Το αρχιτεκτονικό γραφείο Τέσσερις Διαστάσεις σχεδίασε έναν ξεχωριστό χώρο μάθησης, όπου ο μαθητής έχει πολλές επιλογές να τον χρησιμοποιεί ανάλογά με τις ανάγκες του και την προσωπικότητά του, μέσω της οικειοποίησης του περιβάλλοντός του.
Το ” glossomathia Lab” είναι ένας πολυχώρος εκπαίδευσης. Ο χώρος έχει εμβαδόν 90,00τμ και αποτελείται από ενιαίο χώρο στο ισόγειο που διαχωρίζεται σε δύο χώρους με μετακινούμενα πάνελ και πατάρι.
Η ιδιαιτερότητα της σύνθεσης είναι ότι η μελέτη του χώρου και η διαμόρφωση της χρήσης του,εξελίσσονταν παράλληλα. Οι βασικές σχεδιαστικές αρχές για τον χώρο περιελάμβαναν τις παιδαγωγικές μεθόδους του παιδαγωγικού κέντρου. Ο χώρος έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί παράλληλα πολλές λειτουργίες και δραστηριότητες.
Η διδασκαλία γίνεται μέσω θεατρικού παιχνιδιού, μαγειρικής, ζωγραφικής και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Στο χώρο των 65,00τμ του ισογείου, σχεδιάστηκε η γωνιά του θεάτρου και του χορού με την σκηνή, την γωνιά της μαγειρικής, την εικαστική γωνιά και την βιβλιοθήκη. Έτσι οι μαθητές του lab επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα μάθουν.
Η βασική αρχή του σχεδιασμού ήταν η απόδοση του αισθήματος του “ανήκειν” στον χώρο. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου ο μαθητής δεν είναι παθητικός χρήστης και ακροατής, αλλά έχει πολλές επιλογές να τον χρησιμοποιεί ανάλογά με τις ανάγκες του και την προσωπικότητά του. Αυτό που ήταν περισσότερο σημαντικό, είναι ο χώρος να λειτουργεί σαν καμβάς για τα παιδιά, να τα εμπνέει και να τα ενθαρρύνει να παρέμβουν σε αυτόν και να δημιουργήσουν ελεύθερα ένα οικείο γι’ αυτά περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, τα πάνελ που διαχωρίζουν τον χώρο αποτελούνται από μαυροπίνακες για να μπορούν τα παιδιά να γράφουν και να σχεδιάζουν, τα καθίσματα κινούνται, οι πίνακες είναι τροχήλατοι για να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά του χώρου. Στην οροφή τοποθετήθηκαν μεταλλικές ράγες από όπου κρέμονται τα φωτιστικά, αλλά λειτουργούν και ως χώρος έκθεσης, καθώς σχεδιάστηκαν υποδοχές για να κρεμούν τα παιδιά τις δημιουργίες τους.
Όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν εκ νέου αντικαθιστώντας το κλασικό μοτίβο της αίθουσας διδασκαλίας με την έδρα, τα θρανία και τον σταθερό πίνακα. Πηγή έμπνευσης ήταν το μοτίβο του παιχνιδιού tetris που αποτελείται από συνθέσεις τετραγώνων που σχηματίζουν διαφορετικές μορφές και οι ιστορίες του μικρού πρίγκιπα και του τρυποκάρυδου. Η χρωματική παλέτα του χώρου αποτελείται από έντονα χρώματα σε λευκό φόντο.
Ο τελικός στόχος της σύνθεσης ήταν η δημιουργία ενός χώρου χαράς και δημιουργικότητας.
Facts and Credits
Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτεκτονικό γραφείο “τέσσερις διαστάσεις” Άννα Μαρούλη-Ιωάννα Καζελίδου
Σχεδιασμός φωτισμού Αρχιτεκτονικό γραφείο “τέσσερις διαστάσεις”
Αρχιτεκτονικός Φωτισμός Kostis Lighting
Φωτογράφιση product photography
Επιμέλεια Φωτογράφισης Αρχιτεκτονικό γραφείο “τέσσερις διαστάσεις”
Χρόνος Μελέτης 2018
Χρόνος Κατασκευής 2018
Δείτε ακόμη: Lobby 35 by Doriza Design εδώ!
READ ALSO: Benini's Italian restaurant in Rhodes | Eleftherios Ambatzis