Ο Παναγιώτης Βουμβάκης είναι φωτογράφος αρχιτεκτονικής και design με έδρα την Αθήνα, με μακρόχρονο πάθος για τη μορφή και το design, καθώς και ιστορικό έργων σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του είναι να δημιουργεί συναρπαστικές αρχιτεκτονικές εικόνες και βίντεο που συγκινούν αισθητικά τον θεατή. Πρόκειται για τον δημιουργό του εξαιρετικά δημοφιλούς βίντεο παρουσίασης της κατοικίας nCAVED, έργο των mold architects στην Σέριφο, που δημιουργεί μια μοναδική αρχιτεκτονική αφήγηση σε πολλαπλά επίπεδα. Το Archisearch μίλησε με τον Παναγιώτη Βουμβάκη για τη χρήση του βίντεο ως αναπαραστατικού και αφηγηματικού μέσου στην παρουσίαση αρχιτεκτονικών έργων, καθώς και ως μέσο ανάδειξης της αρχιτεκτονικής εμπειρίας.
Συνέντευξη από την Μαριάννα Τσαπέπα
Φωτογραφίες και βίντεο του Παναγιώτη Βουμβάκη
Πως και ποτέ ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την αρχιτεκτονική φωτογραφία και το βίντεο;
Η ενασχόληση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε περίπου το 2000, όταν άρχισα να συνεργάζομαι με περιοδικά της εποχής, κυρίως με περιεχόμενο και θέματα διακόσμησης. Με το βίντεο ασχολούμαι τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκινώντας με μικρά drone video.
Πως μπορεί να συνδυάσει κανείς την ελευθερία της τέχνης με τους κανόνες και τις απαιτήσεις της επαγγελματικής φωτογραφίας για την παρουσίαση ενός έργου;
Όταν ξεκινά κανείς την επαγγελματική του πορεία στο χώρο της φωτογραφίας είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσει την τέχνη με το επαγγελματικό κομμάτι. Υπάρχει η δυνατότητα να παράγει κανείς τέχνη, αλλά διατηρώντας ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Στην παρουσίαση ενός έργου χρειάζεται ταυτόχρονα να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, αλλά παράλληλα να διακρίνεται η ταυτότητα του φωτογράφου μέσα από την “ματιά” του.
Πως έχει επηρεάσει η εξέλιξη της τεχνολογίας την αρχιτεκτονική φωτογραφία και το βίντεο;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει τα πάντα. Την αρχιτεκτονική φωτογράφηση σίγουρα θετικά, αφού ο εξοπλισμός εξελίσσεται. Ωστόσο, ο παρανομαστής θα είναι ο ίδιος. Το τελικό αποτέλεσμα θα παραμένει το ίδιο. Αυτό που μάλλον εξελίσσει τον φωτογράφο άλλωστε, είναι η πείρα και οι γνώσεις που αποκτά με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη της τεχνολογία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, λοιπόν, πιστεύω πως λειτουργεί μόνο επικουρικά.
Τελευταία βλέπουμε αρκετά νέα έργα να παρουσιάζονται μέσω βίντεο και με αφηγηματικές τεχνικές. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την τάση; Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να επιλέξει ένας αρχιτέκτονας να παρουσιάσει το έργο του ζητώντας από εσάς να κάνετε ένα βίντεο;
Υπάρχει η τάση του βίντεο στην αφήγηση των αρχιτεκτονικών έργων γιατί είναι σαφώς ένας πιο ολοκληρωμένος τρόπος παρουσίασης. “Στήνεται” μια ιστορία που συνδέει το αφήγημα με το ίδιο το έργο, δημιουργώντας παράλληλα μια εξέλιξη στην αίσθηση που βιώνει ο θεατής.
Πως δημιουργείτε την αφηγηματική πορεία του βίντεο; Είναι ένα έργο προαποφασισμένο εξ ολοκλήρου ή αλλάζει με βάση τις απαιτήσεις ή τις νέες ιδέες κατα τη διάρκεια της κινηματογράφησης;
Είναι προαποφασισμένο. Είναι μια έτοιμη, στημένη ιστορία, αφού έχεις επισκεφτεί το έργο και έχεις καταλήξει στις λήψεις που θα έχεις ώστε το αποτέλεσμα να έχει τη ροή που χρειάζεται. Στη διάρκεια της κινηματογράφησης προκύπτουν ιδέες που δεν αλλάζουν το αρχικό πλάνο αλλά προσθέτουν στην σκηνοθεσία του.
Υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση όταν σκέφτεστε ποιες θα είναι οι γωνίες και οι λήψεις για μια φωτογράφιση και για μια κινηματογράφηση;
Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το έργο σε οδηγεί πάντα από μόνο του στις γωνίες λήψεις.Έτσι προκύπτει και ο κοινός τους παρανομαστής.
Ποιες πλευρές ενός έργου που δεν φαίνονται σε μια εικόνα παρουσιάζονται και αναδεικνύονται μέσω ενός βίντεο;
Η διαφορά της στατικής φωτογραφίας από ένα βίντεο είναι πως το τελευταίο είναι βασισμένο σε μια ιστορία που προκαλεί το συναίσθημα του θεατή. Η αφύπνιση του συναισθήματος προκύπτει δυσκολότερα μέσα από μια στατική εικόνα, και ευκολότερα μέσα από ένα βίντεο.
Τι είδους εξοπλισμός απαιτείται για να γίνει ένα βίντεο που να παρουσιάζει ένα αρχιτεκτονικό έργο και πόσο δύσκολος είναι ο χειρισμός του;
Κινηματογραφική κάμερα και φακοί, slider και αλλά αξεσουάρ που κάνουν τη μηχανή πιο ευέλικτη στην κινηματογράφηση.
Ασχολείστε και με το μοντάζ, ή αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της δουλειάς;
Συνεργάζομαι με μια ομάδα που ειδικεύεται στο μοντάζ και αντίστοιχα στο color grading video και συμμετέχω στην όλη διαδικασία μιας που είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ.
Υπάρχουν κάποιοι σύγχρονοι φωτογράφοι των οποίων η δουλειά να αποτελεί έμπνευση για εσάς;
Yπάρχουν σύγχρονοι φωτογράφοι που θαυμάζω και εμπνέομαι απο το έργο τους. Ένας από αυτούς, που είναι και ο αγαπημένος μου, είναι ο Josef Koudelka.
Σχετικά με τον Παναγιώτη Βουμβάκη
Ο Παναγιώτης Βουμβάκης είναι φωτογράφος αρχιτεκτονικής και design με έδρα την Αθήνα και συνεργάζεται με μηχανικούς, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Με μακρόχρονο πάθος για το design και ιστορικό έργων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, προσπαθεί να παράγει συναρπαστικές αρχιτεκτονικές εικόνες και βίντεο. Το έργο του περιλαμβάνει φωτογραφίες πολυτελών κατοικιών, αρχιτεκτονική φωτογραφία καθώς και φωτογραφία ξενοδοχειακών μονάδων και χώρων αναψυχής. Στόχος του είναι να μην καταγράφει απλώς το αντικείμενο, αλλά να το παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αυτονόητο. Δουλεύει σε τρεις άξονες. Εκμεταλλεύεται όλες τις ιδιαιτερότητες της δομής, της σύνθεσης και της γεωμετρίας των σχημάτων, χρησιμοποιεί το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύει το φως. Ο απώτερος στόχος των εικόνων του είναι να συγκινηθεί αισθητικά ο θεατής είτε από τη δομή είτε από την ίδια την εικόνα. Με την εμφάνιση πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βρίσκει τη δουλειά του πιο συναρπαστική από ποτέ, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις του σε κάθε φωτογράφηση. Διατηρεί μια προσέγγισή προσωπική και δυναμική, προσφέροντας επιλογές με κριτήριο την αισθητική αλλά και την όσο το δυνατόν ακριβέστερη προσέγγιση στις προσδοκίες των πελατών. Τα κύρια πεδία δραστηριοποίησης του είναι η αρχιτεκτονική φωτογραφία, η φωτογραφία ξενοδοχείων και εσωτερικών χώρων, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και βίντεο, καθώς και η φωτογραφία με drone. Ασχολείται επίσης με τους τομείς της εμπορικής φωτογραφίας και φωτογραφίας προϊόντων, της βιομηχανικής και εταιρικής φωτογραφίας. Οι εικόνες του έχουν ευρεία παρουσία σε δημοσιεύσεις και διαδικτυακά μέσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο παρελθόν δουλειές του έχουν εμφανιστεί σε αρχιτεκτονικά και deco περιοδικά (Ellinikes Kataskeves, Villas Maison De Le Campagne-Apartments), καθώς και σε ελληνικά και διεθνή site αρχιτεκτονικής (ArchDaily.com, Archisearch.gr, Glow.gr, dezeen.com).
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του μέσα από την ιστοσελίδα του καθώς και να τον ακολουθήσετε στο Instagram.
READ ALSO: Pinghe Bibliotheater in Shanghai, China by OPEN Architecture