Η ημερίδα ΕΣΩ, η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Μάϊου 2025 με κεντρική θεματική “ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ”.
Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για το ΕΣΩ 2025, εδώ!
Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική έρευνα να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει, να αμφισβητήσει ή να αλληλεπιδράσει με ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, οδηγώντας τελικά σε θετική αλλαγή στον κόσμο μας;
Η θεματική “Αγκαλιάζοντας το Χάος σε Έναν Έξυπνο Κόσμο” προωθεί την ιδέα της αξιοποίησης της απρόβλεπτης φύσης, της οργανικής ανάπτυξης και των ευέλικτων αρχιτεκτονικών αρχών σε περιβάλλοντα που ορίζονται όλο και περισσότερο από την αυτοματοποίηση, τα δεδομένα και την ακρίβεια. Το συνέδριο προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα στους επαγγελματίες για να εξερευνήσουν νέες ιδέες, να μάθουν από κορυφαίους ειδικούς και να συνεργαστούν για λύσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των πόλεών μας.
Η Ήβη Νανοπούλου και η Κατερίνα Ανδρίτσου, αρχιτεκτόνισσες και μέλη των TPA (Thymio Papayannis & Associates), θα συμμετάσχουν ως ομιλήτριες στο φετινό ΕΣΩ.
Με περισσότερα από εξήντα χρόνια εμπειρίας, η TPA (Thymio Papayannis & Associates), με έδρα την Αθήνα, είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες διεπιστημονικές εταιρείες συμβούλων στην Ελλάδα. Η TPA έχει μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, με μελέτες, προγράμματα και παρεμβάσεις στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού, της περιβαλλοντικής προστασίας, της πολεοδομίας και του περιβάλλοντος, του τοπίου, των έργων ανάπλασης, καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας και κατασκευής, με έμφαση στις τουριστικές, υγειονομικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η Ήβη Νανοπούλου σπούδασε στο Παρίσι – στην École Spéciale d’ Architecture. Εντάχθηκε στο γραφείο TPA ως συνεργάτης, έγινε εταίρος το 1987 και διευθύνων εταίρος της εταιρείας το 1999. Από το 2021 προεδρεύει του ΔΣ. Παραδειγματίζοντας την ολιστική προσέγγιση της TPA, διοικεί την εταιρεία με δέσμευση στον κοινωνικό της ρόλο, την αναζήτηση της καινοτομίας και την επαγγελματική της κουλτούρα. Υπό τη διεύθυνσή της, η TPA έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες της στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και στον αστικό σχεδιασμό – αναλαμβάνοντας σύνθετα, εμβληματικά διεθνή έργα, όπως το έργο ανάπλασης της Αθήνας στο Φάληρο, την Ολυμπιακή εγκατάσταση του Tae Kwon Do, το πάρκο του βασιλιά Αμπντουλάχ ΙΙ στο Αμμάν, το Πολιτιστικό Πάρκο «Έλληνες και Θάλασσα» στην Αθήνα (1ο βραβείο), τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Ωδείου Αθηνών, τα διατηρητέα ξενοδοχεία Αμφιτρύων και Nafplia Palace, στο Ναύπλιο.
Η Κατερίνα Ανδρίτσου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο «Design, Space & Culture» από το ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και στην Αρχιτεκτονική Τοπίου από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη. Εντάχθηκε στην TPA ως συνεργάτης το 2007, ενώ αργότερα έγινε εταίρος το 2021. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε μελέτες αστικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης τοπίου μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει με επιτυχία σε μια σειρά αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Kάποια από τα έργα των TPA (Thymio Papayannis & Associates) είναι τα εξής:
Aenaon – Faliron Bay Park
Ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, ένας γενναιόδωρος δημόσιος χώρος υψηλής αισθητικής ποιότητας, η φυσική και ιστορική έξοδος της πόλης προς τη θάλασσα και η εικόνα της πόλης από τη θάλασσα. Ένας δημόσιος χώρος υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενος στους πολίτες και επισκέπτες, βασισμένος στην πρόταση του Renzo Piano Building Workshop (RPBW).
Ένας μοναδικός φυσικός και πολιτιστικός προορισμός που επανασυνδέει τον αστικό ιστό με τη θάλασσα, γεφυρώνει την Αθήνα με τον Πειραιά, τις ανατολικές με τις δυτικές γειτονιές και συνδέει τις γειτονικές μητροπολιτικές χρήσεις.
Επέκταση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης | Ρέθυμνο
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέθεσε στην ομάδα των TPA το σχεδιασμό της επέκτασης των βιβλιοθηκών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Η κύρια πρόκληση του σχεδιασμού ήταν να ικανοποιηθεί η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη επέκταση, χωρίς να διαταραχθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του αρχικού κτηρίου, ούτε η λειτουργικότητά του, οι εξωτερικοί χώροι που το περιβάλλουν, ο φυσικός φωτισμός του ή η μοναδική θέα προς την πόλη του Ρεθύμνου.
Ανακαίνιση του Ωδείου Αθηνών |
Το Ωδείο Αθηνών, κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αφού η πρόταση σχεδιασμού του κέρδισε το πρώτο βραβείο σε εθνικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Είναι το μόνο πραγματωθέν τμήμα του οραματικού σχεδίου του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου για το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.
Επηρεασμένο βαθιά από τις αρχές του Bauhaus, το κτήριο ενσωματώνει τη δέσμευση του Δεσποτόπουλου στις αρχές του μοντέρνου, ενώ συγχρόνως ενσωματώνει στοιχεία που αντανακλούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τον διαχρονικό σχεδιασμό.
Με τις επιμήκεις αναλογίες του – 160 μέτρα μήκος και 32 μέτρα πλάτος – η κατασκευή παραπέμπει στη διάταξη μιας αρχαίας ελληνικής αγοράς. Αποτελείται από το ισόγειο, έναν επάνω όροφο και εκτεταμένους υπόγειους χώρους που φιλοξενούν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το έργο εκσυγχρονισμού του κτιρίου επικεντρώνεται περίπου στο 40% του κτηρίου, αναζωογονώντας βασικούς πολιτιστικούς χώρους, όπως:
• Κύριο Φουαγιέ Εισόδου & Καφέ
• Αμφιθέατρο “Ιωάννης Δεσποτόπουλος”
• Φουαγιέ Τεχνών
• Νέα Σκηνή
• Κόμβος Τεχνολογίας K3
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας | Αθήνα, 1977 – 1984
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σχεδιάστηκε από το γραφείο των TPA ως μια πολυλειτουργική εγκατάσταση που περιλαμβάνει:
• Μια μεγάλη κλειστή αρένα για αθλητικούς αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια.
• Ένα συγκρότημα εξωτερικών και εσωτερικών κολυμβητηρίων.
• Ανοιχτούς αθλητικούς και ψυχαγωγικούς χώρους που εξυπηρετούν τόσο την τοπική κοινότητα όσο και επισκέπτες από γειτονικούς δήμους.
Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA)
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ιδρύθηκε το 2003 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και πέραν αυτής.
Ο ευρύτερος στόχος του είναι να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου όπου οι κοινωνίες ευημερούν σε αρμονία με τη φύση.
Το MedINA είναι το πνευματικό τέκνο του επιτυχημένου αρχιτέκτονα και χωροτάκτη Θύμιου Παπαγιάννη, ενός οραματιστή και μιας ηγετικής προσωπικότητας στον τομέα της διατήρησης της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει συμβάλει σημαντικά σε θέματα έρευνας και πολιτικής στους τομείς της οικολογίας και του τοπίου τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Παρόλο που αρχικά επικεντρώθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φύσης και του πολιτισμού μέσω τριών τομέων προτεραιότητας -των πολιτιστικών αξιών των υγροτόπων, του τοπίου και των Ιερών Φυσικών Τόπων- με την πάροδο του χρόνου το MedINA διεύρυνε το πεδίο δραστηριότητάς του σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες: τη φύση, τον πολιτισμό και την συμμετοχή των κοινοτήτων.
Αll images courtesy of TPA (Thymio Papayannis & Associates)
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΕΣΩ εδώ!
Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος ημερίδας ΕΣΩ 2025 – ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ
Τυπολογία Συνέδριο, Ημερίδα Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού
Τοποθεσία Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερομηνία Τετάρτη 7 Μάϊου 2025
Δημιουργία Περιεχομένου & Χορηγός Επικοινωνίας Archisearch.gr
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια Design Ambassador
ESO Conference for Architecture & Design returns in Athens Concert Hall on May 7, 2025 under the theme “EMBRACING CHAOS IN A SMART WORLD”.
Book now your tickets, here!
How can design research utilize technology to address, challenge, or interact with broader social and environmental issues, ultimately driving positive transformation in our world?
“Embracing Chaos in a Smart World” highlights the idea of leveraging unpredictability, organic growth, and flexible design principles in environments increasingly defined by automation, data, and precision. In architecture and urban design, chaos doesn’t imply randomness or disorganization but rather embracing complexity, adaptability, and innovative problem-solving. The conference offers a unique platform for professionals to explore new ideas, learn from leading experts, and collaborate on solutions that will shape the future of our cities.
Ivi Nanopoulou & Katerina Andritsou, Architects & Members of TPA (Thymio Papayannis & Associates), will participate as a speaker at this year’s ESO.
Ivy Nanopoulou studied in Paris – at the École Spéciale d’ Architecture. She joined TPA as an associate, becoming a partner in 1987 and the firm’s managing partner in 1999. Since 2021, she presides the BoD. Exemplifying TPA’s holistic approach, Ivy manages the firm with commitment to its social role, quest for innovation and professional culture. Under her direction, TPA has extended its services into landscaping and urban design – undertaking complex, iconic international projects, such as the Athens Regeneration Project at Faliron, the Tae Kwon Do Olympic venue; the King Abdullah II Park in Amman; the “Greeks and the Sea” Cultural Park in Athens (1st prize); the cultural facilities of the Athens Conservatoire; the Amphitryon and Nafplia Palace listed hotels, in Nafplion.
Katerina Andritsou studied Architecture at the NTUA. She holds a Master’s degree in “Design, Space & Culture” from the same university, as well as in Landscape Architecture from the Technical University of Catalonia in Barcelona. She joined TPA as an associate in 2007, later becoming a partner in 2021. She has extensive experience in large-scale urban design and landscaping studies in Greece and abroad and has also successfully participated in a series of architectural competitions.
Some of the projects by TPA (Thymio Papayannis & Associates) are the following:
Aenaon – Faliron Bay Park
A Metropolitan Park, a generous public space of high aesthetic quality, the city’s natural and historic outlet to the sea and the city’s view from the sea. Α public space of high quality, addressed to citizens and visitors, based on the concept proposed by Renzo Piano Building Workshop (RPBW).
A unique continuous physical and cultural destination that reconnects the urban fabric to the sea, bridges Athens with Piraeus, the eastern to western neighborhoods and bonds together adjacent metropolitan uses.
Library Expansion at University of Crete | Rethymno Campus
The main design challenge was to satisfy the need for an integrated expansion, without disturbing the original building’s architectural character, neither its functionality, its immediate surroundings, its natural lighting, or its unique view towards the town of Rethymno.
Athens Conservatory Renovation and Competion
The Athens Conservatory, completed in the early 1970s following a first-prize-winning design in a national architectural competition, is the only realized segment of architect Ioannis Despotopoulos’ visionary plan for the city’s Cultural Center.
Deeply influenced by Bauhaus principles, the building embodies Despotopoulos’ commitment to modernist spatial order, while integrating elements that reflect Greek cultural heritage and timeless design.
With its elongated proportions -160 meters long and 32 meters wide- the structure evokes the layout of an ancient Greek agora. It consists of a ground floor, an upper level, and extensive underground spaces that accommodate large-scale cultural activities.
The completion and modernization project focuses on approximately 40% of the building, revitalizing key cultural spaces, including:
• Main Entrance Foyer & Café
• “Ioannis Despotopoulos” Amphitheater
• Arts Foyer
• New Stage
• K3 Technology Hub
Peace & Friendship Stadium | Athens, 1977 – 1984
Designed by Thymio Papayannis and Associates (TPA), the Peace and Friendship Stadium was envisioned as a multifunctional facility comprising:
• A large indoor arena for sports competitions, cultural events, and conferences.
• An outdoor and indoor swimming pool complex.
• Open-air sports and recreation areas serving both the local community and visitors from neighboring districts.
Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA)
The Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA) was established in 2003 as a non-profit organisation based in Athens, Greece with a focus on the Mediterranean region and beyond.
Its vision is a world where societies prosper in harmony with nature.
MedINA is the brainchild of successful architect and planner Thymio Papayannis, a visionary and leading figure in the field of environmental and cultural heritage conservation who has made a significant contribution to ecological and landscape policy and research over the past thirty years.
Originally focused on the integrated management of nature and culture through three priority areas – cultural values of wetlands, landscape and Sacred Natural Sites – in time MedINA broadened its scope and now works across three interrelated pillars: nature, culture and communities.
Αll images courtesy of TPA (Thymio Papayannis & Associates)
Visit the renewed ESO website here!
Facts & Credits
Project title ESO 2025 – EMBRACING CHAOS IN A SMART WORLD
Typology Conference, Architecture, Design
Location Alexandra Trianti Hall, Megaron Athens Concert Hall
Date Wednesday, May 7th, 2025
Content creation & Media Partnership by Archisearch.gr
Produced & curated by the Design Ambassador
READ ALSO: Advice to Young Architects: Ένας Οδηγός για τη Νέα Γενιά Αρχιτεκτόνων από την Europa και το Archisearch