Έκθεση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «ArXellence 2» της ALUMIL.
Σχεδιάζοντας τη νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα νέο Επιχειρηματικό Κέντρο για την πόλη. Η μεγάλη γιορτή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στα Παλαιά Σφαγεία.
-press release
Μια πρωτοβουλία της ALUMIL, ο Ανοιχτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών ArXellence 2, έγινε η αφορμή και το πλαίσιο για την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως της ιδανικής προσέγγισης για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης. Με 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 κατατεθειμένες προτάσεις, η διεθνής αρχιτεκτονική κοινότητα ανταποκρίθηκε θερμά στο κάλεσμα της εταιρείας και ανέδειξε, μέσα από τις μελέτες που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση, τη μεγάλη σημασία επανασχεδιασμού της ιστορικής αλλά εδώ και δεκαετίες υποβαθμισμένης αυτής περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας.
Ως επιστέγασμα του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 η επίσημη έκθεση των αρχιτεκτονικών προτάσεων, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία. Oι 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις θα παρουσιαστούν στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco (DT&S), εγκαινιάζοντας έναν «διάλογο» με την ίδια την περιοχή, τη σημερινή εικόνα της και τις μαρτυρίες των ανθρώπων της.
Κατά την περίοδο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά παράλληλων δράσεων, που στόχο έχουν την ανάδειξη της κομβικής σημασίας υλοποίησης μιας εκ των προτάσεων, την επαφή των πολιτών με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και τη «σφυγμομέτρηση» της προτίμησης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τη μορφή που επιθυμούν να έχει η δυτική είσοδος της πόλης τους:
- Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας: «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση πολιτιστικής κληρονομιάς & σύγχρονης αρχιτεκτονικής» [Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021]
- Διαγωνισμός φωτογραφίας [12 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2021]
- Θεματικές ξεναγήσεις [Σάββατο 11/9, Παρασκευή 17/9, Κυριακή 19/9, Παρασκευή 24/9]
- Διαδικτυακή ψηφοφορία κοινού σε σχέση με τις προτάσεις [3-26 Σεπτεμβρίου 2021]
- Πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων, φορέων κλπ. [13-26 Σεπτεμβρίου 2021]
Αναλυτικές πληροφορίες και τρόποι συμμετοχής στις δράσεις αυτές θα ανακοινωθούν σύντομα.
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και της εντοπιότητάς της, η ALUMIL έχει στόχο να θέσει τα θεμέλια ώστε ο διαγωνισμός, η έκθεση των προτάσεων αλλά και οι παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα να υπογραμμίσουν – μέσω της αρχιτεκτονικής και του σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού – το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στην πρώτη γραμμή των πόλεων του κόσμου, που έχουν τη δυναμική να πρωταγωνιστήσουν στο κοντινό μέλλον. Μια πόλη που θα μπορεί να είναι περήφανη, όχι μόνο για επιχειρηματικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, αλλά και για ζώνες που θα συνδυάζουν την εμπορική δραστηριότητα με υψηλής ποιότητας οικιστική χρήση.
Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε και διοργανώθηκε από την ALUMIL, με την υποστήριξη και επίβλεψη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA). Διεξάχθηκε σύμφωνα με τους Πρότυπους Κανονισμούς της UNESCO για Διεθνείς Διαγωνισμούς στην Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία και τις συστάσεις βέλτιστων πρακτικών της UIA. Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
READ ALSO: "Η πλατεία Αριστοτέλους, η οδός Αριστοτέλους και η πλατεία της Κοινωνίας των Εθνών": η πρόταση των Π. Νικηφορίδη & B. Cuomo σε συνεργασία με τις Δ. Δόλλα & Έ. Χαβατζά κερδίζει Εξαγορά στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον ανασχεδιασμό της Πλατείας και του Άξονα της Αριστοτέλους