Το ισόγειο ενός ιστορικού κτιρίου της παλιάς πόλης των Χανίων αποκαθίσταται και μετατρέπεται σε επιχείρηση μαζικής εστίασης. Πρόκειται για τον ισόγειο όροφο ενός διώροφου πέτρινου κτίσματος άνω των 100 ετών, με μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με συμμετρική πρόσοψη. Η επέμβαση γίνεται με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου και σκοπό έχει την ανάδειξη των δομικών του στοιχείων, διαμέσου ενός αρμονικού συνδυασμού παλαιών και νέων υλικών και τεχνικών κατασκευής. Η μελέτη διακόσμησης, προτείνει ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές από ξύλο, μέταλλο και γυαλί οι οποίες ντύνουν εσωτερικά όλο το χώρο. Οι υφές των υλικών είναι σε γήινες αποχρώσεις, ενώ εκκεντρικά φωτιστικά πρωταγωνιστούν στο χώρο.
Το κτίριο βρίσκεται στην Ακτή Τομπάζη, στο παραλιακό μέτωπο της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η πρόσοψή του κτιρίου είναι σε επαφή με τη λιμενική ζώνη και η νότια πλευρά του με τον λόφο Καστέλι. Το κτίριο συνιστά μνημείο, καθώς είναι άνω των 100 ετών, βάσει φωτογραφικής τεκμηρίωσης. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 στη θέση ενός μεγάλου μακρόστενου κτίσματος (ενετική οπλοθήκη – armeria) το οποίο καταστράφηκε ή κατεδαφίστηκε.
Πρόκειται για ένα διώροφο κεραμοσκεπές πέτρινο κτίσμα με μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με συμμετρική πρόσοψη. Εικάζεται ότι η αρχική του χρήση κτιρίου ήταν αποθήκες στο ισόγειο και κύριοι χώροι στον όροφο, καθώς το κρηπίδωμα την εποχή εκείνη δεν ήταν μεγάλο και κατά τους χειμερινούς μήνες, η θάλασσα έμπαινε μέσα στα ισόγεια του παραλιακού μετώπου. Το κτίριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και στον όροφο σήμερα βρίσκονται γραφεία του Α’ Λιμενικού Τμήματος ενετικού Λιμένα Χανίων. Η μελέτη επανάχρησης και ανακαίνισης αφορά μόνο στο ισόγειο τμήμα του.
Το ισόγειο αποτελείται από τρεις ορθογώνιους χώρους, με ανοίγματα μόνο στα βόρεια, στην πλευρά της εισόδου. Η κεντρική είσοδος, οδηγεί σε έναν χώρο στον οποίο εκατέρωθεν βρίσκονται οι άλλοι δύο ορθογώνιοι χώροι, όμοιων περίπου διαστάσεων μεταξύ τους. Σε κάθε χώρο, βρίσκονται δύο όμοια παράθυρα, δημιουργώντας συμμετρία στην όψη.
Η οροφή του ισογείου, έχει κατασκευαστεί με μία ιδιαίτερη σύμμικτη τεχνική από σίδερο και τούβλο (jack arch). Σιδηροδοκοί σε ίση απόσταση μεταξύ τους ενώνονται με θολίσκους από τούβλα και τα κενά γεμίζονται από συνδετικό υλικό και από πάνω έχει κατασκευαστεί το δάπεδο του ορόφου. Αυτή την τεχνική τη συναντάμε πολύ στη Νότια Ελλάδα και αναπτύχθηκε μετά το 1860, κυρίως με προτροπή του Ερνέστο Τσίλλερ. Τα υλικά ήταν συνήθως εισαγωγής, κυρίως από Βέλγιο και Αγγλία.
Στο κέντρο των δύο πλευρικών δωματίων παρατηρείται η μεταγενέστερη προσθήκη υποστυλωμάτων και δοκαριών από οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα είδος επέμβασης, η οποία εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει την 30ετία (περί το 1990). Η προσθήκη τους έγινε πιθανώς για την αποφυγή ταλαντώσεων του μεσοπατώματος.
Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης διακόσμησης, ήταν να μετατραπεί ο χώρος σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος και πώλησης αγαθών. Μπαίνοντας στο κτίριο βρίσκεται κανείς στον χώρο υποδοχής. Δεξιά του χωροθετείται ένας χώρος γευσιγνωσίας και οινογευσίας και μια κάβα κρασιών. Κεντρικά, τοποθετείται το ζαχαροπλαστείο και ο φούρνος. Αριστερά, τοποθετείται η κουζίνα και η πώληση αγαθών. Για την βέλτιστη λειτουργία του χώρου γίνεται διεύρυνση των δύο πλευρικών ανοιγμάτων των εσωτερικών λίθινων τοίχων. Η μελέτη προτείνει μία επέμβαση με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, αναδεικνύοντάς το, καθώς σήμερα είναι ένας βοηθητικός χώρος μη επισκέψιμος από το ευρύ κοινό.
Η μελέτη διακόσμησης σκοπό έχει την ανάδειξη των δομικών στοιχείων του κτιρίου, διαμέσου ενός αρμονικού συνδυασμού, παλαιών και νέων υλικών και τεχνικών. Η επίπλωση και ο κινητός εξοπλισμός είναι ειδικές κατασκευές, αποσπώμενες και λειτουργούν όλες μαζί ως ένα στοιχείο που απλά ακουμπάει στο υφιστάμενο ιστορικό κέλυφος. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως το μωσαϊκό, το μάρμαρο και το μασίφ ξύλο με μπρούτζινες λεπτομέρειες. Για τις επενδύσεις των τοίχων, προτείνεται ο σοβάς σε μπεζ απόχρωση και η πατητή τσιμεντοκονία σε απόχρωση terracotta, διαχωριζόμενες από φιλέτο μαύρου μαρμάρου. Τα διαχωριστικά των βοηθητικών χώρων είναι από ντεπλουαγιέ λαμαρίνα, η όψη του μπαρ από σκαλιστή φυσική πέτρα και οι καμινάδες από μαντέμι με μπρούτζινες λεπτομέρειες. Τέλος, τα φωτιστικά που προτείνονται είναι από γυαλί, μέταλλο και γύψο.
Facts & Credits
Project title Pallas philocaly
Typology Renovation
Location Chania, Crete
Client Private
Area 200 ㎡
Status Completed 2021
Architecture and Interior design Δημιούργικη ΕΠΕ
CostructionΔημιούργικη ΕΠΕ
Photographer Inglelandi Digital Agency
READ ALSO: Bespoke Coolness: τα ψυγεία Samsung Bespoke είναι σχεδιασμένα για εσάς, από εσάς