Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador, φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.
Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!
Πρώτος καλεσμένος της εβδομάδας ήταν ο Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτονας, πρώην συνεργάτης του γραφείου SO-IL για 11 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Πρόσφατα επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια και ίδρυσε το γραφείο PILA Studio.
Όσον αφορά τις διαφορές των δύο χωρών σημείωσε ότι «Το εργασιακό περιβάλλον στη Νέα Υόρκη είναι πολυπολιτισμικό, έχεις την ευκαιρία να μάθεις από πολλά άτομα με διαφορετικά backgrounds. Επίσης, είναι πιο ανταγωνιστικό και με πιο έντονο ρυθμό από εκείνο της Αθήνας».
Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του είναι το Μουσείο Τέχνης Manetti Shrem, στο Davis της Καλιφόρνια, η μελέτη αστικής ανανέωσης και κατοικιών co-living στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι, η εγκατάσταση Breathe στο Μιλάνο που διερευνά νέες μορφές κατοίκησης σε συνεργασία με τη MINI / BMW, και μια πρότυπη τουριστική εγκατάσταση στο Αιγαίο, η οποία παρουσιάστηκε στη 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.
«Υπάρχει η έννοια της καινοτομίας στην αρχιτεκτονική, εμένα με ενδιαφέρει να συνδυάζεται και με μια συνέχεια. Θα ήθελα να μην παρέχω απλά μια υπηρεσία σε ένα πελάτη, αλλά να συμμετέχω σε μια συζήτηση μεταξύ των αρχιτεκτόνων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το γραφείο του προτιμά «να προσεγγίζει την αρχιτεκτονική με τον άνθρωπο στο κέντρο, το κέρδος είναι κάτι πιο άμεσο και εφήμερο, ενώ η προσέγγιση με βάση τον άνθρωπο είναι κάτι διαχρονικό, και στην πορεία θα μπορούσαμε να πούμε επικερδές».
Ως προς το portfolio ενός νέου αρχιτέκτονα τόνισε ότι «Βασικό για ένα portfolio είναι να επικοινωνεί τις δεξιότητες και την προσέγγιση ενός αρχιτέκτονα, ενώ πολύ σημαντικό είναι στη συνέντευξη να ξέρει τι θέλει να πετύχει μέσα από τη δουλειά και ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, πάνω σε τι θέλει να δουλέψει».
Ακούστε το podcast με τον Ηλία Παπαγεωργίου εδώ.
Καλεσμένοι της Τρίτης ήταν ο Μάρκος και Γιάννης Δουρίδας, από το γραφείο RC Tech. Ιδρύθηκε το 1995 από τους αρχιτέκτονες Νάσο Χαμηλοθώρη και Δάνια Παναγιωτοπούλου και τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Δουρίδα, ενώ το 2009 στον πυρήνα του σχήματος προστέθηκαν οι αδερφοί Γιάννης και Μάρκος Δουρίδας. «Και η μονάδα και η ομάδα, αποτελούν μέρος της πορείας του αρχιτέκτονα. Όταν ξεκινάς θεωρείς ότι μπορείς να λειτουργήσεις μόνος σου, αλλά αργότερα συνειδητοποιείς μέσα από τη δουλειά ότι χρειάζεσαι μια ομάδα».
Το φάσμα των έργων είναι ευρύ και περιλαμβάνει κτίρια γραφείων, κατοικίες, βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους, ξενοδοχεία και αποκαταστάσεις διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων. «Είναι πολύ σημαντική η διαχείριση της σχέσης σου με τον πελάτη, καθώς θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια. Εδώ μπαίνουν και οι κοινωνικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για να γίνει μια καλή διαχείριση».
Η R.C.TECH είναι αρχιτεκτονικό γραφείο που αφιερώνει ισότιμη ενέργεια στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Σύμφωνα με τους ίδιους «Η ιδιαιτερότητα του γραφείου είναι η ώσμωση της πληροφορίας ανάμεσα στην κατασκευή και το σχεδιασμό, επεξεργαζόμαστε μια ιδέα από την αρχή της και ολοκληρώνουμε την υλοποίηση της ακριβώς όπως το έχουμε φανταστεί». Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψαν τους νέους αρχιτέκτονες να επιδιώξουν μία hands-on γνώση σε ένα πρακτικό αντικείμενο: «Θα μπορούσε να επωφεληθεί πολύ, για παράδειγμα, από ένα τρίμηνο εκπαίδευσης στο εργαστήριο ενός ξυλουργού. Σε βοηθάει πολύ να δεις την αρχιτεκτονική από τη μεριά του κατασκευαστή, σε κλίμακα 1:1».
Ως προς τα χαρακτηριστικά που εκτιμούν σε ένα νέο αρχιτέκτονα σημείωσαν ότι: « Στην Ελλάδα είναι κυρίως στο χέρι των φοιτητών να αποκτήσουν εμπειρία σε κάτι πιο πρακτικό, που να έχει άμεση σχέση με το επάγγελμα και την αγορά εργασίας. Αυτό θα τους δώσει περισσότερες δυνατότητες στο να απασχοληθούν σε ένα γραφείο αργότερα, είναι κάτι που εκτιμούμε».
Τέλος, από ένα νέο αρχιτέκτονα περιμένουν να δουν «ένα portfolio συνεπές ως προς την αισθητική του και το content, και η γραφιστική του προσέγγιση αντανακλά επίσης πολλά. Θα πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον άμεσα, με μια σύντομη, λιτή, και στοχευμένη παρουσίαση των πρότζεκτ».
Ακούστε το podcast με το Μάρκο και Γιάννη Δουρίδα εδώ.
Την Τετάρτη, ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με το Μάριο Τσιλιάκο, computational design specialist και associate Partner, στο Applied Research + Development (ARD) group στο γνωστό γραφείο Foster + Partners.
«Το computational design έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, με απώτερο σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Είναι η ικανότητα να μπορείς να προσφέρεις λύσεις, να αυτοματοποιείς tasks, να κάνεις extend υπάρχοντα workloads μέσα στην οργάνωσή σου, και να κάνεις όλα αυτά μέσω της τεχνολογίας.
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται όλοι να είναι computational designers. Κάθε εταιρία χρειάζεται όλα τα disciplines που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση ενός έργου. Ο computational designer είναι πάντα μέλος μιας ή πολλών σχεδιαστικών ομάδων που δουλεύουν σε ένα project. Χρησιμοποιεί την εξειδίκευσή του και προσφέρει added value στην ομάδα.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος των computational designers μέσα από την πανδημία έγινε ακόμα πιο σημαντικός, γιατί «αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε μια αυτοματοποίηση, που έχει να κάνει με τη συνεργασία από απόσταση, και τη δημιουργία ενός εικονικού περιβάλλοντος όπου αυτή πραγματοποιείται».
Ως προς τη συνθήκη της πανδημίας και της εργασίας από απόσταση σημείωσε ότι ο«πλέον θα είναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε χώρους οι οποίοι δεν είναι ευχάριστοι μόνο σε ό,τι αφορά στο βιοκλιματικό comfort, αλλά είναι παράλληλα λειτουργικοί και μας εκφράζουν. Σε σχέση με τον εργασιακό χώρο, το work from home έχει γίνει η κανονική συνθήκη».
Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε και το embedded intelligence των σπιτιών μας, και κατά συνέπεια των εργασιακών μας χώρων. Κάποια integrated IoT devices όπως μετρητές υγρασίας, θερμότητας θα είναι απαραίτητες και θα πρέπει να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν τα επόμενα χρόνια θεσμοθετούνταν αυτό.
Θα μπορούσε στο μέλλον να είναι απαραίτητο να μπορούν να μετρηθούν και να ρυθμιστούν οι συνθήκες στο χώρο από συσκευές: πόσα άτομα δουλεύουν, αν υπάρχει αρκετό οξυγόνο, κ.α., μετά από την ανησυχία που δημιουργήθηκε από τον ιό».
Τέλος, ενθάρρυνε τους νέους αρχιτέκτονες να παρουσιάζουν μία προσωπική γλώσσα στο portfolio τους και να έχουν συνέπεια στo concept των έργων τους, ενώ τους συμβούλευσε στη συνέντευξη «να δείξουν πως γνωρίζουν για την ιστορία του γραφείου, πώς έχει εξελιχθεί και πώς έχει διαμορφώσει το δικό του στιλ. Η συνέντευξη είναι σχεδόν το 80% του hiring process».
Ακούστε το podcast με το Μάριο Τσιλιάκο εδώ.
Καλεσμένες της Πέμπτης ήταν η Κατερίνα Κοτζιά και η Κορίνα Φιλοξενίδου, συνιδρύτριες του γραφείου K&K Architects, και Επίκουρες Καθηγήτριες στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Προσεγγίζουμε το σχεδιασμό μέσα από τη συζήτηση, θέτοντας ερωτήματα. Στο χώρο του πανεπιστημίου, οι συζητήσεις αυτές πολλαπλασιάζονται. Αυτή η διαδικασία ανανεώνει την αρχιτεκτονική μας σκέψη, και ελπίζουμε κατ’ επέκταση και την αρχιτεκτονική μας πράξη».
Αλλά και αντίστροφα, «Η τριβή μας με το επάγγελμα και η ενασχόληση μας με την κατασκευή από κοντά μας έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία και εμπειρία με τα οποία τροφοδοτούμε την εκπαιδευτική διαδικασία».
Πολλά έργα του γραφείου K&K Architects αφορούν το σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων: «Με το σχεδιασμό εκθέσεων βρεθήκαμε σε ένα νέο πεδίο, το οποίο ανοίχτηκε μπροστά μας και το ακολουθήσαμε. Η λέξη οικονομία είναι κλειδί για το έργο μας. Οικονομία χρόνου, οικονομία υλικών, κλπ. Το ίδιο και η λέξη επικοινωνία και ο πειραματισμός. Σε αυτό το χαρακτήρα το έργου μας έχει συντελέσει και η εμπειρία από το σχεδιασμό εκθέσεων. Ο σχεδιασμός εκθέσεων αφορά κάτι εφήμερο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να κάνεις κάτι ας πούμε γρήγορα, ή με οικονομικό τρόπο. Επίσης, επειδή δεν κατασκευάζεις κάτι μόνιμο μπορείς να πειραματιστείς».
Σύμφωνα με την Κατερίνα Κοτζιά και την Κορίνα Φιλοξενίδου, «οι σπουδές είναι μια διαδικασία που σου μαθαίνει να αντλείς συνεχώς καινούργια γνώση. Το πανεπιστήμιο είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον όπου καλλιεργούνται αρχιτεκτονικές ιδέες και καινοτομίες και θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη επικοινωνία με την αγορά εργασίας».
Σημαντικό στοιχείο σε ένα portfolio θεωρούν «την αφαίρεση, γιατί δείχνει μια κριτική σκέψη. Σε ένα portfolio η αφαίρεση δείχνει την ικανότητα να ιεραρχείται η πληροφορία, και μια ευφυΐα που εκτιμάμε ιδιαίτερα».
Ακούστε το podcast με την Κατερίνα Κοτζιά και την Κορίνα Φιλοξενίδου εδώ.
Την Παρασκευή τα Archisearch Talks φιλοξένησαν τον Πάνο Παρθένιο, του γραφείου PARTHENIOS architects+associates. Διδάσκει, επίσης, ως Αναπληρωτής Καθηγητής , Αρχιτεκτονική Σύνθεση με Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2009, ενώ είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού από το 2010 και το 2016 ανέλαβε την διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο οποίο διδάσκει Σχεδιασμό Τουριστικών Εγκαταστάσεων και Νέες Ψηφιακές Τεχνολογίες στον Τουρισμό και Πολιτισμό.
Πιστεύει πως «σε ένα μεταπτυχιακό ένας νέος αρχιτέκτονας καλό είναι να “αγγίξει” ένα νέο αντικείμενο που εμπλουτίζει τις γνώσεις του, όπως smart cities, VR, AR, sustainability, και όχι απλά να εξασκηθεί παραπάνω σε κάτι που ήδη έχει δουλέψει».
Το αρχιτεκτονικό γραφείο PARTHENIOS architects+associates προσφέρει από το 1974 μια ευρεία γκάμα premium υπηρεσιών σε διακεκριμένους ιδιώτες και επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό προσωπικό ή επαγγελματικό χώρο. Ανεξαρτήτως αντικειμένου, τα έργα του γραφείου διακρίνονται για το μεγάλο εύρος διερεύνησης εναλλακτικών σεναρίων, την μοναδικότητα των λύσεων, την λειτουργικότητά τους και την αισθητική και κατασκευαστική τους ποιότητα. «Με θυμάμαι από παιδί να παίρνω πρώιμο υλικό μέσω του πατέρα μου, που μας μεγάλωσε αρχιτεκτονικά, σε συναντήσεις, οικοδομές, στα συνεργεία, στους πελάτες. Η μεγάλη διαφορά σήμερα στους πελάτες είναι ότι είναι εκτεθειμένοι σε ένα βομβαρδισμό εικόνων, και είναι δύσκολο να ξεδιαλύνεις την πληροφορία. Αυτό που είναι ίδιο είναι η εμπιστοσύνη, να ξέρει ο πελάτης ότι είσαι συνεργάτης του και σύμβουλός του».
Όσον αφορά τις διαφορές με το παρελθόν ο ίδιος επισημαίνει ότι έχουν αλλάξει τα μέσα: «Ο πατέρας μου μπορεί να υλοποιούσε ένα τμήμα του έργου, και να έλεγε “Αυτό δεν είναι όπως το φαντάστηκα, θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο, θα το γκρεμίσουμε και θα το ξαναφτιάξουμε.”, και ο πελάτης συμφωνούσε. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Από την άλλη, εγώ μπορώ να δημιουργήσω για παράδειγμα μια σκάλα σε περιβάλλον virtual reality και να την περπατήσω μαζί με τον πελάτη ώστε να αντιληφθεί ακριβώς πως θα είναι».
Επιπλέον, «Ο αρχιτέκτονας πλέον ξεφεύγει από τον παραδοσιακό ρόλο του να σχεδιάσει ένα στατικό χώρο. Καλείται να σχεδιάσει συναισθήματα, εμπειρίες, να επιτρέψει σε ένα χώρο να συμβούν πράγματα που δεν τα έχει φανταστεί. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία στο χώρο να μεταβληθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε χρήστη».
Ο Πάνος Παρθένιος προέτρεψε τους νέους αρχιτέκτονες να γνωρίζουν σε τι είναι καλοί και σε τι μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τους άλλους: «Σε μια συνέντευξη πάντα κάνω αυτή την ερώτηση, που σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς ποια είναι τα ατού σου μέσα σε μια ομάδα».
Ακούστε το podcast με τον Πάνο Παρθένιο εδώ.
Καλεσμένη το Σάββατο στα Archisearch Talks ήταν η Μαρίκα Μαυρολέων από το γραφείο A&M Architects.
Η Μαρίκα Μαυρολέων, μετά τις σπουδές της στις ΗΠΑ, απέκτησε επαγγελματική εμπειρία δουλεύοντας στην HDR, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, με πάνω από 10.000 εργαζόμενους που ανήκει στο τοπ 5 των 100 καλύτερων και πιο κερδοφόρων Global Design Firms.
«Πέρα από τη γνώση που αποκτάς δουλεύοντας σε ένα μεγάλο οργανισμό στις ΗΠΑ, εκτίθεσαι και σε μια άλλη κουλτούρα, η οποία επηρεάζει γενικότερα το χαρακτήρα σου. Η δουλειά στο εξωτερικό σου δίνει soft skills, τα οποία είναι βασικό χαρακτηριστικό που σε βοηθάει να δικτυωθείς, αλλά και να διοικήσεις μια ομάδα».
Μέσα στα 8 χρόνια που έζησε στην Αμερική και παρόλο που βρισκόταν στην αρχή της καριέρας της, η Μαρίκα κατάφερε να δικτυωθεί και να συμμετέχει σε καινοτόμα έργα μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα κατάφερε από την εκλεγμένη θέση του προέδρου του Young Professionals Group να δημιουργήσει δυναμική με στόχο το mentoring + career development των νέων επαγγελματιών της HDR.
«Η δικτύωση είναι ένα πολύ καλό foundation για να αναπτυχθεί ένας νέος αρχιτέκτονας. Οι σπουδές και η δουλειά στο εξωτερικό μπορεί να είναι ευκαιρία για να εσωτερικεύσει γνώσεις για τις δομές και την οργάνωση μιας ομάδας, την οποία μετά μπορεί να χρησιμοποιήσει και στην Ελλάδα».
Η απόφαση της να συνεχίσει τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBArch (Business Design Management) της Ισπανίας, την προετοίμασε για θέσεις Business + Design στο Design Industry. Εδώ και 3 χρόνια, η Μαρίκα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την A&M Architects από την θέση του Design Operations Manager συντονίζοντας τις μελέτες του γραφείου. Σύμφωνα με την ίδια, «ο συνδυασμός design και business σε βοηθάει να χτίσεις μια ομάδα και να τη συντονίσεις. Ένας αρχιτέκτονας είναι ένας μαέστρος, που συντονίζει τις δράσεις όλων των συνεργατών του».
Για τους νέους αρχιτέκτονες σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει θέση για κάποιον καινούριο, έχουμε συνεργάτες οι οποίοι “δημιούργησαν” στην ουσία τη δική τους θέση στην εταιρία, με τα δικά τους χαρακτηριστικά ενώ δεν υπήρχε αυτό που λέμε “ανοιχτή θέση”. Η πρωτοβουλία είναι πάντα ένα θετικό χαρακτηριστικό το οποίο βοηθάει πολύ να ανελιχθείς».
Ακούστε το podcast με τη Μαρίκα Μαυρολέων εδώ.
_______________________________
Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects, εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους.
Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Spotify πατήστε εδώ.
READ ALSO: Continuous Plate House 2.0 in Fukui, Japan | Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S