Η πρόταση της ομάδας ANAGRAM A-U & GRUPPA STUDIO με έδρα την Αθήνα- Βαρκελώνη αντίστοιχα, στον πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό, αφορά το σχεδιασμό του νέου Κτιρίου Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και σύμφωνου με τα διεθνή πρότυπα κτιρίου τεχνών του κολλεγίου Αθηνών. Ο σχεδιασμός στοχεύει στη διαμόρφωση ενός “κτιρίου πέρασμα- μια πύλη μεταξύ αστικότητας και φύσης” όπως οι ίδιοι αναφέρουν.
Μια επιμήκης τριώροφη μπάρα, που τοποθετείται στο οικόπεδο, επιτρέποντας μέσω του ισόγειου επιπέδου τη σύνδεση μεταξύ τόσο των διαφορετικών εγκαταστάσεων του campus, όσο και του κτισμένου περιβάλλοντος με τη φύση που το περιβάλλει. Το νέο κτίριο αποτελεί ένα σημείο συνάντησης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής ιδεών,ένας κοινός τόπος για τους σπουδαστές και τους επισκέπτες.
-text by the architects
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Το Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος αποτελεί μια επιμήκης τριώροφη μπάρα η οποία λειτουργεί ως μια μετάβαση μεταξύ αστικότητας και φύσης.
Ο ισόγειος όροφος λειτουργεί ως ένα δημόσιο έδαφος το οποίο ξεκινά από τα γήπεδα, διαπερνά το κτίριο και καταλήγει στη φύση παρέχοντας μια αστική ευρυχωρία. Μια προγραμματική σκάλα (podium) και ένας προγραμματικός διάδρομος ορίζουν το κέντρο και την δομή της κάτοψης. Όλες οι διαφορετικές αίθουσες στρέφονται στο φυσικό τοπίο. Οι πυρήνες κίνησης και δευτερευόντων λειτουργιών τοποθετούνται περιμετρικά των όψεων, προσφέροντας μια ευέλικτη κάτοψη για οπουδήποτε προγραμματική ανάγκη- προσφέροντας ένα δοχείο τέχνης.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
Ο χώρος ανέγερσης του Κτίριου Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος βρίσκεται στη καρδιά του Campus του κολεγίου Αθηνών και θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διαφορετικών κτιρίων που περιλαμβάνει το campus- ένας κοινός τόπος για τους σπουδαστές και τους επισκέπτες.
Προτείνεται ένα κτίριο πέρασμα- μια πύλη μεταξύ αστικότητας και φύσης με ενδιάμεσο σταθμό τη τέχνη με βασικό στοιχείο έναν διευρυμένο δημόσιο χώρο που ξεκινά από τα γήπεδα, διαπερνά το κτίριο και καταλήγει στην νότια πλευρά που τοποθετούνται αμφιθεατρικές σκάλες.
Οι διάδρομοι κίνησης τοποθετούνται στο πιο αστικό μέρος του campus και όλα τα εργαστήρια και οι λοιπές αίθουσες ανοίγονται προς τη φύση.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ “ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ” ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Το κτίριο τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος είναι ένα δοχείο τέχνης το οποίο στοχεύει στην ειλικρίνεια της κατασκευαστικής, στην απλότητα και στη δημιουργία ενός ανεπίσημου χαρακτήρα. Οι πυρήνες κίνησης και το δευτερεύον πρόγραμμα τα οποία παραδοσιακά τοποθετούνται στο κέντρο της κάτοψης, στην παρούσα πρόταση τοποθετούνται στην πρόσοψη οργανώνοντάς την και αφήνοντας την κάτοψη της μπάρας- ενός ορθογώνιου όγκου τριών ορόφων 63χ13 μέτρα, να λειτουργεί ως ένα ανοιχτό και ευέλικτο πεδίο έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου κτιρίου τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος.
Η αμφιθεατρική σκάλα ορίζει το κέντρο της κάτοψης, προσφέροντας ένα πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών.
ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Η αμφιθεατρική σκάλα ορίζει το κέντρο της κάτοψης και λειτουργεί από την μια μεριά ως σύνδεση του ισογείου με τον τελευταίο όροφο και από την άλλη το μέγεθος της είναι τέτοιο που καλύπτει προγραμματικές ανάγκες όπως την τοποθέτηση, κάτω από αυτήν χώρων που δεν απαιτούν φυσικό φωτισμό και επίσης, τη δημιουργία τη δημιουργία άτυπων αναγνωστηρίων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ
Οι αναλογίες του κτιρίου και η τοποθέτηση των πυρήνων κίνησης και των δευτερευόντων λειτουργιών στο περίγραμμα της κάτοψης προσφέρουν τη μέγιστη ανεξαρτησία των διαφορετικών αιθουσών και φυσικά, του εκθεσιακού χώρου και του εκπαιδευτικού κέντρου. Η έκθεση, η βιβλιοθήκη, το αμφιθέατρο, τα εργαστήρια και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα με διαφορετικές εισόδους. Η οργάνωση της κάτοψης προτείνει ένα κτίριο που μπορεί να λειτουργεί 24h χωρίς να παραβιάζετε καθόλου η ιδιωτικότητα των διαφορετικών προγραμμάτων.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ
Το κτίριο τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο κτίριο αφιερωμένο στις τέχνες και που στοχεύει να αποκτήσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των ιδρυμάτων τέχνης. Διαφορετικοί καλλιτέχνες και επιμελητές πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν το κτίριο και να μπορούν να το οικειοποιούνται με τον τρόπο που θέλουν. Επιπλέον, ο εκθεσιακός χώρος είναι ένας τετράγωνος χώρος ύψους 7 μέτρων που θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάθε είδους διάταξη έκθεσης και να δώσει ελευθερία στους επιμελητές.
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που οι χρήστες θα μπορούν να τον οικειοποιηθούν και να τον κατοικήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη παρουσία του κλιμακοστασίου και την υλικότητα.
ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ
Το εσωτερικό κλιμακοστάσιο και ο προγραμματικός διάδρομος είναι οι χώροι αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών πέραν των υπαίθριων χώρων και στοχεύουν στην τριβή μεταξύ των χρηστών και στην ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Οι τάσεις και οι δυνατότητες συνεχώς αλλάζουν και αυξάνονται αντιστοίχως. Η πρόταση στοχεύει στη δημιουργία ενός λειτουργικού κτιρίου στο μέλλον, ένα κτίριο που μπορεί να απορροφήσει και να ανταποκριθεί στις όποιες αλλαγές καθώς ο σχεδιασμός του δεν δημιουργεί αμετάβλητα όρια.
Στοιχεία έργου:
Σχεδιασμός: ANAGRAM A-U & GRUPPA STUDIO/ Αθήνα- Βαρκελώνη
Ομάδα Μελέτης: Anagram AU (Μαρίνα Κουνάβη, Κωνσταντίνα Λώλα, Σίμος Μακαρόνας)
Gruppa Studio (Anne- Sereine Tremblay, Jan Kudlicka, Μαρία Καρατσιομπάνη)
Σύμβουλος: Nίκος Καζέρος
Εικόνες: Paolo Mossa Idra
Ηλεκτρομηχανολόγος: GKA engineers
READ ALSO: ΕΣΩ 2022_Meet the speakers | New-Affiliates recycle architectural mockups and create testbeds project in collaboration with the New York City Department of Parks and Recreation.