ESO 2024: "DOWN TO EARTH"// "Designing for the Future: What Really Matters" - Olaf de Nooyer & Olga Tourlomousi - RPBW

Στην ομιλία τους με τίτλο “Designing for the Future: What Really Matters” στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης ΕΣΩ “DOWN TO EARTH”, οι Olaf de Nooyer και Όλγα Τουρλομούση από το Renzo Piano Building Workshop- RPBW μοιράστηκαν ιδέες, σχεδιαστικές αρχές και έννοιες που διαμορφώνουν τα σύγχρονα κτίρια και μέσα από την εμπειρία και την κοινή τους πορεία συνεργασίας πάνω σε έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέδειξαν τη σημασία του να σχεδιάζεις έχοντας κατά νου τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των κτιρίων του αύριο.

Διαβάστε περισσότερα για την ημερίδα ΕΣΩ 2024, ‘Down To Earth’: ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο Νέο Κλιματικό Καθεστώς, εδώ!

H Όλγα Τουρλομούση (on site representative of RPBW in Athens) ξεκινώντας την τοποθέτηση της,  περιέγραψε τα όσα την ενέπνευσαν στην πορεία που την οδήγησε στο εργοτάξιο του πρώτου έργου του Renzo Piano στην Ελλάδα, Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : 

“Ζούσα από κοντά το πως σπουδαίες ιδέες γίνονται σπουδαία κτίρια”

Μας μετέφερε νοητά στον εργασιακό χώρο του γραφείου του Renzo Piano Building Workshop (RPBW) στη Γένοβα, όπου κατέδειξε τη σημασία της πορείας από το σκίτσο, στην ερμηνεία του, στην ανάρτηση των σχεδίων στο συλλογικό “τοίχο” του γραφείου και τελικά στην εφαρμογή και την καταλυτική συμβολή των κατασκευών πρωτοτύπων σε κλίμακα 1:1 (mockups) στο σχεδιασμό.

“Η σημασία του να τεστάρει κανείς τις ιδέες από νωρίς και την κατασκευασιμότητα όσων σχεδιάζει”


Στη συνέχεια ο Olaf de Nooyer, μας μετέφερε τη συνθετική και σχεδιαστική λογική  του γραφείου γύρω από τη βιωσιμότητα και την αειφορία των κτιρίων, μέσα από τρία χαρακτηριστικά έργα: Το New Science Museum στο Άμστερνταμ, την California Academy of Sciences στο Σαν Φρανσίσκο και το Children’s Surgical Hospital στην Ουγκάντα.

Το New Science Museum σχεδιάστηκε στην οροφή ενός υπάρχοντος τούνελ, όπου η κεκλιμένη οροφή του καθρέφτιζε την κλίση του τούνελ κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η ιδέα της οροφής που μετατρέπεται σε μία πλατεία, ανοιχτή στο κοινό και τη θέα, επιτρέποντας την ενεργειακή διατήρηση και το φυσικό αερισμό του κτιρίου, δεν εισακούστηκε αρχικά.

25 χρόνια αργότερα ανατέθηκε εκ νέου στο γραφείο ο σχεδιασμός της οροφής του μουσείου, όπου και προτάθηκε η μεταμόρφωσή της σε πράσινη όαση με κλιμακωτούς αναβαθμούς ως η βάση για μια βιοποικιλότητα που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

“Είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό έργο, γιατί σηματοδοτεί την αλλαγή στην προσέγγιση του βιώσιμου σχεδιασμού από τους πελάτες”

Στην California Academy of Sciences ακολουθήθηκε μια ισχυρή βιώσιμη πολιτική στο σχεδιασμό. Τοπικές ποικιλίες φυτών στην πράσινη οροφή, γυάλινοι θόλοι με φωτοβολταικά κελύφη και η αυτοματοποιημένη λειτουργία της όψης του κτιρίου για φυσικό αερισμό, αποτελούν ορισμένες από τις σχεδιαστικές επιλογές του γραφείου στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου έργου.

 “Εμείς ως αρχιτέκτονες προτείναμε να μετατρέψουμε αυτό το έργο σε μια δήλωση υπέρ ενός βιώσιμου σχεδιασμού”

Στο Children’s Surgical Hospital στην Ουγκάντα, δοκιμάζοντας και εδώ τα όρια της βιωσιμότητας, οι τοίχοι αποτελούνται από τοπική γη και η επιστέγαση φέρει φωτοβολταϊκά που παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια.

“Η βιωσιμότητα υπήρξε πάντα κομμάτι του σχεδιασμού μας”

Σύμφωνα με τον Olaf de Nooyer, το RPBW επιδιώκει μια ισορροπία ανάμεσα στη βιωσιμότητα των κτιρίων και το αίσθημα ευεξίας των ανθρώπων που τα κατοικούν. Νέες τεχνικές, εναλλακτικές επιλογές στην επίλυση σχεδιαστικών προβλημάτων και τα υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας, δημιουργούν περιβαλλοντικά φιλικά και έξυπνα κτίρια.

Με αφορμή τη δημιουργική τους συνύπαρξη και συνεργασία στο έργο Stavros Niarchos Foundation Hospitals Initiative, που αφορά στη δημιουργία 3 πρότυπων νοσοκομείων στην περιφέρεια (Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή), οι Olaf de Nooyer και Όλγα Τουρλομούση κατέδειξαν τις αξίες που διέπουν τον σχεδιασμό τους: Υπερσύγχρονα κτίρια με κορυφαίες προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας, πρότυπα νοσοκομειακού σχεδιασμού με κοινά χαρακτηριστικά και στόχευση στον υψηλότερο βαθμό βιωσιμότητας κτιρίου. 

Μας ξενάγησαν σε αυτή τη λογική σχεδιασμού μέσα από το λειτουργικό καταμερισμό των κτιρίων σε 3 επίπεδα: με το χαμηλότερο ενοποιημένο με την τοπογραφία του εδάφους να αποτελεί τη μηχανή (φιλοξενία χειρουργείων και εργαστηρίων), το μεσαίο με την είσοδο του κοινού και τα εξωτερικά ιατρεία και το υψηλότερο αφιερωμένο στα δωμάτια των ασθενών σε άμεση επαφή με το φως και τη φύση. 

“Ο σχεδιασμός του Renzo Piano ενσωματώνει την ιδέα του αρχαίου Ασκληπιειού ότι η φύση έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ότι οι άνθρωποι ευεργετούνται από αυτή”

Η υλικότητα των κτιρίων υποστηρίζει το σχεδιασμό και τονίζεται μέσα από τη χρήση του ξύλου, τόσο στο φέροντα οργανισμό όσο και ως υλικό επένδυσης.

Κλείνοντας την ομιλίας τους, σκιαγράφησαν μέσα από την εμπειρική τους πορεία στο RPBW τον άρρηκτο δεσμό της βιωσιμότητας με την έννοια της ευεξίας και της ποιοτικής κατοίκησης των κτιρίων. 

“Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμα κτίρια του αύριο θα πρέπει με τις ιδέες μας, με τα χέρια μας και τη σκληρή δουλειά να φτιάξουμε το πάθος που θα αναλάβει την ευθύνη”

Διαβάστε περισσότερα για την ημερίδα ΕΣΩ 2024, ‘Down To Earth’: ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο Νέο Κλιματικό Καθεστώς, εδώ!


Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος ημερίδας  ΕΣΩ 2024 – ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ
Τυπολογία  Συνέδριο, Ημερίδα Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού 
Τοποθεσία  Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερομηνία  Τετάρτη 22 Μαίου 2024

Χορηγοί
ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  GLM OUTDOOR SOLUTIONS
ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  ORAMA MINIMAL FRAMES
ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  EUROPA
ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  ELVIAL
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  LAFARGE
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ELTOP, ΚΕΒΕ, TEXTURES AND TILES, SIFAKIS GLASS CONSTRUCTIONS, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, KIMISOO, FRANKE, STO INTERNATIONAL, BRATTI, VERNOLIN DEFTEREOS, ARCHITEXTURE, BENJAMIN MOORE, NEOKEM, FURNITURE GALLERY, GRUPPO CUCINE, ISOMAT, MARMOURIS, SATO, STORMY SA, NAFPLIOTIS GLASS, URBI ET ORBI, MOLESKINE, ETHIMO, KLEEMANN, KALOTARANIS, AVE, TECHNOGYM, THE GREEN OFFICE.

Δημιουργία Περιεχομένου & Χορηγός Επικοινωνίας  Archisearch.gr
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια  Design Ambassador
Φωτογραφία  Αφροδίτη Χουλάκη, Curated by Design Ambassador


RELATED ARTICLES