Το αρχιτεκτονικό γραφείο στο οποίο εστιάζει η στήλη για το μήνα Ιούνιο είναι το γραφείο Mastrominas ARChitecture, το οποίο δραστηριοποιείται στην Κω όπου και ιδρύθηκε το 1984, αλλά και στην Αθήνα με έδρα το Νέο Ψυχικό. Ανάμεσα στα έργα τους ξεχωρίζει το Casa Cook Kos, το οποίο άλλωστε έχει λάβει πλήθος βραβείων ανάμεσα τους πέντε βραβεία στα Hotel Design Awards 2017 και το πανευρωπαϊκό βραβείο Prix Versailles 2018 της UNESCO για την καλύτερη εξωτερική αρχιτεκτονική ξενοδοχείου.

Αν και το γραφείο διατηρούσε την έδρα του στην Κω για πολλά χρόνια, πλέον εστιάζοντας στην Αθήνα, το γραφείο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής που στοχεύει μέσα από την έρευνα της αρχιτεκτονικής και με μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, να μετουσιώσουν “την αποθησαυρισμένη εμπειρία του γραφείου σε νέες ιδέες.”

Τα έργα του γραφείου εμπνέονται από τον τόπο, την ιστορία του, τις παραδόσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με τις ειδικές παραμέτρους του κάθε πρότζεκτ που αφορούν τη θέα, τον προσανατολισμό, την πρόσβαση, όπως και το κτιριολογικό πρόγραμμα κ τον προϋπολογισμό του έργου. Σύμφωνα με τον Ηλία Μαστρομηνά, μέσα από τον αναλογισμό αυτών των διαφόρων συνιστωσών, “ωριμάζουν οι πρώτες ιδέες που αναζητούν ένα νέο δρόμο”. Εμφανές χαρακτηριστικό των αρχιτεκτονικών επιλογών του είναι η απλότητα και η σαφήνεια των μορφών. “Χρησιμοποιώ απλά υλικά και απλές τεχνικές που μπορεί να υποστηρίξει ο τόπος, μιας και τα έργα μου είναι κυρίως στα νησιά και προσπαθώ να είναι ενταγμένα στο περιβάλλον έχοντας διαχρονικές αξίες αρχιτεκτονικής που θα τους προσδώσουν αντοχή στο χρόνο.”

Είναι για μένα μια αέναη  η προσπάθεια να απλοποιήσω τη δουλειά μου και το συντακτικό της αρχιτεκτονικής γλώσσας. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο πιστεύω στην απλότητα και καθαρότητα των μορφών και λειτουργιών.

Casa Cook Kos

Το στερεότυπο του κλασσικού ξενοδοχείου τύπου resort καταργείται. Το κεντρικό κτίριο αποδομείται. Στην κεντρική πλατεία αρθρώνονται οι πρώτες κοινόχρηστες λειτουργίες σε τέσσερα αυτόνομα κτίρια. Πιο κάτω, το κτίριο αναζωογόνησης, με κυβόσχημη αρθρωτή μορφή, διαθέτει παραδοσιακό χαμάμ, κλειστό κολυμβητήριο, γυμναστήριο και υπαίθριο χώρο γιόγκα. Στο εστιατόριο – beach club,  η ιδέα του κτιρίου καταργείται και οι λειτουργίες τοποθετούνται ελεύθερα σε υπόστεγο σχήματος Γ αφήνοντας φυγές προς τη θάλασσα και την εσωτερική αυλή-πισίνα, Στη βόρεια πλευρά μια ενιαία ξύλινη βεράντα με θέα στις αμμοθίνες και την θάλασσα, παρέχει καταφύγιο κατά τις ζεστές μέρες. Η τυπολογία των δωματίων περιλαμβάνει τρεις τύπους. Τα δίκλινα δωμάτια, τα μικρά σπίτια με καθιστικό με κοινόχρηστη πισίνα σε εσωτερική αυλή. Τέλος, τα μεγάλα σπίτια, ενός ή δύο υπνοδωματίων με ατομικές πισίνες και ιδιωτικές αυλές. Ο δημόσιος χώρος αποκτά χαρακτηριστικά παραδοσιακού νησιώτικου οικισμού.  Γειτονιές, στενοί δρόμοι, απρόσμενα ανοίγματα – στάσεις, με εξωτερικές σκάλες κα χτιστά υπαίθρια καθιστικά.

Το Casa Cook Kos έχει λάβει τα εξής βραβεία:

  1. Πέντε βραβεία στα Hotel Design Awards 2017 (Καλύτερο ξενοδοχείο διακοπών, Καλύτερη receptionlobby, Καλύτερο δωμάτιο-λουτρό, Καλύτερο SPA, Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής για τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία)
  2. Τρία χρυσά βραβεία στα Tourism Awards 2018
    Το χρυσό βραβείο Hotel design of the year, Το χρυσό βραβείο Adults only hotel, Το χρυσό βραβείο Lifestyle hotel
  3. Tο πανευρωπαϊκό βραβείο Prix Versailles 2018 της UNESCO για την καλύτερη εξωτερική αρχιτεκτονική ξενοδοχείου (Europe Continental Winner Exterior hotels category)
  4. Tο bronze International Design Awards 2017(new commercial building)
  5. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι είναι υποψήφιο για τα German Design Awards

αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εφαρμογής/επίβλεψη Mastrominas ARChitecture
overall concept/interior design/art direction Lambs and Lions, Berlin 
κατασκευή Stirixis Techniki S.A.
χρονολογία μελέτης και κατασκευής 2016-2017
φωτογράφιση Γιώργος Φάκαρος, Georg Roske
τοποθεσία Μαρμάρι, Κως

Κατοικία ΑΝ_Χ

Στόχος της μελέτης ήταν να δημιουργηθεί ένας ενδιαφέρων εσωτερικός χώρος στον οποίο θα στρεφόταν το κτίριο και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ιδιωτικότητα των ενοίκων. Το οικόπεδο χωρίζεται σε τρεις παράλληλες ζώνες σε επίπεδο κάτοψης. Η πρώτη ορίζεται από το γραμμικό κτιριακό όγκο, ακολουθεί γραμμική υδάτινη επιφάνεια και τέλος η πέργολα από σκυρόδεμα με το μπάρμπεκιου. Στο κατακόρυφο επίπεδο, η κατοικία  ορίζεται από δύο ζώνες. Το ισόγειο με κύριο υλικό τον πωρόλιθο και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και του υπερκείμενου ορόφου με κύριο υλικό τον λευκό σοβά, τους τυφλούς τοίχους προς το δρόμο και τα μεγάλα ανοίγματα προς την εσωτερική αυλή. Οι χώροι υποδοχής και διημέρευσης αναπτύσσονται γραμμικά και παράλληλα με τον άξονα της πισίνας. Η μετάβαση στα άλλα δύο επίπεδα επιτυγχάνεται μέσω ενός διώροφου χώρου που τοποθετείται ελεύθερα η κλίμακα ως κατακόρυφο γλυπτό. Είναι ο πρώτος χώρος που συναντά ο επισκέπτης με χαρακτηριστικά μετάβασης, προσανατολισμού και κατακόρυφης ανάτασης.

αρχιτεκτονική μελέτη Mastrominas ARChitecture
φωτογράφιση Γιώργος Φάκαρος

Patmos Aktis Suites & Spa

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει και το παλιό ΞΕΝΙΑ.  πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου και  προσθήκη νέων συγκροτημάτων. Αυτά σχεδιάστηκαν σε δύο διακριτούς τύπους. Διώροφα συγκροτήματα μεμονωμένων δωματίων γύρω από μια μεγάλη πισίνα καθώς και διώροφες σουίτες με δική τους αυλή και ιδιόχρηστη πισίνα. Αρχιτέκτονας του Ξενία ήταν ο Μίλτος Δάλλας, το κτίριο όμως δε σχετίζεται μορφολογικά με το πρότυπο των Ξενία του αείμνηστου Άρη Κωνσταντινίδη. Παρόλα αυτά, έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί με μικρές επεμβάσεις στις όψεις του. Ανακατασκευάστηκε πλήρως το εσωτερικό του και αναδιατάχτηκαν τα δωμάτια. Τα νέα κτίρια χαρακτηρίζονται από διάσπαση των όγκων προκειμένου να μη θιγεί η κλίμακα του οικισμού στον οποίο εντάσσεται το συγκρότημα.  Η σύνθεση αρθρώθηκε εκατέρωθεν ενός εσωτερικού δρόμου που ξεκινά από τη δημόσια πρόσβαση του οικοπέδου και καταλήγει στους χώρους υποδοχής του κεντρικού κτιρίου. Οι εξωτερικές όψεις προς το δρόμο με έντονες ογκοπλασίες και απόκρυψη των ανοιγμάτων τους αναπτύχθηκαν με θεατρικό τρόπο. Ελεύθεροι λευκοί πέτρινοι τοίχοι  στοιχίζονται εκατέρωθεν του δρόμου. Δύο ακόμη πέτρινα στοιχεία σηματοδοτούν την είσοδο στο κεντρικό κτίριο και περικλείουν μια εσωτερική αυλή – αναφορά στις εσωστρεφείς αυλές του νησιού.

αρχιτεκτονική μελέτη συνεργασία Mastrominas ARChitecture & ISV ARCHITECTS
κηποτεχνική μελέτη Greenways
χρονολογία 2009

 

Κατοικία στην εξοχή της Κω

Πρόκειται για ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας του 1992. Η κάτοψη είναι ενιαία και ανοιχτή, με δάπεδο από ξυλεία ιρόκο. Στο καθιστικό κυριαρχεί το αιωρούμενο μεταλλικό τζάκι. Η διπλή σκάλα από κρύσταλλο, μέταλλο και πατήματα ξυλείας οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο και στο ανοιχτό πατάρι  με βιβλιοθήκη και γραφείο. Το  κύριο υπνοδωμάτιο είναι ένας ενιαίος χώρος ύπνου, λουτρού και ιματιοθήκης με μεγάλα ανοίγματα και θέα στον κήπο , ακόμα και από το λουτρό. Ο εσωστρεφής κήπος που την περιβάλλει, έρχεται σε αντίθεση με την εξωστρέφεια του ίδιου του κτιρίου: η ενιαία στάθμη και τα συνεχή υαλοστάσια, ενοποιούν εσωτερικό με εξωτερικό, έτσι ώστε ο υπαίθριος χώρος να παρεισφρέει μέσα στους χώρους διημέρευσης. Η πισίνα σταματά στα υαλοστάσια του καθιστικού.

αρχιτεκτονική μελέτη/interior design/επίβλεψη Mastrominas ARChitecture
η/μ μελέτη Πέτρος Χατζηπέτρος
φωτογράφιση Γιώργος Παπαποστόλου
κείμενο Κατερίνα Συρράκου

Διαγνωστικό κέντρο στην Κω

Ο συνεχής πρόβολος είναι το στοιχείο που καθορίζει τη μορφή του κτιρίου και προσδιορίζει το έργο και ταυτόχρονα είναι το ηλιο-προστατευτικό στέγαστρο. Ένα οριζόντιο επίπεδο κάτω από το οποίο οργανώνονται οι χρήσεις και προβάλλονται στο κέλυφος, είτε με τυφλούς όγκους είτε με υαλοστάσια. Τα γραφεία είναι ανοιχτά, ενώ τα εργαστήρια είναι τυφλά, ενώ ταυτόχρονα οι προβολές τους στις προσόψεις δεν πατούν στο έδαφος και μοιάζουν να αιωρούνται. Ο πρόβολος εκτρέπεται κάθετα στη δυτική πλευρά, αφενός για να προστατεύσει την είσοδο από το δυτικό ήλιο, αφετέρου για να ορίσει και να διακρίνει τη μελλοντική είσοδο προς το κλιμακοστάσιο των  ορόφων. Στο χώρο αναμονής μια μεγάλη του Ασκληπιείου της Κω, συνδέει την ιστορία του τόπου με την παρούσα λειτουργία. Για λόγους παθητικού σχεδιασμού, το κτίριο ανοίχτηκε στην νότια και στην ανατολική πλευρά, με συνεχή υαλοστάσια που προστατεύονται από τον ενιαίο πρόβολο. Ειδικά στην ανατολική πλευρά των υαλοστασίων, τοποθετήθηκαν εξωτερικά κατακόρυφες περσίδες ηλιοπροστασίας υπό γωνία.

αρχιτεκτονική μελέτη/interior design Mastrominas ARChitecture
αρχιτεκτονική τοπίου Κατερίνα Συρράκου

Caravia Beach επέκταση

Πρόκειται για προσθήκη συγκροτήματος bungalow και εστιατορίου σε υφιστάμενο ξενοδοχείο. Τα κτίρια διατάσσονται γύρω από μία μεγάλη πισίνα με το σύστημα sharing swimming pool. Μέσα στο νερό αναπτύσσονται νησίδες με δάπεδα ξυλείας και ξαπλώστρες-πουφ για τα δωμάτια του ορόφου, ενώ οι βεράντες των ισόγειων δωματίων επεκτείνονται με ξύλινες εξέδρες μέσα στην πισίνα. Το all day restaurant με ανοιχτή κουζίνα και μια μεγάλη βεράντα πάνω στο νερό εξυπηρετεί το συγκρότημα. Ως εκ τούτου το νέο συγκρότημα πολυτελείας έχει σχετική αυτονομία και θα αποτελεί ένα ιδιαίτερο τμήμα του ξενοδοχείου μόνο για ενήλικες.

αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη/interior design/styling/art direction Mastrominas ARChitecture
στατική μελέτη Στέλιος Φάρκωνας
η/μ μελέτη Πέτρος Χατζηπέτρος
χρονολογία 2017-2018
τοποθεσία Μαρμάρι, Κως

Astir Odysseus Kos

Το έργο αφορά την επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία κτιριακών όγκων μικρής κλίμακας, σε διάλογο με τα υφιστάμενα κτίρια, χωρίς επανάληψη μορφολογικών στοιχείων αλλά προβάλλοντας ένα συντακτικό απλούστερο και πιο λιτό. Η επέκταση περιλαμβάνει συγκρότημα εννέα διώροφων bungalow με δωμάτια δύο ως τριών κλινών και με σουίτες ενός ως δύο υπνοδωματίων. Δύο μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές ενοποιημένες, με μορφή λιμνοθάλασσας, αποτελούν τον πυρήνα του συγκροτήματος, ενώ τα κτίρια που αναπτύσσονται είτε περιμετρικά είτε μέσα, πάνω σε μικρές νησίδες και μοιάζουν να αναδύονται από το νερό. Τα ισόγεια δωμάτια έχουν  άμεση πρόσβαση  στο νερό (σύστημα shared swimming pool) και τα δωμάτια των ορόφων σύντομη πρόσβαση σε νησίδες με εξασφαλισμένες ξαπλώστρες. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται  το νέο εστιατόριο ΙΘΑΚΗ.   Με βεράντες που προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και εσωτερικό χώρος από όπου η θέα είναι ανεμπόδιστη χάρη στα μεγάλα υαλοστάσια. Περιστοιχίζεται από διακοσμητικές λίμνες νερού με μεγάλες ελιές, πέτρινους τοίχους, σκίαστρα και πέργκολες.

αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη/interior design Mastrominas ARChitecture
στατική μελέτη Ζαχαρίας Ζαχαρίου
η/μ μελέτη Παναγιώτης Σούλης
διαχείριση εργοταξίου Δημήτρης Πικιώνης – Πολιτικός Μηχανικός
φωτογράφιση Ηλίας Μαστρομηνάς, Σάκης Πολυχρονιάδης, Γιώργος Παπαποστόλου
κείμενο Κατερίνα Συρράκου
τεχνική εταιρεία κατασκευής ΕΡΤΕΚΑ AE


Ο Ηλίας Μαστρομηνάς γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το 1958. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1984 ίδρυσε το γραφείο Mastrominas ARChitecture στην Κω όπου από την πρώτη στιγμή ασχολείται με μελέτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αλλά επίσης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την ανάπτυξη ακινήτων.

Το 2004 ιδρύει με τους ISV την εταιρία ISV+M με αντικείμενο το real estate την οποία σύντομα εγκαταλείπει γιατί η αρχιτεκτονική ήταν πάντα ο κύριος προσανατολισμός του. Με τους ISV συνεργάστηκαν μέχρι το 2009 στη μελέτη τεσσάρων ξενοδοχειακών έργων: Kos Aktis (πρώην ΞΕΝΙΑ Κω), Mikri Poli, Carda Beach και Patmos Aktis (πρώην ΞΕΝΙΑ Πάτμου.

Την τελευταία δεκαετία με στοχευμένη θέση προς στην ποιοτική αρχιτεκτονική, τα έργα του γραφείου, Palazzo del Mare, Diamond Deluxe hotel, Astir Odysseus Kos κ.ά., αποκτούν πανελλήνια αναγνώριση με δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο τύπο. Η πολύχρονη εμπειρία μαζί με τη βαθιά γνώση στην αρχιτεκτονική ξενοδοχείων αλλά και η διαρκής αναζήτηση της αισθητικής αρτιότητας, συνοψίζονται στο τελευταίο βραβευμένο έργο του γραφείου Casa Cook Kos.

Συνεργάτες

  • Ειρήνη Γιωτοπούλου, Αρχιτέκτονας ΕΜΠ, MSc Προστασία Μνημείων
  • Δανάη Μανιαδάκη, Αρχιτέκτονας ΕΜΠ
  • Χρήστος – Έριον Κρίστο– Αρχιτέκτονας MSc PoliTo
  • Νικήτας Βογιατζής – Βοκοτόπουλος, Αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, MSc Lighting designer KTH
  • Κατερίνα Συρράκου, Landscape designer ΓΠΑ
  • Κωνσταντίνα Κελέση, Διακοσμήτρια

RELATED ARTICLES