Ο Kirios Criton γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά το 1959. Τώρα ζει και εργάζεται στο Θησείο. Σπούδασε γραφικές τέχνες – διαφήμιση – αρχιτεκτονικό σχέδιο στη σχολή Δοξιάδη και εσωτερική διακόσμηση στην Α.Κ.Τ.Ο.
Ξεκίνησε με την βιτρίνα του γνωστού καταστήματος Ουτοπία στο Κολωνάκι. Έγραφε για χρόνια στα περιοδικά Status, Γυναίκα, Art Magazine. Σχεδίασε χώρους καταστημάτων – cafe – club και εστιατόρια. Χαρακτηριστικό δείγμα το 1999 το εστιατόριο “Αριστερά Δεξιά” στο Ρουφ. Την δεκαετία του ‘80-‘90 δημιούργησε τις γνωστές Εpemvassis που έκαναν “σχολή”. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις Τέχνης και Design στο εξωτερικό. Όπως αυτές της S.A.D.+ F.I.A.C. στο Grand Palais στο Παρίσι. Σχεδίασε ιδιωτικές κατοικίες και κτήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως έπιπλα, κοσμήματα κι αντικείμενα πάντα σε περιορισμένο αριθμό κυκλοφορίας.
Έχει δημιουργήσει προσωπικούς του χώρους Τέχνης όπως την Gallery “Never on Sunday” στο Θησείο, το τριώροφο prive “III” στου Ψυρρή, το “Bunker” στη Μητρόπολη Αθηνών, το “Giardino Modesto” και τέλος τον εφήμερο χώρο του “Padaneospadanea”. Έργα του + αριθμημένα έπιπλα εφαρμοσμένης τέχνης βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές Ελλήνων και ξένων συλλεκτών.
Στις 17 Φεβρουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε στην 5η ημερίδα ΕΣΩ στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και με αυτήν την αφορμή είχαμε μια σύντομη κουβέντα μαζί του.
-«Θα σε κάνω βασίλισσα», λοιπόν. Για ποιον λόγο επιλέξατε αυτό το όνομα για ένα οινομαγειρείο-ουίσκι μπαρ στην Ιερά Οδό;
Το «Θα σε κάνω βασίλισσα» είναι μία «υπόσχεση» που δίνει ελπίδα στον ερωτευμένο, στον Έλληνα πολίτη και στον νέο, για ένα άλλο μέλλον από αυτό που διαγράφεται.
-Τι θα λέγατε ότι είναι για εσάς το design;
Design εστί έμπνευση προσωπικής εμπειρίας ζωής. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στο σχεδιασμό ο χαρακτήρας προσδιορίζει τη «γραφή».
-Ποια αίσθηση θέλετε να αφήνουν στους ανθρώπους οι χώροι που δημιουργείτε;
Οι χώροι πρέπει να αποπνέουν ψυχική ευεξία, ισορροπία, αυθεντικότητα. Να σε κάνουν να σκεφτείς εκτός από το να διασκεδάσεις. Για να πετύχει αυτό δε πρέπει να κάνει κάποιος διακόσμηση, αλλά «κοινωνική ψυχανάλυση».
READ ALSO: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΤΖΙΑ & ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΔΟΥ (K&K ARCHITECTS), ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩ 2016