1. Πείτε μας λίγα λόγια για το ahylo…
Το ahylo είναι ένα δίκτυο συνεργασίας ανθρώπων που ανήκουν στον αρχιτεκτονικό, καλλιτεχνικό και γενικότερο χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών. Το δίκτυο αυτό είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο και προς το παρών αναλύεται στο ahylo studio και την ahylo lab. Παραμένει ανοιχτό σε συνεργασίες και φιλοδοξεί να εισχωρήσει και σε άλλες πτυχές του design.
2. Γιατί ahylo; Τι ακριβώς σημαίνει ahylo;
Το ahylo προέρχεται από το ελληνικό στερητικό [α] και την ύλη –hyle–. Μια απευθείας απόδοση του όρου ahylo είναι αυτό που δεν έχει ύλη –άυλο–, ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθούμε τον όρο ως μια ιδέα πρόσθετη και όχι αντίθετη της ύλης. Οι διαδικασίες και τα γεγονότα ως οντότητες, επιτρέπουν συσχετισμούς και ενσωματώσεις ύλης και μη ύλης με ακατάπαυστο δυναμισμό. Η μη ύλη αναφέρεται στην οργάνωση της ύλης· είναι η διαδικασία. Είναι η μη ύλη αυτή που δίνει μορφή στη ύλη.
3. Τι είναι η ahylo lab;
Η ahylo lab είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και του design, την υποστήριξη της ελληνικής ιδιαιτερότητας στο διεθνή αρχιτεκτονικό διάλογο και την αναζήτηση της θέσης του σύγχρονου design απέναντι στους προβληματισμούς και τα ζητούμενα της εποχής μας. Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώνει εκθέσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, εκδόσεις και γενικότερα επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο πειραματικό χαρακτήρα.
4. Ποιες είναι η δράσεις του ahylo lab μέχρι σήμερα και ποια τα σχέδιά σας για το 2011;
Με την ολοκλήρωση στις 31 Ιανουαρίου 2011 της έκθεσης με τον τίτλο apomechanes –nonlinear computational design strategies και την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου με τα έργα από τα εργαστήρια apomechanes, υποστηριζόμενα από θεωρητικά άρθρα, κλείνει ο πρώτος κύκλος δράσεων ο οποίος στράφηκε γύρω από τα ετήσια αρχιτεκτονικά εργαστήρια apomechanes.
Στις δράσεις του ahylo lab περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η διάλεξη του αρχιτέκτονα – ακαδημαϊκού Karl Chu με τον τίτλο Genetic Space.
Για το 2011 σχεδιάζουμε τη διοργάνωση του apomechanes 2011, το οποίο ανοίγει ένα καινούριο κύκλο έρευνας και προβληματισμού κρατώντας ως βάση του τον αλγοριθμικό σχεδιασμό και τη χρήση του στην αρχιτεκτονική. Παράλληλα ετοιμάζουμε δράσεις περισσότερο καλλιτεχνικής κατέυθυνσης ενώ είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες και δράσεις.
5. Τι είναι το ahylo studio;
Το ahylo studio είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα σε Αθήνα, Βαρκελώνη και Νέα Υόρκη, το οποίο δραστηριοποιείται πάνω σε όλη τη σχεδιαστική διαδικασία, από τα αρχικά στάδια μέχρι και την κατασκευή. Αναπτύσσουμε σχεδιαστικές μεθοδολογίες και σύγχρονες τεχνικές στην κατασκευή για την πραγματοποίηση έργων καινοτόμων, οικονομικά και λειτουργικά.
6. Ποιοι αποτελούν το ahylo studio;
Το ahylo studio δημιουργήθηκε από τους Ezio Blasetti, Ιουλιέττα Ζήνδρου και Παύλο Ξανθόπουλο και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πολύ πριν την επίσημη λειτουργία του. Απόφοιτοι και οι τρεις του ΕΜΠ και με μεταπτυχιακές σπουδές σε Columbia University (Νέα Υόρκη), IaaC (Βαρκελώνη) και Architectural Association (Λονδίνο) αντίστοιχα, αποτελούν τους βασικούς συντελεστές του γραφείου. Η παράλληλη λειτουργία σε τρεις πόλεις ή καλύτερα σε τρεις χώρες προσφέρει ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογών και προοπτικές εξέλιξης, σε μια προσπάθεια λειτουργίας χωρίς την δέσμευση του τόπου. Ο τόπος προσδιορίζεται από το project. Αυτήν την περίοδο το ahylo studio εργάζεται σε αρχιτεκτονικά και ερευνητικά έργα στην Ελλάδα, το Περού και τις ΗΠΑ.
7. Tι χαρακτηρίζει τι δουλειά σας;
Η δουλειά μας βασίζεται στην έρευνα σε κάθε επίπεδο ανάλογα με την κλίμακα και το είδος του έργου. Ο τρόπος σχεδιασμού που ακολουθούμε στηρίζεται σε μη γραμμικές μεθοδολογίες και στρατηγικές που αναπτύσσονται μέσω μαθηματικών-αλγοριθμικών σχέσεων, ερευνώντας μοντέλα συμπεριφορών και δομών φυσικών οργανισμών. Self-organization, agent based models, fractals, cellular automata είναι μερικά από τα εργαλεία που επιτρέπουν την γενετική ανάπτυξη πολύπλοκων δομών και μορφών με την χρήση απλών συντακτικών κανόνων. Βλέπουμε τη δουλειά μας ως εναρμονισμένη τόσο με τη σύγχρονη έρευνα στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως όσο και με τις σύγχρονες κοινωνικές και τεχνολογικές αντιλήψεις. Αντιμετωπίζουμε τη δουλειά μας ως μια συνεχή και συνεπή έρευνα.
8. Οι αλγοριθμικές σχέσεις, τι σας βοηθούν να ερευνήσετε, που άλλα μέσα δε σας το επιτρέπουν;
Το αρχιτεκτονικό έργο το αντιλαμβανόμαστε ως ένα σύστημα ανοιχτό σε ανατροφοδότηση. Συνεπώς, αυτές οι μέθοδοι μας επιτρέπουν να μελετήσουμε πολύπλοκα φαινόμενα και συμπεριφορές έχοντας παράλληλα feedback (συνεχή ανατροφοδότηση), κάτι που άλλοι μέθοδοι, εξ ορισμού στατικές, δεν επιτρέπουν. Εισάγονται επί της ουσίας οι έννοιες της πολυπλοκότητας και του χρόνου στο σχεδιασμό και έτσι δυο ζητήματα που απασχόλησαν θεωρητικά την προηγούμενη γενιά αρχιτεκτόνων είναι πλέον παράγοντες που μπορούμε να διαχειριστούμε.
READ ALSO:
Νίκος Βατόπουλος. Συνέντευξη στο Archisearch.gr και τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο