Tο Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει “Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981”, ένα εγχείρημα καταγραφής και παρουσίασης του έργου και της συμβολής των Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στην επιστημονική έρευνα, τη διδασκαλία, και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα δυναμικό αρχείο που θα ανανεώνεται και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.
Το Αρχείο θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα, (Νίκης 4, 1ος όροφος), και ώρα 6.30 μ.μ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στον σύνδεσμο.
Το Αρχείο, που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος για την ενίσχυση των Δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού.
Το Ψηφιακό Αρχείο είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα www.femarch.gr και περιέχει πολλά αδημοσίευτα στοιχεία, αναδεικνύοντας με ολοκληρωμένο τρόπο τις προσωπικότητες των αρχιτεκτόνων και μέσα από αυτές τα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα.
Με το εγχείρημα αυτό, έρχεται στο φως και μάλιστα ψηφιακά, η μέχρι σήμερα άγνωστη συμβολή πολλών γυναικών αρχιτεκτόνων στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στην επιστημονική έρευνα, τη διδασκαλία, και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον πέρα από την αρχιτεκτονική δραστηριότητα πολλών βιογραφούμενων, περιλαμβάνονται αυτούσια κείμενα λογοτεχνικά, ποιήματα, ζωγραφικά έργα, και πολλά άλλα, τα οποία καθιστούν το Αρχείο πηγή ζωντανών ιστορικών μαρτυριών διευρύνοντας τα όρια της γυναικείας ενασχόλησης με την αρχιτεκτονική.
Το Αρχείο είναι δυναμικό καθώς διαρκώς θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται. Με νέα στοιχεία στις υπάρχουσες αναρτήσεις, με καινούργιες αναρτήσεις για αρχιτέκτονες που δεν έχουν ακόμα περιληφθεί και εφόσον το επιθυμούν, καθώς και με τη συμπερίληψη γυναικών αρχιτεκτόνων των νεότερων γενιών.
Πρόθεση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ είναι το Αρχείο να παραμείνει ανοιχτό, στη διάθεση των ερευνητών, των φοιτητών Αρχιτεκτονικής, των αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου.
Η δομή του Αρχείου υπακούει σε κανόνες στηριγμένους στην εγχώρια και διεθνή εμπειρία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανοιχτό και «πολυφωνικό» χαρακτήρα του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
6.30 – 7.00 : ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
6.30 – 7.00 : ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
Τζούλια Τσαλίκη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ.
Ουρανία Οικονόμου, Αρχιτέκτων, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ.
7.00 – 7.30 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Αντωνία Πάνου Αρχιτέκτων, Συντονίστρια παραγωγής του Αρχείου.
«Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981: Η παραγωγή και η τελική του οργάνωση και μορφή»
Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ Αρχιτέκτων, Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων. Η προσφορά του στην έρευνα και ιστοριογραφία της»
7.30 – 8.45 : ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ
Βασίλης Σγούτας, Αρχιτέκτων, Επίτιμος Πρόεδρος UIA.. –
«Μια άλλη ματιά»
Τάσης Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.
«Οι Ελληνίδες αρχιτέκτονες μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923 -1981 του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ»
Ίρις Λυκουριώτη, Αρχιτέκτων, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Π.Θ.
«Προς μια δίκαιη ιστοριογραφία της Αρχιτεκτονικής»
Ελένη Τζιρτζιλάκη, Δρ. Αρχιτέκτων, Εικαστικός.
«Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων αρχιτεκτόνων. Οι αόρατες που γίνονται ορατές. Για μια ενσώματη αρχιτεκτονική;»
Κωνσταντίνα Γκολέμη, Βαγγελιώ Σισκάκη, Ευγενία Χατζηϊωάννου, Αρχιτέκτονες, Απόφοιτες 2022 Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό RYTERNA MODUL
«Ο επαναπροσδιορισμός της γυναικείας ταυτότητας στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό χώρο»
8.45 – 9.15: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
READ ALSO: Βράβευση της ALUMIL για την πλατφόρμα My Windows στα Bravo Sustainability Awards 2022