Δεν υπάρχει καλύτερο πορτρέτο του καινούργιου Προέδρου των ΗΠΑ από αυτό που έφτιαξε ο Έλληνας εικονογράφος με τη διεθνή καριέρα, Χάρης Τσέβης. Μήπως η επιτυχία του κρύβεται πίσω από τη φράση που επαναλαμβάνει στο site και την προσωπική του σελίδα στο Instagram; Το ότι ζει δηλαδή στην ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη;
Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο
Από τα έργα του Χάρη Τσέβη ξεχειλίζει η θετική σκέψη και η αγάπη για τη ζωή. Λες κι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά πάνε μαζί. Για αυτό ο Χάρης Τσέβης θα πει: “Είναι αλήθεια ότι αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος από λόγους για να διαμαρτυρηθεί κάποιος. Εγώ έχω τεράστια ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσω εναντίον της αρνητικότητας αυτού του κόσμου. Υπάρχουν τόσα πολλά αρνητικά πράγματα κι άλλες τόσες ευκαιρίες να εκφράσεις αρνητικά συναισθήματα και αντίδραση. Το να εκφράζεις μόνο αρνητικότητα είναι εύκολο. Θα έλεγα επίσης ότι είναι φθηνό.
Είναι εύκολο να βρίσκεις την αρνητική πλευρά ακόμα και σε θετικές καταστάσεις. Και τότε τι; Αν δεν σου αρέσει ο Τραμπ πρέπει να διαλέξεις αυτόν που θα πάρει την θέση του. Αν δεν σου αρέσει η φτώχεια, αργά ή γρήγορα, θα βρεις έναν τρόπο για να παράγεις πλούτο. Αν δεν σου αρέσει η μόλυνση να βρεις τρόπους να προμοτάρεις τη σωτηρία του πλανήτη. Επομένως, η δικιά μου προσωπική επιλογή είναι να έχω μία άποψη πάνω στις θετικές επιλογές. Αυτές δεν είναι εύκολες…” Από τα λόγια του Χάρη Τσέβη φαίνεται ότι όχι μόνο διάλεξε την ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη, όπως λέει, αλλά και της ζωής. O ίδιος πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει τους ανθρώπους που ταυτίζονται με συνανθρώπους τους με πολλά ελαττώματα. “ Αυτό που συνέβη με τον Τραμπ, ήταν τραγικό γιατί εξήγησε τον κόσμο με θεωρίες συνομωσίας.
Είμαστε λευκοί και ωραίοι με τα όπλα μας και ζηλεύουμε τους Μεξικάνους τους Φιλιππινέζους και τους Κινέζους που ήρθαν και μας σκίσανε πιάνοντας δουλειά στη Σίλικον Βάλευ. Και ενώ αυτοί βγάζουν στην χειρότερη περίπτωση διακόσιες χιλιάδες, οι άλλοι βλέπουν να περνάει το λεωφορείο της Google και του πετάνε πέτρες γιατί δεν το φτάνουν! Σε αυτήν την περίπτωση η δουλειά του πολιτικού είναι να τους μορφώσει, να τους κάνει να αλλάξουν το mindset, o Ομπάμα προσπάθησε να το κάνει. Παρότι δεν πιστεύω στον κρατισμό, αναγνωρίζω τη θεμελιώδη σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης και κανένα κράτος δεν μπόρεσε να προχωρήσει χωρίς αυτή”.
Μπορεί να δεις ανθρώπους με εξαιρετικές ικανότητες να αποτυγχάνουν και να δεις μέτριους ανθρώπους οι οποίοι τα καταφέρνουν γιατί είναι η στιγμή τους. “Ο Μπάιντεν είναι νομίζω μια τέτοια περίπτωση. Ένας ‘μετριοπαθής’ πολιτικός που μπορεί να ενώσει και να ηρεμήσει τα πράγματα”. Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό, πέρα από τη δουλειά που έχει κάνει ως εικονογράφος για τα μεγαλύτερα brands αλλά και διαφημιστικές του πλανήτη, στη δεκαετία του ‘90 εργαζόταν στο περιοδικό πληροφορικής Ram. Εκεί εκτός από art director έγραφε για το αγαπημένο του αντικείμενο, την ιστορία πληροφορικής.
Κάπως έτσι, αν και ο θαυμασμός του απέναντι στο συγκεκριμένο πρόσωπο είχε γεννηθεί από τη δεκαετία του’80: μιλάμε για τον Steve Jobs που ήταν και το πρώτο πρόσωπο που εικονογράφησε ο Χάρης Τσέβης κι έγινε viral. Ο ίδιος είπε: “Τον ακολουθώ από τη δεκαετία του ‘80. Μου άρεσε αυτός ο τύπος για το μυαλό και τις ιδέες του σε μια εποχή που κανένας από τον mainstream κόσμο δε νοιάζονταν για αυτές…Είχα εντυπωσιαστεί από την αναλυτική του σκέψη. Ο Steve Jobs είναι δημιουργός”.
Ο επικονογράφος Χάρης Τσέβης αναγνωρίζει λοιπόν, στον Steve Jobs μια πλευρά του εαυτού του. Τη δημιουργική. Μιλώντας για τα μωσαικά του αναφέρεται στην άποψη της ψυχολογικής σχολής του Gestalt όπου λέει ότι “το σύνολο βρίσκεται παραπάνω από το άθροισμα των μερών του”. Που πέρα από την Τέχνη του αποτελεί και έναν “ύμνο” στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μια ομάδα!
READ ALSO: Warehouse Morinha in Vila Meã, Portugal | stu.dere