Στα πλαίσια των Archisearch Career Days και των Archisearch Portfolio Reviews, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Archisearch, φιλοξενούμε τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων που έφυγαν στο εξωτερικό για σπουδές ή για εργασία για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους.
– Συνέντευξη: Τίνα Μαρινάκη
Λίγα λόγια για την Δήμητρα Χριστοφορίδη
Η Δήμητρα Χριστοφορίδη ολοκλήρωσε το 2016 το Master of Advanced Studies in Urban Design στο ETH της Ελβετίας και σήμερα ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο αρχιτεκτονικό γραφείο HPP Architekten.
Στην Ελβετία εργάστηκε ως intern στα γραφεία BB&I Architekten και Darlington Meier Architekten (2017–2019), συμμετέχοντας σε μελέτες για ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Την περίοδο 2019–2020 εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στο γραφείο Fawad Kazi Architekt, με κύριο αντικείμενο τον εσωτερικό σχεδιασμό ενός περιφερειακού νοσοκομείου.
Από το 2020 διαμένει στο Ντίσελντορφ και είναι μέλος της ομάδας της HPP Architekten, όπου συμμετέχει σε μελέτες εφαρμογής και σχεδιασμού για σύνθετα συγκροτήματα γραφείων και κατοικιών. Πιο πρόσφατα, επικεντρώνεται σε έργα αναδιαμόρφωσης κτιρίων, στο πλαίσιο του τμήματος εσωτερικής αρχιτεκτονικής του γραφείου.
Θεωρώ πως ειδικά οι αρχιτέκτονες πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να δούμε και να μάθουμε άλλες κουλτούρες, γιατί μέσω αυτών έρχεται και η δημιουργικότητα.
Tίνα Mαρινάκη: Τι σε ενέπνευσε να φύγεις στο εξωτερικό; Πώς κατάφερες να φτάσεις εκεί; (π.χ. μέσω υποτροφίας ή διαδικασίας αιτήσεων) Πώς βρήκες το μεταπτυχιακό; ή/και την πρώτη σου δουλειά;
Δήμητρα Χριστοφορίδη: Από φοιτήτρια είχα την επιθυμία να γνωρίσω τη ζωή και κυρίως τις σπουδές στο εξωτερικό, γι αυτό και όταν ήμουν στο τέταρτο έτος, έκανα αίτηση με το πρόγραμμα Erasmus για εξάμηνη φοίτηση στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο. Επιστρέφοντας, ήξερα οτι θέλω να ξαναφύγω! Οπότε τελειώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές το 2015, άρχισα να ψάχνω τις επιλογές μου για μεταπτυχιακό στην Ευρώπη. Έκανα αίτηση στο πρόγραμμα Master of Advanced Studies με θέμα το Urban Design, στο ETH στη Ζυρίχη, με δέχτηκαν και πήγα!
ΤΜ: Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές στην αρχή;
ΔΧ: Θα χαρακτήριζα απαιτητικό το να αφουγκραστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν σε ένα ξένο πανεπιστήμιο, από τις απαιτήσεις των καθηγητών και τη σχέση μαζί τους, ως φυσικά τη δόμηση της σκέψης στη σύνθεση, και την αποτύπωσή της στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οι ρυθμοί είναι επίσης διαφορετικοί και το επίπεδο των διαλέξεων πολύ ανεβασμένο, φυσικά λόγω του ότι πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές.
Ʃτο επαγγελματικό κομμάτι, μου πήρε χρόνο στην αρχή να μάθω τους πολεοδομικούς κανόνες και την αρχιτεκτονική τους γλώσσα.
ΤΜ:Ποιες διαφορές παρατήρησες στην αρχιτεκτονική κουλτούρα εκεί; Υπάρχει κάποιο project που θεωρείς ορόσημο στην πορεία σου στο εξωτερικό;
ΔΧ: Αυτό που βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον και έμαθα στην Ελβετία ήταν η συμπεριληπτική αρχιτεκτονική. Τόσο το μεταπτυχιακό, όσο και πολλά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Ζυρίχη, επικεντρώνονται στο σχεδιασμό χώρων που θα αφορούν την κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Για παράδειγμα, κάποια έργα μαζικής κατοίκησης υποχρεούνται να αφιερώσουν ένα ποσοστό των τετραγωνικών τους για το σχεδιασμό «κοινωνικών» κατοικιών, δηλαδή οικονομικότερων διαμερισμάτων. Επίσης, σχεδιάζονται αστικοί κοινόχρηστοι χώροι, ιδιωτικοί και δημόσιοι, με σκοπό να μένουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους. Εμπνευσμένη αρχιτεκτονική κουλτούρα!
Αυτό που βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον και έμαθα στην Ελβετία ήταν η συμπεριληπτική αρχιτεκτονική. Τόσο το μεταπτυχιακό, όσο και πολλά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Ζυρίχη, επικεντρώνονται στο σχεδιασμό χώρων που θα αφορούν την κοινωνία χωρίς διακρίσεις.
ΤΜ: Πώς σκέφτεσαι ότι η εμπειρία σου αυτή έχει επηρεάσει τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Ποιες νέες δεξιότητες αποκτάς από τη δουλειά ή το μεταπτυχιακό;
ΔΧ: Γενικά χάρη στο μεταπτυχιακό αποκτά κανείς περισσότερη γνώση σε ερευνητικό/θεωρητικό επίπεδο, ειδικά αν έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διεπιστημονικές διαλέξεις. Αυτό μου χάρισε τη δυνατότητα να έχω πιο σφαιρική προσέγγιση των αναγκών της εποχής μας, για την κοινωνία και τη βιωσιμότητα των πόλεων. Η δουλειά που κάνω, απ’ την άλλη, είναι φοβερά πρακτική και μου έμαθε πώς να είμαι μηχανικός. Τόσο στην Ελβετία, όσο και στη Γερμανία όπου ζω πλέον, τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία λειτουργούν με τμηματοποίηση και εξειδίκευση του κάθε αρχιτέκτονα σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εκάστοτε έργου. Έτσι, ο κάθε εργαζόμενος επικεντρώνεται και δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένα tasks κάθε φορά ή για παράδειγμα σε μια φάση της κατασκευής, κάτι που βρίσκω καλό και κακό μαζί.
ΤΜ: Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον της επαγγελματικής σου πορείας; Σε ποια χώρα/ πόλη βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
ΔΧ: Με ενδιαφέρει πολύ να μάθω περισσότερα για τη διαχείριση και το συντονισμό ενός έργου μεγάλης κλίμακας, ώστε να μπορώ να εκμεταλλευτώ τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην εταιρεία στην οποία δουλεύω.
Ζω στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και η κρίση στην κατασκευή άλλαξε κι εδώ πολύ τις ισορροπίες. Υπάρχουν, όμως, πάντα προοπτικές εξέλιξης και ευελιξία.
ΤΜ: Τι θα συμβούλευες κάποι@ που σκέφτεται να φύγει για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό;
ΔΧ: Θα τους συμβούλευα να το κάνουν οπωσδήποτε. Για εμένα είναι εμπειρία ζωής, όχι μόνο για τις διαφορετικές επαγγελματικές γνώσεις, αλλά και για τα νέα ερεθίσματα σε προσωπικό επίπεδο, που μπορούν να βελτιώσουν κάποιες συνήθειες και επιλογές μας, δηλαδή να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία.
Θεωρώ πως ειδικά οι αρχιτέκτονες πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να δούμε και να μάθουμε άλλες κουλτούρες, γιατί μέσω αυτών έρχεται και η δημιουργικότητα.

ΕΛ
Βιογραφικό σημείωμα – Δήμητρα Χριστοφορίδη
Η Δήμητρα Χριστοφορίδη είναι κάτοχος Διπλώματος Αρχιτεκτονικής από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών (2009–2015), ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο ETH Zurich της Ελβετίας, όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Advanced Studies in Urban Design (2016–2017): Inclusive Urbanism & Social Housing in Germany. Το 2013 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο στην Ιταλία, με εστίαση στην επανάχρηση ενός ιστορικού κτιρίου και την εσωτερική αρχιτεκτονική.
Η επαγγελματική της εμπειρία εκτείνεται σε διάφορες χώρες και περιλαμβάνει ποικίλους ρόλους στην αρχιτεκτονική. Ξεκίνησε την πορεία της ως μαθητευόμενη στο γραφείο Δημήτρης Φιλιππιτζής & Ʃυνεργάτες στον Βόλο. Ʃτην Ελβετία, εργάστηκε ως intern στα γραφεία BB&I Architekten και Darlington Meier Architekten από το 2017 έως το 2019, συμμετέχοντας σε μελέτες για ένα ιατρικό κέντρο και ένα νοσοκομείο, ανακαινίσεις κτιρίων και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από το 2019 έως το 2020 εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στο γραφείο Fawad Kazi Architekt, με αντικείμενο τον εσωτερικό σχεδιασμό ενός περιφερειακού νοσοκομείου. Από το 2020 μέχρι σήμερα ζει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο HPP Architekten, αναλαμβάνοντας μελέτες εφαρμογής και σχεδιασμού για συγκροτήματα γραφείων και κατοικιών, και πιο πρόσφατα, αναδιαμορφώσεις κτιρίων, δουλεύοντας στο τμήμα της εσωτερικής αρχιτεκτονικής.
READ ALSO: M Apartment renovation in Pedion Areos, Athens | by another[architecture]office