text in EN, GR

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Τaka + Partners έχει δημιουργήσει ένα εκτενές portfolio με έργα τα περισσότερα από τα οποία έχουν διακριθεί με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του γραφείου έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Οι χειρονομίες σχεδιασμού οργανώνονται με βασικούς άξονες την εργονομία, αειφορία, και wellbeing architecture. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμφαση στο θετικό αποτύπωμα των έργων στους χρήστες, στη βελτίωση της σχέσης τους με το δομημένο περιβάλλον. Η ομάδα δουλεύει σε έργα απαιτητικά με συνήθως υψηλά budget, τα οποία απαιτούν και την ανάλογη ποιότητα υψηλών υπηρεσιών.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Olive Diaries_Maison Elea

H ομάδα του γραφείου Taka+Partners επιμελήθηκε το σχεδιασμό του Olive Diaries. Πρόκειται για κατάλυμα διακοπών στην Ιερισσό, στη χερσόνησο του Άθω στη Χαλκιδική.

Τα δύο οικόπεδα, στα οποία αναπτύσσεται η επέμβαση, καλύπτονται από πλούσια ελαιόδεντρα, χαρακτηριστικό με κυρίαρχο ρόλο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.Ο χειρισμός των οικοπέδων πραγματοποιείται με το διαχωρισμό τους σε τέσσερις ενότητες. Η γενική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σχεδιάζεται, ώστε να επιτρέπεται η διαμπερής κυκλοφορία στα οικόπεδα και η ανεμπόδιστη κίνηση ΑΜΕΑ. Η κάθε ενότητα εισάγει τον επισκέπτη σε ένα διαφορετικό τοπίο και αποτελεί μια αφήγηση που προσομοιάζει με κεφάλαιο ενός ημερολογίου.

Η κτιριακή ενότητα αποτελείται από τέσσερα αυτοτελή διαμερίσματα σε επίπεδα υπογείου, ισογείου και ορόφου με πατάρια. Για την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου ελήφθησαν υπόψη οι ειδικές διατάξεις που αφορούν στην περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η τοπική αρχιτεκτονική, η μορφολογία του εδάφους και ο προσανατολισμός. Εισάγονται στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως η τετράριχτη στέγη με ξύλινο φορέα, η συμμετρία των ανοιγμάτων στην όψη, τα «δίδυμα παράθυρα», οι εξώστες μικρού πλάτους κ.ά.

Τα παραδοσιακά στοιχεία ερμηνεύονται και αποδίδονται υπό το πρίσμα της σύγχρονης ζωής και τεχνολογίας.

Ομοίως και σε ότι αφορά στην εσωτερική αρχιτεκτονική, αντιμετωπίζεται ως μια σύγχρονη ενότητα κατοικιών με έντονο το στοιχείο της οικειότητας και της έννοιας της «κατοικίας».

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Olive Diaries_Κατάλυμα Διακοπών σε Ελαιώνα
Eίδος έργου: Hospitality design
Τοποθεσία: Ιερισσός, Χαλκιδική
Επιφάνεια: 520 m2
Αρχιτεκτονική μελέτη: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα
Oμάδα μελέτης: Μαρτσέλα Τζιουλιάνα Ανθρακοπούλου, Μαρία Αβραμίδου, Άννα Λαζαρίδου, Ζωή Παπαδοπούλου, Νίκος Κούτρουλος, Bάσια Παπαδάκη

Oblique

Το έργο βρίσκεται στα όρια μιας πολύβουης τουριστικής περιοχής στην Χαλκιδική. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος που να ξεχωρίζει και να αιφνιδιάζει με το κτιριακό του απόθεμα.

Από την μελέτη προέκυψε ένα συγκρότημα με τέσσερις ανεξάρτητες κατοικίες με εκτεταμένο υπαίθριο χώρο με ποικίλες λειτουργίες, όπως υπαίθρια τραπεζαρία και κουζίνα, πισίνα και χώροι καθιστικών. Παρόλο που ο οικισμός είναι παραθαλάσσιος το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από την έλλειψη οπτικών φυγών προς τη θάλασσα. Οπότε το δεδομένο αυτό καθώς και ο προσανατολισμός καθόρισαν τη στροφή του συγκροτήματος προς την απρόσκοπτη θέα του παρακείμενου βουνού και της πυκνής του βλάστησης.

Η έκταση στην οποία χωροθετειται το συγκρότημα είναι σχετικά επίπεδη, μεγέθους 4στρ. και ιδιαίτερα μειονεκτικού σχήματος. Το οικόπεδο στο βόρειο άκρο του γειτνιάζει με αυτό το πευκόφυτο βουνό ενώ νοητά στο νότιο άκρο του βρίσκεται η εντυπωσιακή ακτή του οικισμού. Η διάταξη οργανώθηκε συμμετρικά στον άξονα της νοητής σύνδεσης των δυο αυτών στοιχείων και σχεδιάστηκαν 2 τυπολογίες κατοίκησης.

Συμμετρικά στον άξονα αυτόν αναπτύχθηκε ένα μικρό χωριό, μια σύνθεση που σε ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ενδιαφέροντα σύγχρονο τρόπο κατοίκησης. Τα κτίσματα είναι χαμηλού ύψους με εσωτερικούς εξώστες προκειμένου να μην αυξηθεί το ύψος τους και διαταραχθεί η αίσθηση του χωριού. Οι παχιές εξωτερικές λιθοδομές των κτιρίων δεσπόζουν στον χώρο αλλά ταυτόχρονα εντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον.

Η ιδέα της λάξευσης των πέτρινων όγκων με λοξές χαράξεις και σε επίπεδο όψης και κάτοψης, έδωσε τον χαρακτήρα στον οικισμό αυτό. Από τους πετρόχτιστους όγκους αφαιρούνται τμήματα για να προκύψουν οι είσοδοι, τα ανοίγματα, οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι εσωτερικοί εξώστες.

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Oblique
Κατηγορία έργου: Hospitality design
Τοποθεσία: Βουρβουρού
Επιφάνεια: 200 m2
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αριχτέκτων: Ασπασία Τάκα
Ομάδα σχεδιασμού: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Καρατζοβαλη

Μoldee

Ανατομία ενός πιάτου. Moldee gives shape to high gastronomy. Το Moldee αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking.

Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να είναι μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973. Το ζητούμενο από τους chef ήταν η παροχή ενός χώρου όπου θα αναπτύξουν το όραμά τους, να προσφέρουν δηλαδή στο κοινό μια νέα κατεύθυνση στην διατροφή.

Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του χώρου μετατρέπονται σε “moldees”, εκπαιδεύονται δηλαδή από τους chef προκειμένου να γνωρίσουν την ποιοτική διατροφή και να τρέφονται με ποιοτικά υλικά και καθαρές γεύσεις στην καθημερινότητα τους. Το γαστρονομικό concept επηρέασε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με ένα πολύ μινιμαλιστικό τρόπο και χωρίς περιττά στοιχεία.

Κάνοντας μια θεωρητική τομή σε ένα πιάτο εντοπίζονται τα παρακάτω συστατικά: το πιάτο ως μια δυνατή βάση, τα υλικά που δημιουργούν την σύνθεση γεύσεων αλλά και σχημάτων και τέλος το topping που αποτελείται από εντυπωσιακά και ανάλαφρα στοιχεία που συμβάλλουν στην δημιουργία συναισθημάτων και ατμόσφαιρας. Τα στοιχεία αυτά είναι ορατά στον χώρο, όπου αρχικά βλέπει κανείς ένα ενιαίο και πολύ ιδιαίτερο δάπεδο που αποτελεί την βάση.

Πάνω στην βάση αυτή σχεδιάζονται φόρμες επηρεασμένες από τα πιάτα των chef που συνδυάζουν καθαρές ίσιες γραμμές με καμπύλες και κύκλους. Οι μορφές αυτές κατασκευάζονται κυρίως με καλούπια, προσφέροντας μια αίσθηση γλυπτικής αυστηρότητας. Τέλος, σαν topping επιλέγεται μια εντυπωσιακή οροφή με έντονη καμπύλη γεωμετρία που βοηθά το φως να λειτουργεί σαν το ανάλαφρο αλλά και συνδετικό στοιχείο όλων των παραπάνω.

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Moldee
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Επιφάνεια: 310 m2
Φωτογραφίες: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αριχτέκτων: Ασπασία Τάκα
Ομάδα σχεδιασμού: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Λαζαρίδου, Χρίστος Κομζιάς 

Peninsula Villa_Byblos Aqua

To εν λόγω έργο αφορά δύο θερινές κατοικίες, οι οποίες χωροθετούνται σε ένα ενιαίο οικόπεδο, στη σκάλα Σωτήρος της Θάσου.

Το οικόπεδο είναι σε διάλογο με τη θάλασσα, μπροστά από το οποίο εκτείνεται μια χερσόνησος, που οριοθετεί την παραλία του οικοπέοδυ αλλά νοητά και το ίδιο το οικόπεδο. Η κεντρική ιδέα της πρότασης αφορά την “εισβολή” της χερσονήσου μέσα στο οικόπεδο και τη μετατροπή της σε μια πλατφόρμα χρήσεων. Η πλατφόρμα ακολουθεί τον άξονα της χερσονήσου και αρχιτεκτονικά μεταφράζεται σε πλατώματα κτισμάτων με σημεία πλήρη, σημεία κενά, ζώνες νερού, ζώνες σκίασης και ξεκούρασης και ζώνες πρασίνου. 

Η χωροθέτηση των χρήσεων και τα ανοίγματα του κτιρίου στρέφονται προς τη θέα της θάλασσας και του ανοικτού ορίζοντα ενώ παραλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαβάθμιση της ιδιωτικότητας κατα μήκος της χερσονήσου (φυσικής και τεχνητής). Η υλικότητα και η γεωμετρία των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου εμπνέονται από τα τοπικά υλικά, την αρχιτεκτονική και τη φύση του νησιού. 

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Peninsula Villa
Tύπος έργου: Hospitality design
Τοποθεσία: Θάσος
Επιφάνεια: 650 m2
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αριχτέκτων: Ασπασία Τάκα
Ομάδα σχεδιασμού: Ματσέλα Τζιουλιάνα Ανθρακοπούλου, Νίκος Κούτρουλος, Ζωή Παπαδοπούλου, Άννα Λαζαρίδου

Between the trees

To Akti Oneirou Luxury Camping βρίσκεται στη χερσόνησο της Σιθωνίας, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μπροστά στην ομώνυμη παραλία της Χαλκιδικής με τα καταπράσινα νερά.

Ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν η αναδιαμόρφωση του χώρου εισόδου και υποδοχής των επισκεπτών καθώς και ο σχεδιασμός υπαίθριων και στεγασμένων χώρων για τη φιλοξενία των διάφορων δραστηριοτήτων του camping. Στόχος του σχεδιασμού ήταν οι νέες διαμορφώσεις να ενσωματώνονται στο φυσικό τοπίο μέσω της μορφολογίας και των κατάλληλα επιλεγμένων υλικών.

Πρωταρχική παράμετρος του σχεδιασμού ήταν η βελτιστοποίηση των κινήσεων και η ασφάλεια του κατασκηνωτή. Βασική παρέμβαση του σχεδιασμού αποτέλεσε η αναδιαμόρφωση του χώρου της reception με το σχεδιασμό ενός νέου στεγάστρου που σηματοδοτεί τον χώρο εξυπηρέτησης και αναμονής των επισκεπτών. Πλησίον του χώρου υποδοχής αναπτύσσεται ένας υπαίθριος χώρος σχεδιασμένος για να υποδεχθεί τις διάφορες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο camping.

Ένα μικρός υπαίθριος κινηματογράφος καθώς και ένας στεγασμένος χώρος δραστηριοτήτων για τα παιδιά χωροθετούνται με τρόπο ώστε να δημιουργούν μια κοινή πλατεία στην οποία θα εκτυλίσσονται υπαίθριες εκδηλώσεις. Η περιοχή της reception ενοποιείται με την περιοχή των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω της κοινής μορφολογικής επεξεργασίας αλλά και μέσω οπτικών φυγών και διαμορφωμένων διαδρομών.

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Between the trees
Tύπος έργου: Hospitality design
Τοποθεσία: Ακτή Ονείρου, Σιθωνία Χαλκιδικής
Επιφάνεια: 1330m2
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αριχτέκτων: Ασπασία Τάκα
Ομάδα σχεδιασμού: Άννα Καρατζοβάλη, Βάσια Παπαδάκη, Ελευθερία Πουλουτίδου

Neutral Stories

Ζητούμενο του έργου ήταν η μετατροπή οροφοδιαμερίσματος 320m2 στη γραφική γειτονιά του Κεφαλαριού στην Κηφισιά, σε δύο σύγχρονα αυτόνομα διαμερίσματα, 200τμ και 120τμ, αντίστοιχα.

Κυρίαρχο άξονα του σχεδιασμού αποτέλεσαν τα πολλά και μεγάλα υφιστάμενα ανοίγματα του κτιρίου, που αναπτύσσουν ένα συνεχή διάλογο μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος μιας περιοχής με έντονη βλάστηση και δροσερό κλίμα. Ο κύριος προσανατολισμός του μεγάλου διαμερίσματος είναι βορινός. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν φωτεινοί τόνοι με τη λογική μιας ουδέτερης παλέτας, στην οποία επικρατούν λευκά και υπόλευκα χρώματα, λειτουργώντας ως καμβάς για την προσθήκη έντονων μαύρων στοιχείων. 

Αντίστοιχη μεθοδολογία ακολουθήθηκε και στην πρόταση του μικρού διαμερίσματος. Πρόθεσή μας για τα δύο διαμερίσματα ήταν να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα με οπτικές συνδέσεις, χωρική αρμονία και συνοχή μεταξύ των διαφορετικών χώρων, εστιάζοντας στη λεπτομέρεια και αφουγκραζόμενοι το προσωπικό ύφος και τις ανάγκες των πελατών. Για το λόγο αυτό, μεγάλο εύρος από το σύνολο των επίπλων σχεδιάστηκε ως ειδική κατασκευή, επιδιώκοντας το αρτιότερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα και παράλληλα, τη δημιουργία μιας μοναδικής αφήγησης μέσα στο χώρο.

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Neutral Stories
Tύπος έργου: Ανασχεδιασμός διαμερίσματος 
Τοποθεσία: Κηφισιά, Αθήνα
Επιφάνεια: 200μ2-120μ2
Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εφαρμογής: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα
Oμάδα μελέτης: Στελίνα Ρίζου, Νίκος Κούτρουλος, Μάριος Ακριτίδης, Βάσια Παπαδάκη

TAKA+PARTNERS

Η ομάδα του γραφείου ξεκίνησε τη δράση της τον Σεπτέμβρη του 2006 με ιδρύτρια την Ασπασία Τάκα και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία στο χώρο της αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στο Riyadh, KSA αριθμεί πλέον 25 συνεργάτες-μηχανικούς με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και εμπειρίας. Έχοντας δημιουργήσει ένα εκτενές portfolio με έργα τα περισσότερα από τα οποία έχουν διακριθεί με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του γραφείου έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Χώροι που σχεδιάζονται “χτίζοντας” ισχυρή ταυτότητα και συγκεκριμένη στρατηγική. Οι χειρονομίες σχεδιασμού οργανώνονται με βασικούς άξονες την εργονομία, αειφορία, και wellbeing architecture. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμφαση στο θετικό αποτύπωμα των έργων στους χρήστες, στη βελτίωση της σχέσης τους με το δομημένο περιβάλλον. Η ομάδα δουλεύει σε έργα απαιτητικά με συνήθως υψηλά budget, τα οποία απαιτούν και την ανάλογη ποιότητα υψηλών υπηρεσιών. Με έργα μεγάλης, μεσαίας και μικρότερης κλίμακας, υλοποιούν τα οράματα των ανθρώπων που τους εμπιστεύονται με επαγγελματισμό, συνέπεια και άρτια αποτελέσματα. Τα μέλη του γραφείου λειτουργούν ομαδικά, με αυστηρή οργάνωση και πάντα ορίζοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η ομάδα αποτελείται κυρίως από αρχιτέκτονες και BIM experts. Συνεργαζόνται και συντονίζονται για τα έργα τους με επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες για Τοπογραφικές, Στατικές και Μηχανολογικές Μελέτες, καθώς επίσης και επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων όπως: Lighting Designers, Landscape Designers, Acoustic Designers. Ένα ευρύ φάσμα της δραστηριότητάς τους καλύπτεται από έργα φιλοξενίας: ξενοδοχεία 4*-5*, βίλλες, μονάδες τουριστικής κατοίκησης, διαμερίσματα διακοπών, glamping. Τα τελευταία χρόνια το γραφείο έχει αναπτύξει εκτενή δράση σε γραφειακούς και επαγγελματικούς χώρους, σε χώρους εμπορικής δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένης της αναψυχής και της εστίασης. Τέλος, ένας επιπλέον πυρήνας που εκτείνεται η δράση του γραφείου είναι αυτός της κατοίκησης που εκφράζεται με ιδιωτικά έργα (βίλλες, μονοκατοικίες) καθώς επίσης και με μικρότερες μονάδες κατοίκησης όπως φοιτητικές εστίες, κ.α.


The architectural firm Taka + Partners has created an extensive portfolio, most of which have been distinguished with awards in international competitions. The architectural approach of the firm has a distinctly humanistic character. The design gestures are organized around the basic axes of ergonomics, sustainability, and wellbeing architecture. With particular interest and emphasis on the positive impact of the projects on the users, improving their relationship with the built environment. The team works on demanding projects with usually high budgets, which require the corresponding quality of high-level services.

-text by the authors

Olive Diaries_Maison Elea

The complex is situated in Ierissos, Athos peninsula in Chalkidiki, Greece. The plot constitutes a small olive grove and the central idea of the design is considered as a division of four design unities. The masterplan’s key points are the unobstructed access and points of view and the maximum integration in terms of accessibility of Persons with Disabilities.

Each design unity of the plot is a step towards a new landscape, comprising a narration similar to a journal or diary chapter. The building consists of basement, ground floor and floor with attics in which four independent apartments are layered. Outstanding natural beauty landscape norms, local architecture, topography and orientation were the main principles for the architectural design.

The bottom line was to come up with a creative, original and contemporary interpretation of all vernacular traits such as: wooden hipped roof, symmetric orthogonal openings and small balconies with roofs.

All traits were adapted to the contemporary way of living and nowadays technology.

Similarly, the interior spaces are designed in order to deliver a warm “house” feeling.

Facts & Credits

Project title: Olive Diaries – Maison Elea
Project type: Hospitality design
Location: Ierissos, Chalkidiki
Gross Built Area (square meters): 520 m2
Architectural design: TAKA+PARTNERS
Lead Architect: Aspasia Taka
Design team: Marcella Juliana Anthrakopoulou, Maria Avramidou, Anna Lazaridou, Zoe Papadopoulou, Nikos Koutroulos, Vassia Papadaki

Oblique

The project is located on the borders of a bustling tourist area in Halkidiki. The aim of the project was to create a new tourist product that stands out and surprises with its building stock.

The study revealed a complex of four independent houses with extensive outdoor space with a variety of functions, such as outdoor dining and kitchen, swimming pool and living areas. Although the settlement is coastal, the plot is characterized by the lack of visual escapes to the sea. So this fact as well as the orientation determined the turn of the complex towards the unobstructed view of the adjacent mountain and its dense vegetation. The type of pine that grows in the area is very special and impressive.

The area in which the complex is located is relatively flat, size 4 acres. and particularly disadvantaged. The plot at its northern end is adjacent to this pine-covered mountain while at its southern end is the impressive coast of the settlement. The layout was organized symmetrically on the axis of the mental connection of these two elements and 2 typologies of habitation were designed.

Symmetrically on this axis was developed a small village, a composition that in development could lead to an interesting modern way of living. The buildings are low in height with internal balconies in order not to increase their height and disturb the sense of the village. The thick external stone structures of the buildings dominate the space but at the same time are part of the natural environment.

The idea of carving the stone volumes with oblique engravings and at the level of view and plan, gave the character to this settlement. Sections are removed from the stone blocks to create entrances, openings, semi-outdoor spaces and interior balconies.

Facts & Credits 

Project title: Oblique
Project type: Hospitality design
Location: Vourvourou, Chalkidiki
Gross Built Area (square meters): 200 m2
Architectural design: TAKA+PARTNERS
Lead Architect: Aspasia Taka
Design team: Maria Avramidou, Maria Solidaki, Anna Karatzovali

Moldee

Anatomy of a plate. Moldee gives shape to high gastronomy. Moldee is a hybrid dining scenario, where fine casual dining is combined with fine drinking.

The space consists of two units that are co-located, with their boundaries being not so distinct, entering into each other. It is located in the center of the city of Thessaloniki and is housed on the ground floor of a listed apartment building built in 1973. The chef’s vision is to provide a space where they would develop their vision, to offer the public a new direction in nutrition. In this way, the users of the place are transformed into “moldees”, that is, they are trained by the chefs in order to know the quality food and to be fed with quality ingredients and clean flavors in their daily life.

The gastronomic concept also influenced the architectural design in a very minimalist way and without unnecessary elements. Making a theoretical section of a plate, the following ingredients are identified: the dish as a strong base, the ingredients that create the composition of flavors and shapes, and finally the topping which consists of impressive and light elements that contribute to the creation of emotions and atmosphere.

These elements are visible in the space, where initially one sees a single and very special floor that is the basis. Forms influenced by chefs’ dishes are designed on this base, combining clean straight lines with curves and circles. These forms are mainly made with molds, offering a sense of sculptural rigor.

Finally, as a topping, an impressive ceiling is chosen with a strong curved geometry that helps the light to function as the light and connecting element of all the above.

Facts & Credits

Project title: Moldee
Location: Thessaloniki, Greece
Gross Built Area (square meters): 310 m2
Architectural design: TAKA+PARTNERS
Lead Architect: Aspasia Taka
Design team: Maria Avramidou, Maria Solidaki, Anna Lazaridou, Christos Komzias
Photography: Vasilis Mavridis, Michele Troiani

Peninsula Villa_Byblos Aqua

The project consists of two summer houses, which are located on a single plot, in Skala Sotiros in the Greek island of Thassos

The plot is in dialogue with the sea, in front of which stretches a peninsula that works as a natural barrier that delimits an axis between the plot’s beach and the plot itself. The central idea of the proposal concerns the “invasion” of the peninsula within the plot and its transformation into a platform of uses. The platform follows the axis of the peninsula and architecturally translates into building platforms with solid and void zones, water zones, shading and resting zones and green zones. 

The allocation of the uses and openings of the building follows the direction of the view to the sea and the open horizon while at the same time there is an effort to limit the view from the outside to the inside of the building. The materials and geometries of the buildings and the outdoor spaces are inspired by the local materials, the architecture and the nature of the island. 

Facts & Credits

Project title: Peninsula Villa
Project type: Hospitality design
Location: Thassos, Greece
Gross Built Area (square meters): 650 m2
Architectural design: TAKA+PARTNERS
Lead Architect: Aspasia Taka
Design team: Marcella Juliana Anthrakopoulou, Anna Lazaridou, Zoe Papadopoulou, Nikos Koutroulos

Between the trees

Akti Oneirou Luxury Camping is located in the green landscape of the peninsula of Sithonia, in front of the homonymous crystal-clear beach of Chalkidiki.

The aim of the design was to create a new welcoming environment for the visitors and also develop new outdoor spaces in order to host the summery activities of the campers. The basic idea was to create new facilities with forms and materials that integrate into the natural landscape. The optimization of the circulation as well as the safety of the customers were primary principles for the new design.

The new layout for the reception area suggests welcoming service and waiting areas to the visitors. An outdoor area across the reception is developed in order to accommodate the multiple activities that take place at the campsite. A small outdoor cinema, as well as a new children’s corner, are designed in an L shape in order to create a common square that will host all the outdoor events.

The reception area is integrated with the area of outdoor activities through crossing paths and common morphological design principles.

Facts & Credits

Project title: Between the trees
Project type: Hospitality design
Location: Akti Oneirou, Sithonia, Halkidi
Gross Built Area (square meters): 1330 m2
Architectural design: TAKA+PARTNERS
Lead Architect: Aspasia Taka
Design team:Anna Karatzovali, Vassia Papadaki, Eleftheria Pouloutidou

Neutral Stories

The key requirement of the project was the conversion of a 320 m2 apartment in the picturesque neighborhood of Kefalari in Kifissia, into two modern autonomous separate flats, 200m2 and 120m2, respectively.

The large existing openings of the building, that develop a continuous dialogue between the interior and the natural environment of an area with thick vegetation and cool climate, comprised the underlying principle of the design study. The main orientation of the large apartment is north. Therefore, the choice of colors has been made with the logic of a neutral palette with light tones, where white and off-white colors, that prevail, are acting as a canvas for affixing intense black elements. A similar methodology was followed in the proposal of the small apartment. The intention for the two apartments was to create environments with visual connections and spatial harmony and coherence between the different spaces, focusing on detail and listening to the needs of our customers.

For this reason, a wide range of the furniture was designed as custom-made, ensuring a sound outcome in terms of function and aesthetics and at the same time, creating a unique narrative in the space.

Facts & Credits

Project title: Neutral Stories
Project type: Residential
Location: Kifissia, Athens
Gross Built Area: 200m2-120m2
Architectural design: TAKA+PARTNERS
Lead Architect: Aspasia Taka
Design team: Rizou Stelina, Nikos Koutroulos, Marios Akritidis, Vassia Papadaki


RELATED ARTICLES