Η τεχνική της ενσυνειδητότητας “mindfulness” είναι γνωστή εδώ και αιώνες, ειδικά στους ανατολικούς πολιτισμούς. Tην τελευταία δεκαετία οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, έχουν εξαπλωθεί και στη δυτική κοινωνία.

Από τους γιατρούς, τους καθηγητές σχολείων έως και τους podcasters, όλοι μιλούν για τα οφέλη της προσοχής και συγκέντρωσης. Πώς στην εποχή της απόσπασης προσοχής, της αποσύνδεσης και της υπερφόρτωσης πληροφοριών, μπορούμε να μειώσουμε το άγχος;  Πως μπορούμε να το διαχειριστούμε και να αισθανθούμε περισσότερη ισορροπία, μειώνοντας λίγο τους ρυθμούς, ώστε να είμαστε πιο παρόντες στα άτομα γύρω μας;

Εάν το να είμαστε περισσότερο παρόντες και συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε είναι ένα αντίδοτο του κοινωνικού άγχους, τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει αυτό στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τους χώρους εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι περνούν τόσο πολύ χρόνο;

Τι σημαίνει “ενσυνείδητος” σχεδιασμός;

Ο ενσυνείδητοςσχεδιασμός είναι ένας καινοτόμος και ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας έρευνας που αφορά το σχεδιασμό εργασιακών χώρων. Περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία σχεδιασμού (το «πώς») όσο και την εφαρμογή ή τη λύση του σχεδιασμού (το «τι»):

  • Ενσυνείδητη διαδικασία  –  μια προσέγγιση που εστιάζει στην δημιουργία προϊόντων και χώρων στοχαστικά, χωρίς βιασύνη και με αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανάγκες των τελικών χρηστών.
  • Ενσυνείδητη εφαρμογή  –  μια σχεδιαστική λύση, είτε πρόκειται για ένα απτό αντικείμενο, είτε για έναν σχεδιασμό χώρου εργασίας, που διευκολύνει το χρήστη-εργαζόμενο να παραμένει συγκεντρωμένος.

Η ιδέα είναι ότι με την πλήρη και συστηματική παρακολούθηση της εργασίας που εκτελεί κάθε εργαζόμενος, οι σχεδιαστές γραφείων μπορούν να δημιουργήσουν χώρους εργασίας που θα βοηθούν τους ανθρώπους να είναι πιο χαλαροί, πιο αφοσιωμένοι και πιο δημιουργικοί στις καθημερινές τους εργασίες.

Οι εταιρείες που επιδιώκουν την εφαρμογή του “ενσυνείδητου” τρόπου σχεδιασμού των εργασιακών τους χώρων, το κάνουν με στόχο την ενίσχυσης της ευεξίας και συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων .

Οι ενσυνείδητες πρακτικές σχεδιασμού έχουν οφέλη και για τους ίδιους τους σχεδιαστές, σύμφωνα με την Nadia Surtees, ερευνήτρια σχεδιασμού του IDEO ( global design and innovation company | ideo.com )

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια: «Καθιστώντας το “mindfulness” ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής του σχεδιασμού γραφείων, όχι μόνο έγινα καλύτερη σχεδιάστρια, αλλά ελπίζω ότι έχω γίνει ένα πιο ευγενικό, πιο υπομονετικό και πιο συμπαθητικό άτομο».

Το Hosu Lounge Seating, με το πτυσσόμενο κρεβάτι, ενθαρρύνει τις στιγμές συγκέντρωσης.

Πώς να φέρετε την “ενσυνείδητη” σχεδίαση στον εργασιακό σας χώρο:

Οι σχεδιαστές που θέλουν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση των εργαζομένων, μπορούν να ξεκινήσουν κατανοώντας ποιοι είναι οι χρήστες τους, τι θέλουν και τι χρειάζονται. Ένας μεγάλος παράγοντας για την παραγωγικότητα και αφοσίωση των εργαζομένων είναι η δυνατότητα επιλογής – έχοντας άποψη και γνώμη για το πώς και πού θα εργαστούν.

Η δυνατότητα του να έχεις την επιλογή να εργαστείς όπου θέλεις μέσα στο χώρο, φέρνει ελευθερία, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στους εργαζόμενους να χαλαρώσουν και να προβληματιστούν παραγωγικά για θέματα εργασίας.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για την εφαρμογή αυτής της αίσθησης ελευθερίας και συγκέντρωσης στον χώρο εργασίας:

  • Παρέχετε χώρους στους ανθρώπους να ηρεμούν, να αποσυμπιέζονται, να συγκεντρώνονται και να αναζωογονούνται – ατομικά αλλά και ομαδικά.
  • Δημιουργήστε ζώνες χωρίς τεχνολογία που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να αποσυνδεθούν από την ψηφιακή επίθεση.
  • Φιλοξενήστε μια ποικιλία σταθμών εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός  lounge χώρο.
  • Εάν ταιριάζει στην εταιρική κουλτούρα του πελάτη, δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο διαλογισμού ή γιόγκα όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν το κέντρο τους ψυχικά ή σωματικά.
  • Ενσωματώστε στοιχεία όπως φυσικό φως, ζωντανούς τοίχους, πλούσιες υφές, χαλαρωτικά χρώματα και ευχάριστη θέα.

Πηγή άρθρου: https://www.coalesse.com/

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΚΑ ΕΛΛΑΣ στο 2112120820 ή στείλετε e-mail στο [email protected].


RELATED ARTICLES