Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές κτιρίων κάνουν εκτενή χρήση του αλουμινίου για αρκετούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αισθητικής, της ευρύτητας εφαρμογών και του αειφόρου χαρακτήρα του υλικού. Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του αλουμινίου, σύμφωνα με το UK Council for Aluminium on Buildings ο βαθμός ανακύκλωσης του αλουμινίου των κτιρίων είναι 80%, χάρις στον οποίον το αλουμίνιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πλέον αειφόρο κατασκευαστικό υλικό.
Η επαναχύτευση του χρησιμοποιημένου αλουμινίου καταναλώνει μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την πρωτογενή παραγωγή του. Σε ότι αφορά την αισθητική, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις δύο προσφερόμενες μεθόδους επιφανειακής κατεργασίας του αλουμινίου για την προστασία και διακόσμηση του, την ηλεκτροστατική βαφή με πούδρα και την ανοδίωση, διαφέρει σημαντικά.
Η ηλεκτροστατική βαφή με πούδρα έχει διαδοθεί πολύ λόγω της τεράστιας γκάμας αποχρώσεων και εφέ. Η πούδρα είναι χρώμα σε στερεά μορφή, χωρίς οργανικούς διαλύτες. Οι τελευταίοι δεν χρησιμοποιούνται ούτε κατά την παραγωγή, ούτε και την εφαρμογή των χρωμάτων πούδρας. Μετά την εφαρμογή της μέσω ηλεκτροστατικού πεδίου με ειδικά πιστόλια, η περίσσεια ανακυκλώνεται, και ακολουθεί πολυμερισμός σε βιομηχανικό φούρνο.
Η ανοδίωση είναι μία χημική κατεργασία του αλουμινίου πολλών σταδίων, κατά την οποία η επιφάνεια του μετάλλου οξειδώνεται και δημιουργεί πορώδες στρώμα. Χρωστικές προσροφούνται στην πορώδη επιφάνεια, και στην συνέχεια αυτή «σφραγίζεται». Οι αποχρώσεις που αποκτά το αλουμίνιο από την ανοδίωση είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, κυρίως ασημί φυσικό, χρυσό, μπρονζέ και μαύρο.
Μία πρόσφατη πλήρης ανάλυση περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας για την επιφανειακή κατεργασία του αλουμινίου (ΕΕΑ, eco-efficiency analysis), με πλήρη καταγραφή των άμεσων και έμμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των υλικών και των εφαρμοζόμενων διεργασιών στο περιβάλλον, ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Οι πρώτες ύλες και η διαδικασία παραγωγής των πουδρών βαφής έχουν πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα, το πιό επιβαρυντικό στάδιο της ηλεκτροστατικής βαφής για το περιβάλλον να είναι αυτό της εφαρμογής τους στα βαφεία, στους βιομηχανικούς φούρνους. Η ενεργειακή κατανάλωση όμως κατά την ανοδίωση του αλουμινίου είναι πολύ μεγαλύτερη. Φυσικά παρατηρούνται διαφορές ανά χώρα και εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, αλλά η γενική τάση δίνει το περιβαλλοντικό προβάδισμα στην ηλεκτροστατική βαφή.
Τα παραπάνω έδωσαν το έναυσμα στην AkzoNobel για την δημιουργία της νέας συλλογής Anodic III με πούδρες σε απομίμηση του μεταλλικού matt εφέ της ανοδίωσης.
H Anodic III είναι η μεγαλύτερη συλλογή χρωμάτων πούδρας που αποδίδουν εξαιρετικά το αισθητικό αποτέλεσμα της ανοδίωσης του αλουμινίου. Αποτελείται από 12 λείες matt μεταλλικές αποχρώσεις, 6 υφιστάμενες της συλλογής Anodic II και 6 νέες που καλύπτουν όλο το φάσμα των natural, gold, bronze και steel blue εφέ: Soft Silver, Soft Champagne, Steel Bronze 1, Steel Bronze 2, Steel Blue Platinum and Gold Splendour.
Προσφέρει περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση για το φινίρισμα αλουμινίου και χάλυβα για τις αρχιτεκτονικές κατασκευές, που συνδυάζει το εφέ ανοδίωσης με την σταθερότητα και αντοχή των πουδρών βαφής. Πρόκειται για πούδρες της σειράς Interpon D2525 με αποδεδειγμένη αντοχή στις έντονες καιρικές συνθήκες για πάνω από 25 έτη, οι οποίες συνοδεύονται από μακροχρόνιες εγγυήσεις χρώματος για μεγάλα έργα.
Σε σύγκριση με την ανοδίωση του αλουμινίου, η βαφή με πούδρες Anodic IIΙ προσφέρει:
- Καλύτερη σταθερότητα χρώματος
- Δυνατότητα για εφαρμογή και σε χαλύβδινα αρχιτεκτονικά στοιχεία
- Οικονομία στην εφαρμογή σε σύγκριση με ανοδίωση 18-25µm
- Ανταπόκριση σε αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια παρέχοντας βαθμούς LEED
- Δυνατότητα επισκευής εκδορών επί τόπου
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τμήμα προδιαγραφών της AkzoNobel Coatings SA στο [email protected] / [email protected] ή επισκεφθείτε το www.interpon.gr
READ ALSO: Η AkzoNobel μας δίνει 3 Βήματα για την Προδιαγραφή της Βαφής με Πούδρα στις Παραθαλάσσιες Κατασκευές