Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Ο κύκλος των Archisearch Talks με θεματική Advice to Young Architects, στα πλαίσια του Archisearch Career Days κλείνει με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βαΐτσο. Απόφοιτος του Harvard σε Visual Environmental studies, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο University of California στο Berkley, στην αρχιτεκτονική. To 2001 ιδρύει το DECA Architecture, με έδρα την Αθήνα και περισσότερα από 100 έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία, όπως: Architizer A+Awards, Architectural Review Best House Awards, Piranesl International Award, Emerging Architecture Awards και πολλά ακόμη. Επίσης έχει δημοσιευτεί στο διεθνή τύπο, όπως το Architizer The World’s Best Architecture, Living on Water, Elemental Living, A + A, AREA Architecture and Landscape, The Architectural Review, MARK Another Architecture, και άλλα. Τα μέλη της ομάδας έχουν διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, στο University of California στο Berkley.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Berkley στην αρχιτεκτονική: «Ήταν ένα περιβάλλον με έντονη δυναμική, ανοιχτό στον πειραματισμό, τις καινούριες ιδέες. Το περιθώριο επιβαλλόταν. Εκεί κατάλαβα ότι έχει σημασία να έχεις ευρύ πεδίο γνώσης, περιέργεια, διάθεση να δουλέψεις σε σχέση με την εμπειρία».

Η διαφορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό θεωρεί πως είναι: «Στην Αμερική, μπαίνεις σε ένα πανεπιστήμιο που σου δίνει γκάμα ευκαιριών για γνώση. Μπορείς να πάρεις μάθημα οποιασδήποτε ειδικότητας. Στην Ελλάδα το φάσμα είναι πολύ μικρότερο. Οι σχολές είναι πιο απομονωμένες».

Όσον αφορά το γραφείο και τους συνεργάτες αναφέρει: «Δομούμε την ομάδα μας επίπεδα, ο καθένας έχει την ευκαιρία να μπει σε διαφορετικά project, φάσεις του έργου, κλίμακες, να διευρύνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Yπάρχει πλουραλισμός στην ομάδα, θέλουμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον».

Το γραφείο σήμερα: «Βρίσκεται σε φάση εξέλιξης. Σκοπεύουμε να διευρύνουμε λίγο την ομάδα μας. Επίσης σχεδιάζουμε τα νέα μας εργαστήρια. Αντιλαμβανόμενοι το χώρο, κανείς δεν έχει τη θέση του, είναι fluid ο τρόπος που συνεργαζόμαστε. Η ύπαρξη του Covid ενέτεινε αυτή τη διάθεση, συνειδητοποιήσαμε ότι το γραφείο μπορεί να λειτουργεί on distance».

Για την ταυτότητα του γραφείου υπογραμμίζει: «Δεν πιστεύουμε σε κάποιου είδους στυλ. Μας κινεί η περιέργειά μας. Δίνουμε βάση στο research, με ένα τρόπο που χαρτογραφεί, αντιλαμβάνεται, σα να διευρύνουμε τις αισθήσεις μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο και τη δομή του».

Για το αν υπάρχει συγκεκριμένος χαρακτήρας στην πόλη που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε, με αφορμή το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» και την πλατεία Ομονοίας, αναφέρει: «Χαρακτηριστικό της πόλης μας είναι ότι εξελίσσεται χωρίς να σχεδιάζεται. Πρέπει να σχεδιάσουμε τους μηχανισμούς. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του μεγάλου περιπάτου σαν εξέλιξη. Κάτι γίνεται, θα δημιουργηθεί αντίδραση, διάλογος, δυναμική, θα αρχίσει να κινείται η σκέψη σε σχέση με την πόλη. Πρέπει να αρχίσουμε να επηρεάζουμε πιο δυναμικά το περιβάλλον μας».

Συμβουλεύει τους νέους αρχιτέκτονες για τα πρώτα τους βήματα: «Λόγω της κρίσης χρέους η κατασκευή στην Ελλάδα σχεδόν εκμηδενίστηκε. Υπάρχει μια γενιά που έχει μικρή εμπειρία. Αυτό δεν έχει σημασία. Θα συμβούλευα να βρουν τρόπο να διευρύνουν τα μέσα, τους ορίζοντες, την υλικότητα τους, να έχουν εύρος γνώσης, δημιουργικότητας».

Ο ίδιος προσέχει στα portfolios: «Τον κόσμο, την κουλτούρα, τον τρόπο εκπαίδευσης, πέρα από τις ικανότητες και τα project. Προσπαθώ να αντιληφθώ πόση αυτογνωσία έχει, πόσο έξω καρδιά είναι, πόσο εκφράζει τις ιδιαιτερότητές του. Πρέπει να αναδεικνύει τον τρόπο σκέψης, τις ικανότητές του, να είναι ειλικρινές, να μην πλατειάζει, να είναι άρτια φτιαγμένο, όμορφο, απλό, να επιλέγει λίγα έργα, που εκφράζουν τον ίδιο».  

Ακούστε το podcast με τον Αλέξανδρο Βαΐτσο εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES