ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ & ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΑΠΑΤΑΓΓΕΛΟ (KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO), ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩ 2016

Η Kommigraphics Design Studio είναι ένα βραβευμένο Γραφείο Οπτικής Επικοινωνίας, με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται και ειδικεύεται στον τομέα του branding, της οπτικής επικοινωνίας των ψηφιακών εφαρμογών και του marketing, σε ένα ευρύ πεδίο αγορών και μέσων επικοινωνίας. Μιλήσαμε με τους Κοσμά και Φάνη Απατάγγελο για την προσέγγισή του γραφείου τους στο design, την επίδραση της κρίσης στην δουλειά τους αλλά και για τα πιο δύσκολα σημεία της δημιουργικής διαδικασίας.
 
 
Με βάση την εμπειρία σας, η πραγματικότητα της κρίσης καθιστά τις αξιώσεις μέσω του υψηλού design μια απρόσιτη υπόθεση για τους περισσότερους ή, αντίθετα, θα λέγατε ότι δίνει κίνητρα για αισθητική, εμπορική και εσωτερική ανανέωση;
 
Μιλώντας για πραγματικότητα, αρχικά πρέπει να αναφέρουμε μία κοινή παραδοχή. Ο κλάδος μας ακόμα και σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητός. Σε μία χώρα όπου αν μη τι άλλο η οπτική επικοινωνία αποτελεί έννοια που ακόμα πολύς κόσμος δεν έχει ιδέα τι είναι, οι προκλήσεις είναι καθημερινές και πολλές. Η βασική πρόκληση και ο καθημερινός μας αγώνας είναι να ενημερώσουμε και να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον πελάτη στο τι είναι σε βάθος η σωστή επικοινωνία ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις υπηρεσίες μας και να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει.
 
Ίσως περισσότερο από ποτέ οι επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης ένιωσαν την ανάγκη να ενισχύσουν την εικόνα τους και να επενδύσουν σε αυτή όσο ποτέ άλλοτε, ώστε να διαφοροποιηθούν απέναντι στον ανταγωνισμό αλλά και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους. Έπρεπε λοιπόν να έρθει αυτή η στιγμή καλώς η κακώς για να μπορέσει ο Έλληνας επιχειρηματίας να θεωρήσει το design “σανίδα σωτηρίας” της επιχείρησής του. Στην πραγματικότητα όμως οτιδήποτε έχει την ανάγκη να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί χρειάζεται σωστή επικοινωνία.
 
Το design όμως παρόλα αυτά είναι παρεξηγημένο και πολλές φορές θεωρείται μια απρόσιτη υπόθεση ακόμα και πολυτέλεια. Το design εκ των πραγμάτων όμως είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Το καλό design είναι αυτό που δίνει λύσεις και επικοινωνεί ουσιαστικά το προϊόν ή της υπηρεσίες ενός brand με στόχο όχι μόνο το όμορφο αλλά το σωστό, το λειτουργικό και το αποτελεσματικό.
 
Το κομμάτι της αισθητικής είναι κάτι τελείως διαφορετικό και σίγουρα είναι μεγάλη συζήτηση για το τι είναι όμορφο και αισθητικά καλό για τον καθένα. Η κρίση δεν έδωσε κίνητρο για αισθητική! Η κρίση έδωσε κίνητρο για διαφοροποίηση αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την αισθητική. Ο κόσμος στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί προβαίνει σε ακραίες ενέργειες. Το design βρίσκεται παντού γύρω μας και δεν αποτελεί πολυτέλεια. Το design είναι ένδειξη παιδείας και πολιτισμού.
 
 
Πώς προσεγγίζετε την δημιουργία μιας νέας ταυτότητας; Θεωρείτε ότι η σημερινή τάση είναι να αντιμετωπίζεται ως σημαντικότερη η μετάδοση του μηνύματος ή η αισθητική πρωτοτυπία;
 
Η δημιουργία μιας νέας εταιρικής ταυτότητας αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για μια επιχείρηση. Είναι εκείνη η εικόνα που θα περιγράφει αλλά και θα επικοινωνεί τις αξίες της επιχείρησης αν όχι για πάντα, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Η προσέγγιση της γίνεται σταδιακά και με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες του εκάστοτε brand. Τα στάδια από τη γνωριμία με το brand έως τον τελικό σχεδιασμό λίγο πολύ είναι για όλους συγκεκριμένα.
 
Αυτό που θέλουμε εμείς να κάνουμε όμως είναι να θέτουμε το brand ικανό να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία ενεργά και από κοινού και εις βάθος να αναλύουμε τα ζητούμενα για την καλύτερη κατανόησή τους ,να ενισχύουμε την ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, την ανάλυση του ανταγωνισμού και το μακροπρόθεσμο όραμα του, ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρές βάσεις και κατευθυντήριες γραμμές που θα μας βοηθήσουν από τη σύλληψη της ιδέας έως και την επιλογή των κατάλληλων τεχνολογιών.
Η προσέγγιση πρέπει να γίνεται ολιστικά με στρατηγική σκέψη και όχι μονοδιάστατα.
 
Σίγουρα η άμεση μετάδοση του μηνύματος σε συνδυασμό με την αισθητική πρωτοτυπία είναι το θεμιτό.Το ένα δεν αποκλείει το άλλο και φυσικά δεν θα έπρεπε να το κάνει. Στην περίπτωση που υπερισχύει όμως το δεύτερο τότε μιλάμε για διακοσμητικό design και όχι για λειτουργικό. Η οπτική επικοινωνία αποτελεί το μέσω μετάδοσης του εκάστοτε μηνύματος και οφείλει να το κάνει άμεσα, σωστά και με επιτυχία.

Ασχολείστε με όλες τις εκφάνσεις του design. Ποια κατηγορία πιστεύετε ότι παρουσιάζει την μεγαλύτερη δυσκολία από την άποψη της πυκνότητας του νοήματος;
 
Θεωρούμε πως ο σχεδιασμός λογοτύπου είναι η πιο δύσκολη κατηγορία αναφορικά με την πυκνότητα του νοήματος. Το λογότυπο είναι εκείνο που εκπροσωπεί όλες τις αξίες, την ιστορία, το ύφος, τους στόχους ενός brand. Με έξυπνο κ άμεσο τρόπο θα πρέπει να περιγράφει πολλές φορές ακόμα και με ελάχιστα στοιχεία όλα τα παραπάνω ενώ παράλληλα θα προσελκύει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
 
Το λογότυπο αποτελεί την καρδιά της εταιρικής ταυτότητας και πολύ συχνά είναι ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την εικόνα που θα αποκομίσει κάποιος για την εκάστοτε εταιρεία.
Archisearch - Το καλαθάκι της Φωτεινής - Μπαχαρικά & Άλλα / Kommigraphics Design StudioΤΟ ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ – ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΑΛΛΑ / KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO
Archisearch - Chimera / Kommigraphics Design StudioCHIMERA / KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO
Archisearch - Domaine Glinavos / Kommigraphics Design StudioDOMAINE GLINAVOS / KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO
Archisearch - Self-promotion Summer Cards / Kommigraphics Design StudioSELF-PROMOTION SUMMER CARDS / KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO
Archisearch - Takk Norge Packaging / Kommigraphics Design StudioTAKK NORGE PACKAGING / KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO
Archisearch - Lovefloris Calendar / Kommigraphics Design StudioLOVEFLORIS CALENDAR / KOMMIGRAPHICS DESIGN STUDIO

RELATED ARTICLES