Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Καλεσμένος του Σαββάτου ήταν ο Spyros Hound. Ο Σπύρος έχει σπουδάσει στο τμήμα Πολιτικών Δομικών στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η φωτογραφία ήταν το μέσο έκφρασής του. Τελικά έγινε και η δουλειά του. 24 ετών, στράφηκε στην φωτογραφία μετά από ένα ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή. Ξεκίνησε τραβώντας εικόνες τους δρόμους, τοπία, στιγμές στη φύση, πορτρέτα ανθρώπων στον δρόμο. Είναι αυτοδίδακτος, με εξάσκηση πάνω στην κάμερα και στην επεξεργασία εικόνων, και με καθημερινή μελέτη. Υπήρξε φωτογράφος του MTV στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλες τις ζωντανές συναυλίες και εκδηλώσεις. Του αρέσει η Αρχιτεκτονική φωτογραφία και αρκετοί από τους κορυφαίους Έλληνες Αρχιτέκτονες του έχουν εμπιστευθεί τα πορτρέτα τους και την φωτογράφιση των έργων τους. Έχει συνεργαστεί, ως Photography Editor and Curator, με το Athens Video Art Festival. Έχει κάνει εκθέσεις στην Σαγκάη, και το San Fransisco. Το 2014, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της Macallan.

Αναφέρεται στο ξεκίνημα της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία: «Για μένα, έγινε το μέσο για να κάνω τα δύσκολα στη ζωή, όμορφα και εύκολα. Σπουδάζω στο τμήμα πολιτικών δομικών έργων, βρίσκω τη φωτογραφία, ως μέσο έκφρασης, αφήνω στην άκρη τα πάντα θεωρώντας ότι η φωτογραφία είναι η συνέχειά μου. Είναι αυτό που με ευχαριστεί πραγματικά».

Για το αν αρκεί το “καλό μάτι” ώστε να αρχίσει κανείς να εργάζεται σα φωτογράφος αναφέρει: «Οι σπουδές είναι μια βάση, όμως χρειάζεται το ταλέντο σε συνδυασμό με την εξέλιξη του τρόπου σκέψης».

Για τον ίδιο, επαγγελματίας φωτογράφος σημαίνει: «Nα είσαι μεθοδικός, να μπορείς να ανταπεξέλθεις και να κρατήσεις τους πελάτες».

Θεωρεί πως για να ξεχωρίσει ένας φωτογράφος χρειάζεται: «Σκληρή δουλειά, ταλέντο, ενημέρωση για το γίγνεσθαι, αφοσίωση».

Πιστεύει πως η εξειδίκευση μπορεί να διασφαλίσει ένα φωτογράφο επαγγελματικά και οικονομικά: «Αν είσαι σοβαρός, πολύ καλός και δίνεις την ψυχή σου, σε διασφαλίζει σε καθετί που κάνεις. Αν είσαι εξειδικευμένος σε κάτι, τόσο καλύτερος θα μπορέσεις να γίνεις»

Για το αν η φωτογραφία μπορεί να αναδείξει το έργο ενός αρχιτέκτονα σημειώνει: «Όλοι οι αρχιτέκτονες φωτογραφίζουν τα έργα τους, είναι μια ολόκληρη σχολή οι φωτογράφοι που απεικονίζουν τα έργα των αρχιτεκτόνων. Η προβολή του έργου και το πώς θα το επικοινωνήσουν στον κόσμο γίνεται με τη φωτογραφία».

Η χρήση του drone και η απεικόνιση μέσω αυτού, έχει αλλάξει και εξελίξει τα δεδομένα: «Το drone είναι στη ζωή μας, είναι εργαλείο. Οι αρχιτέκτονες χαίρονται, γιατί βλέπουν τα κτίριά τους από ψηλά. Είμαι ευτυχής που τραβάω τέτοιες φωτογραφίες, από διαφορετικές γωνιές του κτιρίου, γιατί σκοπός είναι η παρατήρηση».

Για την ασταμάτητη δουλειά και την ανάγκη για παύσεις αναφέρει: «Η συνεχόμενη δουλειά σε κουράζει. Χρειάζονται παύσεις. Αν έχεις κενό, είναι καλύτερο να σβήνεις τελείως. Αν έχεις και κάποιον έξτρα ελεύθερο χρόνο, το ιδανικό είναι να τον δώσεις στη φωτογραφία».

Για τον Covid και το πόσο έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της φωτογραφίας σημειώνει: «Ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει το συντομότερο, να μην επιστρέψει. Η δουλειά μας, όσον αφορά τη φωτογράφιση κτιρίων δεν έχει σταματήσει γιατί οι κατασκευές συνεχίζονται. Επίσης έχει αυξηθεί η online αγορά, οπότε και η δουλειά των φωτογράφων που ασχολούνται με τέτοιου τύπου φωτογραφίσεις. Ελπίζουμε ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα».

Ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να έχει κανείς μέντορα και  έχει επηρεαστεί από φωτογράφους όπως: «Ο Ansel Adams, o Sebastiao Salgado, o Jason m Peterson, ο Fernando Guerra και πολλοί άλλοι. Ελπίζω όλοι να έχουν ένα μέντορα να τους καθοδηγεί, να τους συμβουλεύει, να είναι υποστηρικτικός, όπως συνέβη και σε μένα».

Θεωρεί πως η τεχνολογία έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της φωτογραφίας: «Η εξέλιξη διευκόλυνει τη δουλειά. Αυτό που σε κάνει όμως φωτογράφο, είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας με τη γνώση».

Πιστεύει πώς εκτός από το portfolio, έχουν σημασία: «Οι σχέσεις, η εμπειρία διαχείρισης των καταστάσεων, μαζί με ταλέντο, η δυναμικότητα, η αισιοδοξία και η καλή αύρα. Η συμβουλή μου είναι στα portfolios οι φωτογράφοι να δείχνουν την πραγματική, βαθιά τους ματιά».

Για την πιο καλλιτεχνική πλευρά της φωτογραφίας του καθώς και την αγάπη του για το ασπρόμαυρο σημειώνει: «Ο Sebastiao Salgado με έκανε να αγαπήσω το ασπρόμαυρο. To 2019 έκανα μία έκθεση καθαρά ασπρόμαυρη, από το Παρίσι και την Ελβετία. Φωτογράφισα κτίρια, ελεύθερα, street, μπήκα στη λογική του “κτίριο και σιλουέτα”, άνθρωπος. Η μορφή που είναι μέσα στη φωτογραφία, είναι η ζωή, τα υπόλοιπα είναι στατικά. Η έκθεση ονομάστηκε static moves. Ήταν μία δουλειά που με ξεχώρισε και στα μάτια κάποιων αρχιτεκτόνων».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σπύρου Hound εδώ

Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά podcast με τίτλο “Photographer’s Eye” στα πλαίσια του Archisearch Talks, εδώ


RELATED ARTICLES