Ποιοι χώροι θα “νικήσουν” το φόβο που δημιούργησε η COVID19 και θα προσελκύσουν και πάλι τον κόσμο
Το Build παρουσιάζει τις νέες προδιαγραφές που διαμορφώνονται για τους χώρους κατοικίας, εργασιακούς, κέντρα εστίασης, ξενοδοχεία.
Κι ενώ τα δεδομένα αλλά και η…ιστορική εμπειρία δείχνουν ότι η συγκυρία της πανδημίας δεν θα διαρκέσει για πάντα, είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει τις απαιτήσεις για τους χρήστες του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και τους δημιουργούς τους.
Προσωποποιημένο, ασφαλές, χωρίς να “φωνάζει COVID19”
“Τα υγειονομικά χαρακτηριστικά, οι μηχανολογικές προδιαγραφές κλιματισμού, ανανέωσης και ποιότητας του αέρα αλλά και η πυκνότητα των χρηστών ανά τ.μ. έχουν αναθεωρηθεί”, αναφέρει ο Μιχάλης Μαυρολέων. “Ζούμε μια εποχή που το Look & Feel πρέπει να ταιριάζει σε ένα συνολικό ύφος, που δημιουργεί ταυτότητα, προβάλλει ένα concept και εκφράζει τον ιδιοκτήτη. Αυτό το ‘στυλ χωρίς όνομα’ θεωρώ ότι θα επικρατήσει!” εκτιμά.
“Γενικά κάθε τολμηρό mentality στο design θα πρέπει να δημιουργεί ένα fun safe space χωρίς όμως να ‘φωνάζει’ COVID19” τονίζει ο Μίλτος Κοντογιάννης.
“Συζητάμε για ένα πιο ουσιαστικό ζητούμενο: τη δημιουργία ατμοσφαιρικών και ξεχωριστών χώρων που θα απορροφούν, θα δημιουργούν όμορφα συναισθήματα που θα υπερισχύουν του όποιου φόβου και ενδοιασμού που θα εμπόδιζε κάποιον να νιώσει όμορφα στα πλαίσια τους” λέει η Ιόλη Χιωτίνη.
Κατοικία: Οι νέες λειτουργίες, το χολ και… η επαρχία
“Οι κατοικίες αντιμετωπίζονται πλέον ως χώροι υποδοχής ‘νέων’ λειτουργιών, όπως η υποχρέωση ή η επιλογή του work from home… Σε μια αντίθετη τροχιά θα λέγαμε ότι κινούνται οι γραφειακοί και οι χώροι εργασίας” σύμφωνα με την Ασπασία Τάκα.
“Κάθε υφιστάμενο ή νέο σπίτι, θα αποκτήσει ένα πλήρως οργανωμένο χώρο εργασίας, με χρήση όλων των νέων ψηφιακών τεχνολογιών” εξηγεί ο Ανδρέας Χατζής κι εκτιμά ότι “στο άμεσο μέλλον θα βλέπουμε παράλληλα με τον σχεδιασμό των εσωτερικών διαμερισμάτων στα αστικά κέντρα, έντονες τάσεις υπερσχεδιασμού μικρών κατοικιών στην επαρχία”.
“Η μετά COVID19 κατοικία δεν μπορεί να είναι open plan. Τα άτομα που συγκατοικούν, θέλουν να έχουν ο καθένας το δικό του προσωπικό χώρο” εξηγεί η Μάρα Παπαβασιλείου τονίζοντας ότι κάποιοι χώροι αποκτούν νέα σημασία: “Ο χώρος όπου αφήνεις πίσω… όταν εισέρχεσαι στο σπίτι σου, ο χώρος που αφήνεις μάσκα, παπούτσια, πανωφόρι, τσάντα, πλένεις τα χέρια, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ένα απλό χολ”.
Αποστάσεις στα γραφεία και touchless τεχνολογίες
“Στα γραφεία αφήνονται τα απαραίτητα διαστήματα μεταξύ των εργαζομένων. Θέσεις εργασίας σε σειρά…τώρα πια υποχρεωτικά σχεδιάζονται με αποστάσεις 2.00 μέτρων. Διάδρομοι πίσω από τις θέσεις εργασίας είναι πια απαγορευτικοί ενώ όταν υπάρχει χώρος προάγεται ο σχεδιασμός με ανεξάρτητη είσοδο από έξοδο σε κάθε χώρο εργασίας” τονίζει ο Χάρης Σαββίδης.
“Όσον αφορά χώρους υγιεινής, στα αρχιτεκτονικά τελειώματα επιλέγονται υλικά με ενιαίες μεγάλες επιφάνειες χωρίς αρμούς και συνδέσεις. Όσον αφορά τα είδη υγιεινής και τον λοιπό εξοπλισμό, εκεί επιλέγονται συστήματα που ενεργοποιούνται με φωτοκύτταρα από απόσταση” προσθέτει.
*Οι Μιχάλης Μαυρολέων, Μίλτος Κοντογιάννης, Ιόλη Χιωτίνη, Ασπασία Τάκα, Ανδρέας Χατζής, Μάρα Παπαβασιλείου, Χάρης Σαββίδης, είναι μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2021 που διοργανώνει η Boussias με την στρατηγική συνεργασία του Archisearch
Βρείτε περισσότερα για τα Interior Awards 2021 εδώ
To άρθρο δημοσιεύτηκε στο e-newsletter Build στο τεύχος #403
READ ALSO: Residence in Mykonos I by Block722 Architects