Critical Comments: Οι κριτές του διαγωνισμού Color in Architecture δίνουν την οπτική τους πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική και την πόλη – # 2   Ρένα Σακελλαρίδου.

Η Ρένα Σακελλαρίδου είναι αρχιτέκτων ΑΠΘ, MArch UBC, PH.D Bartlett School UCL. Είναι καθηγήτρια ΑΠΘ. Σχεδιάζει, μελετά την δημιουργικότητα και διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Έχει γράψει το “Mario Botta. Architectural Poetics”, (Thames and Hudson 2001, Rizzoli 2000). Διατηρεί, μαζί με την αρχιτέκτονα Μόρφω Παπανικολάου, το γραφείο SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Το έργο τους έχει διεθνή αναγνώριση με 15 βραβεία αρχιτεκτονικής, συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις. Έχουν, επίσης, βραβευθεί με 13 πρώτα βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.



Ποιες βασικές αλλαγές εντοπίζετε στις όψεις/εμφάνιση των ελληνικών πόλεων τα τελευταία 10 χρόνια;
Θα εστίαζα στο γεγονός ότι οι νέες κατασκευές είναι πιο ενδιαφέρουσες.
Πολλές φορές τολμούν και στην χρήση του χρώματος. Το λευκό παραμένει βέβαια διαχρονικά γοητευτικό για την ελληνική πόλη καθώς εντείνει το παιχνίδι ανάμεσα στο φως και την σκιά. Θα έβλεπα επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία στην ευρηματικότητα που το παλιό μετασχηματίζεται στο νέο. Aυτό εκφράζεται στην αστική κλίμακα με την ενωμάτωση ξεχασμένων περιοχών και την εκ νέου αστικοποίησή τους, κάτι που ακόμη περιμένουμε να δούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα, ή στην κλίμακα του κτιρίου μέσα από προτάσεις νέων φλοιών, με στοιχεία κινητά, διάτρητα, αναδιπλούμενα κλπ.
Το δυναμικό τέτοιων προτάσεων είναι τεράστιο καθώς αυτές οι νέες επιδερμίδες δημιουργούν εν δυνάμει νέο τοπίο και εμπεριέχουν μία λογική διαρκούς εναλλαγής και εν τέλει αναφοράς στον χρόνο μέσα από τις διαφοροποιήσεις της όψης στην διάρκεια της ημέρας ή στο πέρασμα των εποχών.

Ποιος είναι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στην ενεργειακή αναβάθμιση της ελληνικής πόλης;
Σαφώς η ενεργειακή αναβάθμιση έχει άμεση συνάφεια με την αρχιτεκτονική. Δεν αφορά μόνον επιλογή υλικών, αλλά κυρίως επιλογές αρχιτεκτονικές, επιλογές σχεδιασμού. Στοιχεία όπως τα ενεργειακά κουφώματα και οι σύγχρονες βαφές είναι βέβαια σημαντικά, αλλά ακόμη πιο σημαντικά είναι στοιχεία καθαρά αρχιτεκτονικά, όπως κάθε είδους σκίαστρα και φλοιοί που δίνουν την δυνατότητα για πολλαπλή ενσωμάτωση των εξωστών και την δημιουργία βάθους και μετατρεψιμότητας στην υπάρχουσα όψη. Ρόλο σημαντικό παίζει επίσης το πράσινο είτε στο κτίριο, είτε στην
κλίμακα της πόλης

Τι χρώμα έχει η ελληνική πόλη;
Το χρώμα της ελληνικής πόλης είναι σχετικά ανοιχτόχρωμο, και ταυτόχρονα μάλλον απροσδιόριστο. Υπάρχουν, όμως, ευτυχώς, οι διαρκείς αντιθέσεις ανάμεσα στο φως και την σκιά που προσδίδουν ποικιλία. Το ομοιόμορφο της κτιριακής μάζας προσφέρει έναν ενδιαφέροντα καμβά για διαφοροποίηση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει, το ‘χρώμα’ που δίνει η ζωντάνεια της πόλης στον δημόσιο χώρο της. Οι ήχοι της. Η ποικιλλία των χρήσεών της. Η εναλλαγή ανάμεσα στο σήμερα και το χθες της. Τα εφήμερα στοιχεία της. Η ελληνική πόλη είναι ‘πολύχρωμη’, όχι κατ΄ανάγκην κυριολεκτικά.
Είναι ποικίλλη, άτακτη ίσως, τυχαία πολλές φορές, αλλά σίγουρα, ναι, ‘πολύχρωμη’.

 


Η ελληνική πόλη είναι ‘πολύχρωμη’, όχι κατ΄ανάγκην κυριολεκτικά.
Είναι ποικίλλη, άτακτη ίσως, τυχαία πολλές φορές, αλλά σίγουρα, ναι, ‘πολύχρωμη’.

​Διαβάστε περισσότερα για το διαγωνισμό και τους κριτές, εδώ: colorinarchitecture.gr
και ακολουθήστε τη σελίδα του Color in Architecture στο Facebook για ενημερώσεις.



RELATED ARTICLES