Ο Ήχος Μετράει!
Sound matters. Αυτός είναι ο τίτλος του συνεδρίου που διοργάνωσε η KNAUF με αφορμή το νέο Initiative KNAUF WORLD σε Creative Direction, Content & Production Design της Design Ambassador και του Archisearch, που εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τον ήχο μέσα από την αρχιτεκτονική.
-από τον Θανάση Διαμαντόπουλο
Θα ξεκινήσουμε από μια διαπίστωση που έγινε από τον Gottfried Schubert, υπεύθυνο ακουστικής μελέτης στον χώρο που από το 2019, αποτελεί “κόσμημα” του Παγκρατίου, το μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Η ακουστική είναι κάτι “εξωτικό” στην Ελλάδα, παρότι αποτελεί τη χώρα στην οποία γεννήθηκε. Αυτή η διαπίστωση αυξάνει τη σημασία του συνεδρίου για τη σημασία του ήχου στην αρχιτεκτονική που έγινε με την αφορμή της ‘γέννησης’ ενός καινούργιου brand, του Knauf world.
Ενός προϊόντος του οποίου τον ορισμό έδωσε ο marketing manager της Knauf, Κώστας Κολέτσος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Δανάη Μάκρη, head of content της Design Ambassador. Οι δυο τους, άλλωστε παρουσίασαν και συντόνισαν το συνέδριο: “Είναι το καινούργιο brand της Knauf Ελλάδας και Κύπρου που συνδέει τον κόσμο της Knauf με την αρχιτεκτονική, το design και τον πολιτισμό των δύο χωρών. Σε μία εποχή που η “Integrated” μεθοδολογία παραγωγής κτιρίων κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διεθνή αγορά, ο ρόλος ενός παραγωγού δομικών συστημάτων όπως η Knauf αναβαθμίζεται σε στρατηγικό συνεργάτη.
Με το Knauf World επιθυμούμε να συνδιαλλαγούμε με τους σχεδιαστές σε ένα επίπεδο που ξεπερνάει την παραδοσιακή ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών όσον αφορά τα συστήματα μας.
Θέλουμε να καταλάβουμε τις ανάγκες του Έλληνα και Κύπριου αρχιτέκτονα όπως προκύπτουν μέσα από το δικό τους πρόγραμμα εργασίας. Να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη σε κάθε επιτυχημένη συνεργασία. Ξέρετε στα Αγγλικά υπάρχει μία ενδιαφέρουσα νοηματική διαφορά ανάμεσα στις λέξεις cooperation και collaboration. “Cooperation” σημαίνει ότι συνεργάζομαι με κάποιον για να πετύχω έναν κοινό στόχο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορώ να τον πετύχω και μόνος μου. Απεναντίας, “Collaboration” σημαίνει ότι αν δεν συνεργαστώ με κάποιον, δεν θα πετύχω το στόχο μου. Το Knauf World στοχεύει σε αυτήν τη δεύτερη ερμηνεία συνεργασίας”.
Πρώτος από τους ομιλούντες, σε απευθείας σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη, ο Burak Pekoglu, ιδρυτής του σημαντικού για τη χώρα του, αρχιτεκτονικού γραφείου Binaa και ο οποίος αφού μίλησε για την παράδοση της ακουστικής στους μουσουλμανικούς αλλά και χριστιανικούς ναούς όπως ήταν η Αγία Σοφία, αναφέρθηκε στα πιο αντιπροσωπευτικά από άποψη ακουστικής, έργα του γραφείου του, όπως η βιβλιοθήκη της πόλης Sakarya, της πόλης Mardin, το Batumi resort στη Γεωργία και το πολιτιστικό κέντρο Camlica στην Κωνσταντινούπολη. Μίλησε για τις στρατηγικές όσον αφορά τη χρήση των υλικών για μηχανική ενσωμάτωση του ήχου αλλά και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για να υλοποιήσουν όλα τα παραπάνω.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Matthew Carter, manager στον τομέα των κατασκευών, ειδικευμένος στον τομέα της ακουστικής, με έδρα το Dubai. Αναφέρθηκε σε μονάδες μέτρησης της ακουστικής, χρήσιμα site που μπορεί να συμβουλευτεί κάποιος πάνω στο θέμα, αλλά δεν παρέλειψε να θίξει το σημαντικό θέμα της ισορροπίας που πρέπει να τηρηθεί ανάμεσα στις απαιτήσεις ενός μηχανικού ακουστικής και αυτές του interior designer. Έφερε, πάνω στην ομιλία του, διάφορα case studies όπως το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Burj Al Arab, το μπαρ-εστιατόριο Bla Bla Dubai, ή το Lock Stock n’Barel στο πεντάστερο Rixos Dubai.
Ο Markus Mueck της Knauf Ceiling Solutions παρουσίασε διαφορετικά case studies χώρων όπου το ταβάνι και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, παίζει σημαντικό ρόλο στην ακουστική χώρου. Παρουσίασε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υλικών, ενώ από τα παραδείγματα του ξεχωρίσαμε το χώρο ενός νηπιαγωγείου στη Δανία. Κατέληξε πως η καλύτερη ηχομόνωση μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην οροφή αλλά και στους τοίχους.
Συνέχισε ο Τάσος Γεωργαντζής ιδρυτικό στέλεχος του γραφείου Urban Soul Project, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αξιοσημείωτη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε το κτίριο γραφείων της Prodea Investments στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσης στο κέντρο της Αθήνας. Ένα ιστορικό κτίριο του οποίου ο επανασχεδιασμός έφερε τις κορυφαίες διεθνείς πιστοποιήσεις κτιρίων LEED και WELL, αλλά και μια μελέτη ακουστικής που έφερε την υπογραφή του γραφείου Τιμαγένη και συνεργάτες και η οποία μπήκε πολύ νωρίς στο έργο, λίγο μετά την προμελέτη.
Ακολούθησαν οι Αλέξης Βικέλας (αρχιτέκτονας) και ο Gottfried Schubert (μελέτη ακουστικής) που συνεργάστηκαν στη μελέτη του Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Επρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που παραδόθηκε και άνοιξε τις πόρτες του το 2019. Παρουσιάστηκαν διάφορες οπτικές της στρατηγικής που έπρεπε να εφαρμοστεί για τους καλύτερους χρόνους αντήχησης αλλά και την ηχομόνωση σε μια περιοχή του κέντρου όπου η ηχητική επιβάρυνση είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κύριος Schubert υπογράμμισε την αξία της ακουστικής χώρου για θέματα όπως στον χώρο της παιδείας, η μετάδοση της γνώσης. Κατέληξε λέγοντας ότι η ακουστική θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια και στις σχολές interior. Με αυτόν τον τρόπο η συνεννόηση ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες θα ήταν καλύτερη.
Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσολάκης μίλησε για τα ηχητικά τοπία και τον τρόπο που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της όψης των κτιρίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας πρέπει να αποκωδικοποιήσει τη γνώμη του ακουστικού. Έφερε ως παραδείγματα κτίρια γραφείων σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, το Παλαιό Φάληρο, την Παλλήνη, τη Μεταμόρφωση και τη λεωφόρο Συγγρού.
Τέλος, ο Ιωάννης Καραγιάννης μηχανολόγος μηχανικός, σύμβουλος ακουστικής μίλησε με παραδείγματα αναπαλαίωσης ιδιαίτερα στην πόλη του Ναυπλίου. Έκανε εκτενή αναφορά στα υλικά (πέτρα, μπαγδατί, τσατμάς, συμπαγές τούβλο) και στις ιδιότητες τους όσον αφορά τη διαχείριση της ακουστικής στον χώρο. Το σίγουρο πλέον, είναι ότι ένα κτίριο δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί πετυχημένο αν δεν διαθέτει μια αποτελεσματική μελέτη ακουστικής.
READ ALSO: Centre of Environmental Education, Information and Research at Mati | Diploma thesis by Georgia Soultana and Olga Stathogiannaki