμόρφωση του αστικού τοπίου σε μνημειακό στην ελληνιστική πόλη, η εμφανής κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στη φύση κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, η κατασκευή τοπίων μέσα στη φύση σύμφωνα με την αγγλική σχολή κηποτεχνίας και η επιρροή της οικολογίας στον πολεοδομικό σχεδιασμό τον 20ό αιώνα είναι μερικά από τα στάδια της ιστορικής εξέλιξης του τοπίου που θα παρουσιαστούν.
 
 
Το θέμα της τρίτης συνάντηση είναι το ακόλουθο:
Κήποι και Πάρκα: Μια ιστορική διαδρομή από τον 20ο αιώνα έως σήμερα
Οι επιρροές του 20ου αι. μέσω των διαφόρων σχεδιαστικών κινημάτων στην διαμόρφωση του τοπίου. Η επιρροή της οικολογίας στον σχεδιασμό του τοπίου. 
 
Η συμβολή της Αρχιτεκτονικής Τοπίου τον 21ο αι. στην διαμόρφωση τοπίων φυσικών και πολιτισμικών αλλά και στην επίλυση προβλημάτων τοπίου που άπτονται της διαχείρισης και της προστασίας του. Αναφορά στις Πολιτικές της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο) και της Εθνικής μας νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του τοπίου.
 
 
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Aικατερίνη Γκόλτσιου -Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, Δρ. Γεωγραφίας Παν/μιου Αιγαίου, Αρχιτέκτων Τοπίου (M.L.A. Univ.of Edinburgh), Γεωπόνος (Γ.Π.Α.)
 
Τετάρτη 2, 9, 16 Νοεμβρίου | 18.30 – 20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
 
Eλεύθερη είσοδος.
Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.

RELATED ARTICLES