Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένη της Τρίτης ήταν η Μαργαρίτα Μπουλάκη, αρχιτέκτονας. Αποφοίτητη του ΑΠΘ και με σπουδές Erasmus στις Βρυξέλλες. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και την Διπλωματία, τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, καθώς και postgraduade studies αρχιτεκτονικής στην Bartlett του Λονδίνου. Το 2014 έφυγε για την Κοπεγχάγη όπου έζησε για ένα διάστημα, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στο γραφείο Squire and Partners, μέλος του The Architecture Club. Οι Squire and Partners είναι ένα από τα κορυφαία γραφεία της Αγγλίας, με ιστορία 40 χρόνων και δεκάδες έργα σε όλο τον κόσμο.

Για την κατάσταση με τον Covid-19 σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα αναφέρει: «Είναι μια πρωτοφανής περίπτωση, όπου υπάρχει σχετική παύση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σου επιτρέπει να πάρεις χρόνο και απόσταση, να δεις τη συνολική εικόνα των πραγμάτων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Θεωρεί σημαντικό το feedback και την καθοδήγηση στα πρώτα βήματα των νέων: «Ίσως είναι σημαντικότερο από ψυχολογικής άποψης. Γι’ αυτό και αυτό που κάνετε εσείς είναι ανεκτίμητης αξίας. Θέλει επιμονή, και όταν κάνεις ένα contact, να έχεις κάτι να πεις, να ξέρεις τι θέλεις, το επόμενο βήμα σου».

Όσον αφορά τις πρακτικές, και την απόκτηση εμπειρίας, αναφέρει: «Στα πρώτα βήματα πρέπει να αδράξει κανείς κάθε ευκαιρία. Το σημαντικό είναι να κάνεις το πρώτο βήμα, να μπεις στο χώρο».

Για τον τρόπο λειτουργίας των Squire and Partners σημειώνει: «Είμαστε 250 άτομα, κυρίως αρχιτέκτονες. Καθόμαστε όλοι μαζί σε open plan διάταξη. Έχουμε rooftop που μαζευόμαστε, τρώμε, συζητάμε. Κάθε χρόνο το γραφείο διοργανώνει ένα ταξίδι για όλους τους εργαζόμενους. Κάθε μέλος, έχει τη δυνατότητα να έχει συνολική εικόνα του τι συμβαίνει και λόγο πάνω σ’ αυτό. Όσον αφορά τα έργα, υπάρχει τεράστιο φάσμα τόπων και τυπολογίας, αλλά υπάρχει μια βασική συνισταμένη και φιλοσοφία που είναι ο τόπος. Θέλουμε κάθε έργο να είναι ριζωμένο στον τόπο που βρίσκεται, να γεννιέται από αυτόν».

Για το ρόλο της στο γραφείο, ως γυναίκα, αλλά και το ρόλο της γυναίκας στην αρχιτεκτονική, αναφέρει: «Έχω βρεθεί σε meetings 20 ατόμων που είμαι η μόνη γυναίκα. Είναι ανδροκρατούμενο επάγγελμα, όχι τόσο η αρχιτεκτονική, όσο η κατασκευή. Υπάρχουν στεγανά. Ωστόσο υπάρχει χώρος για τις γυναίκες, απλώς δε χαρίζεται. Είναι ζήτημα θέλησης και προσπάθειας».

Αυτή τη στιγμή ασχολείται με: «Τη μελέτη ενός μεγάλου πολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο του Λονδίνου».

Θεωρεί πως διαφέρει η αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό: «Στην Ελλάδα, μαθαίνουμε να μαθαίνουμε και να οραματιζόμαστε σαν αρχιτέκτονες. Δεν εμβαθύνει σε κάτι, αλλά σου δίνει συνολική εικόνα του φάσματος της αρχιτεκτονικής. Στις Βρυξέλλες υπήρχε νοοτροπία αντιγραφής, που δεν είναι κακή. Απλώς οι σπουδές είναι μια περίοδος που μπορείς να απελευθερώσεις τη φαντασία σου χωρίς να σκέφτεσαι περιορισμούς. Στην Αγγλία, ιδίως στα τελευταία χρόνια, προετοιμάζεσαι για το πώς θα είναι σε ένα γραφείο. Είναι κάτι που θα μάθεις και στην πορεία».

Στο δίλημμα πρώτα πρακτική άσκηση σε κάποιο γραφείο και έπειτα μεταπτυχιακές σπουδές ή αντίστροφα, απαντά: «Είναι σημαντικό αν κάποιος τελειώνοντας τη σχολή ξέρει τι θέλει να κάνει. Αν δεν ξέρει, είναι προτιμότερο να ξεκινήσει να δουλεύει, να ανακαλύψει τι του αρέσει και να εξειδικευτεί σε αυτό».

Όσον αφορά το portfolio υπογραμμίζει: «Το κυριότερο είναι να αντικατοπτρίζει ποιος είσαι και τι θέλεις».

Τέλος για την καθημερινότητά της, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σημειώνει: «Είναι πολύ απαιτητικό, αλλά η παραγωγικότητα μου δίνει μεγάλη χαρά και έμπνευση. Ο ρόλος μου πρέπει να συγκεράσει διαφορετικές απαιτήσεις προς διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ακούστε το podcast με τη Χριστίνα Μπουλάκη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES