Inside Stories #2_Χριστίνα Τσιραγγέλου | «Η αρχιτεκτονική λειτουργεί ως θησαυροφυλάκιο του χρήματος»

Interiors Awards 2022! Τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και του interior design επιστρέφουν για ακόμη μια χρονιά, με την υπογραφή της BOUSSIAS και του Archisearch. Κορυφαίοι, καταξιωμένοι και καινοτόμοι δημιουργοί, που αποτελούν την Επιτροπή των βραβείων, μας μιλούν στα Inside Stories για την εμπειρία τους, τα έργα τους αλλά και το ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως τον βιώνουμε όλοι μας.
Για το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην αενάως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, τη μετουσίωση της προσωπικής και εταιρικής ταυτότητας σε χώρο αλλά και τα όσα αναμένουμε να δούμε από την ομάδα των Urban Soul Project, η Λήδα Δεληγιάννη συνομίλησε με τη Χριστίνα Τσιραγγέλου.

-Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη

 Η αρχιτεκτονική ασχολείται με το κτίσμα, που είναι κάτι το σταθερό. Ποιος ο ρόλος της σε μια ταχέα μεταβαλλόμενη παγκόσμια πραγματικότητα;

Ειδικά σε διαρκώς μεταβαλλόμενες εποχές, υπάρχει επιπλέον ανάγκη για σταθερές. Διανύουμε μια εποχή παρολ’ αυτά που και η “σταθερότητα” του κτιρίου είναι υπό αίρεση. Αυτό προκύπτει αφενός από τη χρήση ελαφρών υλικών στην κατασκευή και αφετέρου από την άνθιση του κλάδου της εσωτερικής αρχιτεκτονικής χώρου (interior design) που διευκολύνει τη συνεχή μεταβολή ενός κτιρίου. Χώμα συν κτίσμα, ίσον αρχιτεκτονική και από την άλλη ο χρυσός είναι οι δύο μορφές στις οποίες μετατρέπεται το χρήμα σήμερα, σε αυτήν την ταχέα μεταβαλλόμενη παγκόσμια πραγματικότητα. Η αρχιτεκτονική βλέπουμε ότι λειτουργεί ως θησαυροφυλάκιο του χρήματος. 

Έχετε σημαντική εμπειρία σε commercial, όσο και residential projects. Κάθε άνθρωπος έχει ένα όραμα για το σπίτι του αλλά και κάθε επαγγελματίας για το πώς ο χώρος του θα επικοινωνήσει τα values της εταιρείας του. Πώς μετουσιώνετε τα ζητούμενα αυτά σε αρχιτεκτονικό έργο;

Καταρχήν είναι ένα ζήτημα το πώς μαζεύεις αυτά τα “ευαίσθητα” δεδομένα/ζητούμενα/όνειρα κάποιου. Χρειάζεται άμεσα η σχέση να γίνει εμπιστοσύνης και προς τις δύο κατευθύνσεις, για να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ αρχιτέκτονα και επαγγελματία. Υπάρχει μία πορεία και μέθοδος που ακολουθούμε στο γραφείο που εκμαιεύει  τα στοιχεία αυτά, μέσα από μια σοφά απλή διαδικασία. Τα ζητούμενα μετουσιώνονται σε χώρο, μέσα από τα εργαλεία καταρχήν της παραδοσιακής κάτοψης, του 3d μοντέλου και τελικά της επιλογής των υλικών σε αυτό. Τα στάδια φόρτωσης των ζητουμένων είναι – θα λέγαμε- πολλά, από το αρχικό διάγραμμα του χώρου ως την μελέτη εφαρμογής. Το προσωπικό φορτίο του αρχιτέκτονα γονιμοποιείται από τα ζητούμενα του πελάτη, γι’ αυτό και κάθε έργο ακόμα ακόμα και με τα ίδια ζητούμενα, διαφέρει. 

Ποιες τεχνικές αλλά και ποια υλικά από την ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση πιστεύετε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να υπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες ενός έργου (σχεδιαστικά, βιωσιμότητα κλπ);     

Η ελληνική παράδοση έχει την θηραϊκή γη ως ένα πολύ γερό υλικό στην τεχνική της, εφάμιλλο του τσιμέντου, που θαυμάζουμε σήμερα για τις ιδιότητες του σε αντοχή και στεγανότητα. Ένα ακόμα είναι τα χειροποίητα κεραμικά πλακίδια που μπορεί να αποτελέσουν σύγχρονο υλικό της κατασκευής και θα μπορούσαμε να το δούμε σε εξωτερικές επενδύσεις τοιχοποιιών, ως στοιχείο της όψης ενός κτιρίου. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΡΑΓΓΕΛΟΥ, ASSOCIATE DESIGN DIRECTOR-URBAN SOUL PROJECT

Αν διαλέγατε ελεύθερα να αναπλάσετε το εσωτερικό σε ένα οποιοδήποτε κτίριο της Ελλάδας, ποιο θα ήταν αυτό και ποιες παρεμβάσεις θα επιλέγατε;

Θα διάλεγα ίσως το εργαστήριο κεραμοπλαστικής της Ελένης Βερναδάκη που σχεδίασε ο Τάκης Ζενέτος ή το Μέγαρο Μαξίμου ή την προσωπική κατοικία του Γιάννη Κουνέλλη, αν ήταν εν ζωή. Θα ήθελα να μελετήσω σχεδιαστικά ένα χώρο που μέσα του εκτελείται μια συγκεκριμένη εργασία με καθοριστική σημασία, γι’ αυτό και αναφέρω αυτά τα τρία. 

Τι αναμένουμε να δούμε από εσάς στο άμεσο μέλλον σε επίπεδο έργων αλλά και συνεργασιών;

Παρά τις συνθήκες που μας επιβάλλει η όλη κατάσταση της πανδημίας, το 2022 προβλέπεται ανοδικό για το γραφείο καθώς εκτός απροόπτου θα δούμε να ολοκληρώνονται αρκετά σημαντικά και διαφορετικής φύσης έργα μας. Περιμένουμε να δούμε ολοκληρωμένα έργα της ομάδας έργων μεγάλης κλίμακας του γραφείου, που τον τελευταίο – κυρίως – χρόνο οργανώσαμε, με έργα όπως ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάστηκε εξ αρχής στην Κέρκυρα, κτίρια πολυκατοικιών, καθώς και ιδιωτικές κατοικίες. Επιπλέον, φέτος προβλέπεται να παραδοθούν κάποια από τα ξενοδοχεία που ανασχεδιάζουμε στο κέντρο της Αθήνας καθώς και το κτίριο γραφείων της Kaizen στην Νερατζιώτισσα, όπου έχουμε αναλάβει τον εσωτερικό σχεδιασμό. Καθώς η ομάδα της USP μετράει πια περισσότερα από 75 άτομα, 35 εκ των οποίων είναι νέοι αρχιτέκτονες, τα μεγάλα έργα interior στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα είναι τα επόμενα πράγματα που θα θέλαμε να αναλάβουμε. Ειδικά όμως για τα μικρά έργα, έχω μια αδυναμία και χαρά πάντα όταν τα εκτελούμε, σαν ένα αντίβαρο στα πολύπλοκα και χρονοβόρα έργα.

Η Χριστίνα Τσιραγγέλου είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2022 
Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στο e-newsletter BUILD


RELATED ARTICLES