Ο Διονύσης Σοτοβίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ σπούδασε αρχιτεκτονική στην ΑΑ, στο Λονδίνο. Η αρχιτεκτονική για εκείνον εμπεριέχει το σχεδιασμό πόλεων, κτιρίων, επίπλων, αντικειμένων ακόμα και έργων τέχνης, αφού όλα αυτά συνθέτουν το περιβάλλον που ζούμε. Έτσι πρέπει να είναι σχεδιασμένα με λογική και λειτουργικότητα, αλλά για να είναι ανθρώπινα, πρέπει να εμπεριέχουν όραμα και συναίσθημα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε στην 5η ημερίδα ΕΣΩ, στις 17 Φεβρουαρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά πριν απ` αυτό, πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Ποια είναι τα αγαπημένα σας κτήρια και από πού αντλείτε έμπνευση και αναφορές;
Δεν είμαι αρχιτέκτων, απλώς. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την αρχιτεκτονική. Η έννοια άνθρωπος για μένα έχει τεράστια σημασία, με ενδιαφέρει η διευρυμένη έννοιά της, όπου μέσα από αυτή προσπαθώ να δω την αρχιτεκτονική. Τα αγαπημένα μου κτίρια είναι αυτά που ζω μέσα τους, είτε φυσικά είτε πνευματικά.
Η έμπνευσή μου έρχεται πάντα από τη ζωή μου, το περιβάλλον μου, αυτά που βλέπω, σκέφτομαι και βιώνω. Δεν είναι θεωρητική, είναι βιωματική. Με βάση αυτά προσπαθώ να δημιουργήσω το δικό μου ιδεατό κόσμο.
Ποιες είναι οι χωρικές ποιότητες που αναζητάτε σε ένα έργο; Υπάρχει για εσάς μια σαφής διάκριση ανάμεσα στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο ή τους βλέπετε ως ένα ενιαίο πεδίο χωρικού νοήματος;
Οι ποιότητες που ζητάω είναι αυτές που θα μου προκαλέσουν συγκίνηση και προβληματισμό. Που απευθύνονται και στο εγκεφαλικό και στο συναισθηματικό κομμάτι μου. Αυτό είναι που προσπαθώ να βάζω στα πράγματα που ασχολούμαι. Κομμάτια του εαυτού μου. Προφανώς υπάρχει διάκριση του εσωτερικού με του εξωτερικού χώρου αλλά ναι, τους βλέπω και τους δυο ως ενιαίο πεδίο χωρικού νοήματος. Η ιδέα, η αίσθηση, η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να σταματήσει από ένα τοίχο ή τζάμι.
Στην επικείμενη ημερίδα ΕΣΩ θα μιλήσετε για την εννοιολόγηση του χώρου. Πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία είναι κάτι που διδάσκεται από μια αρχιτεκτονική παιδαγωγική ή είναι μια αυστηρώς προσωπική, ίσως και λίγο σκοτεινή υπόθεση;
Νομίζω ότι όλα διδάσκονται αλλά και όλα είναι λίγο σκοτεινές υποθέσεις όταν γίνουν προσωπικά. Ο καθένας μας ακούει, βλέπει, ψάχνει, βρίσκει και ασχολείται τελικά με ο,τι έχει μέσα στην ψυχή και το μυαλό του. Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν είναι πιο δυνατός από το εσωτερικό κίνητρό μας.
READ ALSO: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ & ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΑΠΑΤΑΓΓΕΛΟ (KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO), ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩ 2016