ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ
Η ελληνική ομάδα εργασίας του DOCOMOMO και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Mηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης συνδιοργανώνουν με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος” επιστημονική συνάντηση με θέμα:
Tο μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση
25-26 Μαΐου 2018
Χανιά στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος”
> Επιστημονική επιμέλεια:
Κώστας Τσιαμπάος, ελληνική ομάδα DOCOMOMO –επίκoυρος καθηγητής ΕΜΠ
Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης
Ένα μεγάλο μέρος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον με ιδιαίτερη ταυτότητα. Έλληνες αλλά και ξένοιαρχιτέκτονες δημιούργησαν έργα αναπτύσσοντας έναν γόνιμο διάλογο με τη φύση, κάποιες φορές αντιπαρατιθέμενοι σε αυτήν ενώ κάποιες άλλες «κατασκευάζοντάς» την, επιχειρώντας την σχεδιαστική αναπαράστασή της. Κάθε συνάντηση όμως της αρχιτεκτονικής με τη φύση, βασισμένη στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να τη «βελτιώσει», δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση αξιών και ιδεών. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα καθότι το ελληνικό τοπίο πέραν της αισθητικής ιδιαιτερότητάς του διαθέτει ευρύτερο ιδεολογικό βάρος μέσω των φιλοσοφικών ιδεών που έχουν διατυπωθεί γι αυτό. Mε δεδομένες τις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει κυρίως η σχέση φύσης και τουρισμού στην Ελλάδα, η επιστημονική συνάντηση με θέμα «Το μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση» έχει ως στόχο να αναδείξει τον διάλογο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με την ελληνική φύση μέσα από δύο θεματικούς άξονες:
α. Κοιτάζοντας προς τη φύση – Σχεδιάζοντας με τη φύση
β. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική τοπίου και η ελληνική φύση.
Στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν 33 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί θα παρουσιάσουν εισηγήσεις φέρνοντας στο φως αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, αναδεικνύοντας άγνωστα ή λίγο γνωστά έργα, θέματα και πρόσωπα, καθώς και προτάσεις οι οποίες εισάγουν νέα ερμηνευτικά εργαλείακατανόησης της σχέσης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με το φυσικό περιβάλλον και το σχεδιασμένο τοπίο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς (Αθήνα – Μόναχο) μέλος της μελετητικής ομάδας μαζί με τον Αλ. Ρωμανό και τον Αλ. Καλλιγά για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στον διάλογο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με το φυσικό τοπίο της Κρήτης.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Χορηγοί: ΕLIA Hotels, ΚΗΠΟΣ Καφέ, INSITE Lab Architects
READ ALSO: UPGRADE YOUR PROJECT