Η ιδιότυπη αυτή λειτουργία καθιστά το όριο ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο ασαφές. Κάποιες φορές μέσα στη διάρκεια του χρόνου ο χώρος «ανοίγει» για να υποδεχτεί μικρές εκθέσεις και αρχιτεκτονικά γεγονότα.
Η αρχιτεκτονική σύλληψη έχει σαν αφετηρία τη δημιουργία ενός κελύφους από την αναδίπλωση του αναπτύγματος μιας ενιαίας επιφάνειας. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με αναφορά στην αρχιτεκτονική μακέτα, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν συνθετικό εργαλείο των αρχιτεκτόνων. Πρόκειται για μια λευκή αναδιπλούμενη επιφάνεια «παγιδευμένη» μέσα σε ένα μαύρο ορθογώνιο κουτί.
πρόσοψη του χώρου – ένα ισόγειο επιφάνειας 21 τετραγωνικών μέτρων, σε κεντρικό δρόμο της πόλης της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα.
Μια βιβλιοθήκη, λειτουργεί σαν διαχωριστικό φίλτρο ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, αφήνοντας έναν μικρό χώρο για εκθεσιακή χρήση στην πρόσοψη.
Η τελική επιφάνεια παραλαμβάνει τις απαιτούμενες χρήσεις του χώρου: ένας πάγκος εργασίας, θέσεις για τρεις υπολογιστές, χώρος προβολής, βιβλιοθήκη, μίνι εκθεσιακός χώρος, και παράλληλα δημιουργεί σχισμές που ενσωματώνουν τον φωτισμό και τις προθήκες προβολής υλικών.
Στο THE ARCHIVE χρησιμοποιούνται υλικά και χρώματα που παραπέμπουν ευθέως στην εταιρική ταυτότητα της αναθέτουσας εταιρίας, CARTECO. Το σήμα της εταιρίας, το barcode, ήταν η αφετηρία για τον σχεδιασμό της βιβλιοθήκης υλικών.
Η αναπαραγωγή χάρτινου αναπτύγματος του χώρου εν είδει πρόσκλησης που μοιράστηκε στα μέλη, αποτελεί αναφορά στην λογική των βιβλίων pop-up από την οποία προέκυψε και η ιδέα για την αρχιτεκτονική σύνθεση.
______________________________________________________________
Αρχιτεκτονική Μελέτη: k&k architects
Environmental Graphics: mnp
Μελέτη φωτισμού: Άρης Κλωνιζάκης
Κατασκευή: Quality North Hellas
Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη