Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador, φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.
Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!
Πρώτη καλεσμένη της εβδομάδας, ήταν η Χριστίνα Αχτύπη, αρχιτέκτονας και μέλος του γραφείου Divercity Architects, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, το οποίο έχει κερδίσει διαγωνισμό για ξενοδοχείο στον ισθμό της Κορίνθου, ενώ σήμερα είναι ένα διεθνές γραφείο. Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζουν ένα κτίριο γραφείων στην Αθήνα, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Κατάρ, ενώ παράλληλα ολοκληρώνουν την κατασκευή του ξενοδοχείου W στην Πορτογαλία, και ενός ακόμη residential complex στην Αίγυπτο.
Για τον τρόπο λειτουργίας και τη σχεδιαστική διαδικασία του γραφείου, 15 ετών πλέον, σημειώνει: «Η θέση μας είναι να συνδιαμορφώνουμε το νέο από το κέντρο των εξελίξεων. Λόγω της διπλής μας παρουσίας, και των έργων μας διεθνώς, έχουμε ένα δίκτυο συνεργατών που είναι εξειδικευμένοι σε διαφορετικούς τομείς. Παράλληλα θεωρούμε ότι ο πελάτης είναι συνδημιουργός του έργου μας».
Για τη συνθήκη της πανδημίας, και τον τρόπο που ενδέχεται να επηρεάσει το σχεδιασμό στα ξενοδοχεία, πιστεύει πως: «Το νέο exclusive στον τουρισμό, θα είναι να έχουμε εμπειρίες που δε θα έχουν να κάνουν μόνο με το κτίριο, αλλά με ό,τι στήνεται γύρω από αυτό, όπως το τοπίο, το design, το service».
Μοιράστηκε την εμπειρία της από το EMΠ και την Bartlett, στις οποίες φοίτησε: «Το καθοριστικό για εμένα στην Bartlett, ήταν πόσο ανοιχτή είναι σε πειραματισμούς. Αυτό όμως, έπρεπε να εξηγηθεί, να παράγει χώρο. Μας παρότρυναν να καταλάβουμε τα υλικά με τα οποία δουλεύουμε. Τέλος, πολύ σημαντικό, ήταν οι συνεχείς παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια του έτους».
Στο υπάρχον ελληνικό μοντέλο, θα συμπλήρωνε: «Να έρχεσαι σε επαφή με την επαγγελματική διάσταση της αρχιτεκτονικής, την αρχιτεκτονική ως κατασκευή. Αφού κατανοήσεις, μπορείς να προτείνεις κάτι διαφορετικό, καινοτόμο».
Στο δίλημμα των νέων αρχιτεκτόνων, αν είναι προτιμότερο να εργαστούν σε μικρό ή μεγάλο γραφείο, απαντά: «Είναι πολύ προσωπική απόφαση. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη των μικρών γραφείων, όπου καλείσαι να ανταπεξέλθεις σε διαφορετικά tasks. Σου δίνει ευκαιρίες εξέλιξης, μπορεί όμως και να σε στρεσάρει». Ενώ αυτό που θεωρεί πιο σημαντικό σε ένα portfolio είναι: «το πώς η ιδέα σε κάθε έργο μπορεί να μετασχηματιστεί σε νόημα και να παραγάγει χώρο.»
Τέλος η συμβουλή της προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Να μην απογοητεύονται. Να προσπαθούν, να διεκδικούν πράγματα στη ζωή, σε συνδυασμό με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Να προσπαθούν να βρουν ευκαιρίες, να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους».
Ακούστε το podcast με τη Χριστίνα Αχτύπη εδώ
Την Κυριακή ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με τη Σοφία Βυζοβίτη, αρχιτέκτονα, συγγραφέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Delft. Έχει διακριθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς όπως το ARES και το Europan 5. Έργα της έχουν εκτεθεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, του Rotterdam και στην Ελλάδα. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του TUDelft, στην Ακαδημία Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Tilburg και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Μικροκατοικία, Folding Architecture, Supersurfaces, Products and fashion, Soft Shells.
Έχοντας στο ενεργητικό της εφαρμογές αρχιτεκτονικής μικρής κλίμακας, όπως το Iolas Shelter και το Simplicity, θεωρεί πως η αξία της ερευνάς στην αρχιτεκτονική είναι ανυπολόγιστη: «Η έρευνα μπορεί να γεννήσει έρευνα, γενεαλογία σκέψης, να εφαρμοστεί στην πράξη άλλων ανθρώπων».
Ενώ την ίδια απασχολεί: «η ιδέα της ελάχιστης πράξης αρχιτεκτονικής που υποστηρίζει τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την κατασκευή».
Η θέση της για το επίπεδο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, έχοντας διδάξει στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι: «Ο Βόλος υποδέχτηκε προσωπικότητες από το διεθνές προσκήνιο της αρχιτεκτονικής. Είναι δύσκολο να κρατηθεί αυτό το επίπεδο, θέλει πολλή ενέργεια και νομική υποστήριξη».
Ενώ για την κατάλληλη περίοδο για τις μεταπτυχιακές σπουδές ενός αρχιτέκτονα σημειώνει: «Κάποτε το μεταπτυχιακό ήταν η πιο δόκιμη μέθοδος για να βγεις από την Ελλάδα σε ένα επαγγελματικό πεδίο. Πλέον συνιστώ στα παιδία να κάνουν πρακτική μέσα από τα προγράμματα Erasmus placement, και να κάνουν μεταπτυχιακά όταν είναι πιο κατασταλαγμένα».
Συμπληρώνει πως: «Είναι μεγάλο όφελος να δουλέψει κανείς εκτός Ελλάδος και να επιστρέψει φέρνοντας τα δίκτυα και τις γνώσεις που έχει αποκομίσει».
Για τη δυνατότητα συνδυασμού του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα με την έρευνα σε διδακτορικό επίπεδο αναφέρει: «Είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά. Για ένα μικρό διάστημα, ίσως μπορεί να συνδυαστεί, αλλά όταν πρόκειται να στοιχειοθετηθεί το διδακτορικό πρέπει να αφοσιωθείς σ’ αυτό».
Στα portfolios των νέων αρχιτεκτόνων αναζητά: «Αρχικά συνοχή στο ύφος. Το portfolio να έχει μια αρχιτεκτονική θέση. Η συνολική εικόνα είναι πολύ σημαντική, καθώς και η τεκμηρίωση».
Τέλος τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της συμμέτοχης σε διαγωνισμούς, προγράμματα πρακτικών, αναφέρει: «Δείχνουν ότι ο υποψήφιος έχει ένα outlook προς την αρχιτεκτονική σκηνή, ενημερώνεται, τον ενδιαφέρουν τα κοινά, έχει κάνει συνεργασίες που έχουν τεκμηριωθεί».
Ακούστε το podcast με τη Σοφία Βυζοβίτη εδώ
Τη Δευτέρα το Archisearch Talks φιλοξένησε το Σωτήρη Ανυφαντή. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, και στην Bartlett του UCL. Είναι ιδρυτής της A2 Architects, με έργα που κινούνται σε δύο άξονες, το σχεδιασμό μεγάλων εμπορικών χώρων, και την υλοποίηση ιδιωτικών έργων, όπως κατοικιών και ξενοδοχείων. Έργα τους, έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί στον αρχιτεκτονικό τύπο.
Για την απόφασή του να γίνει αρχιτέκτονας και να ιδρύσει την Α2 εξηγεί: «Μεγάλωσα σε ένα αρχιτεκτονικό σπίτι. Για εμένα ήταν φυσική εξέλιξη να γίνω αρχιτέκτονας. Όταν ήρθε η ώρα να κόψω το λώρο αποφάσισα να ιδρύσω τους Α2 Architects».
Μιλώντας για την αρχιτεκτονική της καθημερινότητας αναφέρει: «Όταν σχεδιάσαμε τα ΚΕΠ, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια συνθήκη, όπου ο διάλογος μεταξύ πολίτη και υπαλλήλου θα συμβεί σε ένα χώρο σχεδιασμένο, ώστε όλα να γίνουν πιο ευκολά. Αν η πολιτεία, δημιουργούσε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μικρής κλίμακας, θα ήταν βοηθητικό για τους νέους συναδέλφους, να παράγουν γρηγορότερα έργο».
Η συμβουλή του σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το δικό του γραφείο είναι: «Οι νέοι άνθρωποι να δουλέψουν, σε κάποιο γραφείο πριν ξεκινήσουν τη δική τους σταδιοδρομία, ώστε να πάρουν στοιχεία που δε φαντάζονται καν ότι χρειάζονται».
Για τον ίδιο, ένας αρχιτέκτονας μπορεί να ξεχωρίσει, να ανανεωθεί και να εξελιχθεί όταν: «Πέρα από το ταλέντο, δείχνει ευσυνειδησία, αφοσίωσή, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα του. Να βελτιώνει τις αδυναμίες του μέσα από τη δουλειά».
Ως προς τη σχέση με τους συνεργάτες του, σημειώνει: «Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που θέλουν να προχωρούν, να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Θα έχουν τις ευκαιρίες από εμάς, αλλά και αυτοί να αρπάξουν την ευκαιρία, να γίνουν μέλος της ομάδας».
Σε ένα portfolio προσέχει πρωτίστως την εικόνα: «Μαζί με αυτό κάνουμε και μία συνέντευξη γνωριμίας, να δούμε τα όνειρά τους, τον τρόπο σκέψης τους, να καταλάβουμε τι είδους άνθρωποι είναι».
Τέλος, για την αρχιτεκτονική στην μετά-κορονοϊού εποχή, ανέφερε: «Έχει αρχίσει ο προσωπικός χώρος να αποκτά νέες σημασίες, πλέον πολλές φορές θα συνδυάζεται με τον εργασιακό. Στα χρόνια που έρχονται, η έννοια της κατοικίας θα αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή».
Ακούστε το podcast με το Σωτήρη Ανυφαντή εδώ
Καλεσμένος της Τρίτης ήταν ο Δημήτρης Καραμπατάκης, αρχιτέκτονας και, μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, έχουν δημιουργήσει το K-Studio. Δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2012 το περιοδικό Wallpaper τους συμπεριέλαβε στο Architects’ Directory, όπου παρουσιάζονται τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά γραφεία παγκοσμίως. Ανάμεσα στα έργα τους, είναι το νέο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το ξενοδοχείο Navarino Bay, το βραβευμένο Δεξαμενές, το Perianth, η ανακαίνιση του Zonars και πολλά άλλα.
Το γραφείο τους από το 2012 έως σήμερα έχει φτάσει τα 50 άτομα. Για τη διαδρομή τους σημειώνει: «Το σημαντικότερο είναι η θέληση. Είμαστε πολλές προσωπικότητες, διαφορετικοί άνθρωποι, αυτό κάνει το γραφείο να λειτουργεί σαν ομάδα. Εκτός από αυτό, η σωστή δομή, ώστε να μεταφέρεται η γνώση και η επικοινωνία, να ακούγονται πολλές γνώμες, να αποφασίζονται πράγματα πιο οριζόντια, όχι τόσο κατακόρυφα».
Η οργάνωση του γραφείου τους είναι πολύπλευρη. Η σχέση του με τους νέους αρχιτέκτονες σύμφωνα με τον ίδιο είναι δυναμική: «Η ζωή στο γραφείο βασίζεται στη δημιουργία ενός team culture, όχι μόνο στο ότι δουλεύουμε μαζί, αλλά και στο χρόνο που περνάμε μαζί, κάνουμε δραστηριότητες μαζί, τρώμε μαζί».
Έχοντας στο ενεργητικό τους διεθνή έργα, πιστεύει ότι αυτό που κάνει ένα γραφείο να ξεχωρίσει είναι: «Η εξειδίκευση σε κάτι. Στη δική μας περίπτωση, σκεφτήκαμε τι ξέρουμε καλύτερα, ως Έλληνες, ως Μεσόγειοι και ως Ευρωπαίοι».
Σε ένα portfolio προσέχει: «Καταρχάς τη δυνατότητα εξέλιξης. Το δεύτερο πράγμα, είναι η αισθητική. Τέλος, να δείχνει ότι υπάρχουν κάποια skills, η δυνατότητα να συνθέσει, να κάνει τεχνικά σχέδια».
Για τη σχέση του γραφείου με τους συνεργάτες του, σημειώνει: «Το γραφείο, κατά κύριο λόγο είναι η συλλογική γνώση που έχουμε μαζέψει αυτά τα χρόνια και βασίζεται στο ότι τη μοιράζεται με όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα μας».
Τέλος, αναφέρθηκε στα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποιος μπορεί να ενταχθεί στο γραφείο τους: «Το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να συνεργάζεσαι καλά και να περνάς ωραία στα διαλείμματα. Ψάχνουμε καλούς συνεργάτες, οι οποίοι να μοιράζονται τη γνώση τους, να έχουν την όρεξη να εξελιχθούν. Το ταλέντο είναι πολύ καλό, αρκεί να θέλει κανείς να το μοιραστεί και να το εξελίξει».
Ακούστε το podcast με το Δημήτρη Καραμπατάκη εδώ
Την Τετάρτη, ο Βασίλης Μπρατζώκας υποδέχτηκε τον Πάνο Δραγώνα, αρχιτέκτονα, επιμελητή και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2001 δημιουργεί μαζί με τη Βαρβάρα Χριστοπούλου το γραφείο dragonas christopoulou architects, deltarchi. Από το 2001 έως το 2013 ήταν σύμβουλος της έκδοσης των ετήσιων επιθεωρήσεων: Αρχιτεκτονικά Θέματα και Θέματα Χώρου και Τεχνών. Έχει επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής, εικαστικών και design όπως το Made in Athens, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 13η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012, την έκθεση Tomorrows Urban Fictions for Possible Futures.
Μιλώντας για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και για την αναγνώρισή τους στο εξωτερικό, ανέφερε: «Έχουμε ένα δυναμικό διδασκόντων εξαιρετικό, είμαστε σε ένα σημείο που πολύς κόσμος θέλει να ζήσει για κάποιο διάστημα. Είναι βασικός στόχος η εξωστρέφεια στα μεταπτυχιακά», ενώ στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση της χώρας, θα άλλαζε: «το μεγάλο αριθμό φοιτητών που καλούμαστε να διαχειριστούμε, χωρίς τις αντίστοιχες δυνατότητες και πόρους».
Εκφράζει τη γνώμη του για το πρόγραμμα «ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας»: «Παρ’ ότι αρχικά είμαι θετικός και νομίζω πως υπάρχουν σωστές αποφάσεις, είμαι ανήσυχος για Την εξέλιξή του και σε ποια χέρια βρίσκεται».
Αναφέρθηκε στους τρόπους που κρατά το ρομαντισμό και τη δημιουργικότητά του: «Η συμμετοχή στην πανεπιστημιακή διδασκαλία εξασφαλίζει ρομαντική σχέση με την αρχιτεκτονική και το δημιουργικό κομμάτι. Έρχεσαι διαρκώς σε επαφή με νέους ανθρώπους, μελετάς νέες ιδέες. Ταυτόχρονα, η ενασχόληση με το χώρο των εκδόσεων και των εκθέσεων, ανατροφοδοτεί το ερευνητικό μου ενδιαφέρον».
Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες, θεωρεί πως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις, προγράμματα πρακτικών και σπουδών, έχουν σημασία: «Οι διαγωνισμοί θέλουν ειδική αναφορά διότι είναι ευκαιρία, χτίζει κανείς τον προσωπικό του αρχιτεκτονικό λόγο, ωριμάζει τη σκέψη του».
Συνεχίζοντας, πιστεύει πως αυτό που κάνει ένα portfolio να ξεχωρίζει είναι: «Πρώτα απ’ όλα, το ύφος, ο άνθρωπος που το έχει φτιάξει να έχει συγκεκριμένο τρόπο να μιλήσει για την αρχιτεκτονική και να κοιτάζει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις ότι είναι ανοιχτοί στο να μάθουν νέα πράγματα και να μοιραστούν τις δυνατότητές τους».
Τέλος, η συμβουλή του προς τους νέους είναι: «Σκληρή δουλειά, επιμονή, να σκέφτονται σε βάθος χρόνου, να έχουν πλάνο, να ξεφεύγουν από τις κακοτοπιές, να επιδιώκουν καλές συνεργασίες».
Ακούστε το podcast με τον Πάνο Δραγώνα εδώ
Καλεσμένες της Πέμπτης ήταν η Αγγελική Αθανασιάδου και η Κατερίνα Βασιλάκου, αρχιτέκτονες, απόφοιτες του ΕΜΠ και ιδρύτριες του γραφείου AVW Architecture. Ένα από τα πρώτα τους έργα, η μεταποίηση του κτιρίου της Δαφνομήλης 48Α στο Λυκαβηττό, διακρίθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Έκτοτε το γραφείο αναλαμβάνει, πέρα από κατοικίες, έργα κτιρίων γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, όπως τα DELL Exclusive Stores στην Ευρώπη, ξενοδοχείων, καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και στο χώρο των αεροδρομίων. Το έργο τους έχει βραβευθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την πλατφόρμα Architizer, τα German Design Awards, τα Retail Design Awards και άλλους φορείς.
Παρατηρούν πως παρ’ ότι στο πανεπιστήμιο οι γυναίκες σπουδάστριες υπερτερούσαν σε αριθμό, στην επαγγελματική ζωή οι άνδρες είναι περισσότεροι και συνεχίζουν: «Δεν το έχουμε δει ως κάτι που μας έχει εμποδίσει. Βρίσκουμε τρόπους να είμαστε ευέλικτες, να ανταποκρινόμαστε στα ζητούμενα, προκειμένου να αξιοποιούμε τη δυναμική της γυναικείας ιδιότητας».
Η ενασχόληση τους με το χώρο των αεροδρομίων, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε ξαφνικά, αντιμετώπισαν δυσκολίες, όμως έπειτα από έντονη προσωπική προσπάθεια κατάφεραν να ενταχθούν: «Το self-motivation είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας. Πρέπει να βρεις τρόπο να ανοίγεις πόρτες μόνη σου».
Για τη διατήρηση του ενθουσιασμού τους, ανέφεραν: «Ονειρευόμαστε και προσδοκούσαμε κάτι καλύτερο σε κάθε καινούριο project. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολυφωνία στο γραφείο, σε κάθε έργο κάνουμε brainstorming, φέρνουμε τις ιδέες μας και μια προσωπική αναζήτηση» και συμπλήρωσαν: «Είμαστε πολλών ταχυτήτων, μας ενδιαφέρει να παράγουμε σκέψη, αλλάζοντας αντικείμενο, κλίμακα».
Μιλώντας για καινοτόμες ιδέες, με αφορμή το συνέδριο Architects Talk by Archisearch, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όπου συμμετείχαν ως ομιλήτριες, θεωρούν πως: «Το να κρίνουμε κάτι ως καινοτόμο, είναι ένα συμπέρασμα εκ του αποτελέσματος. Η αρχή αυτού, είναι η επιθυμία να σκεφτείς με νέο τρόπο, ο οποίος εξυπηρετεί καλύτερα το σήμερα».
Στα portfolios και τις αιτήσεις των νέων, αυτό που τις ενδιαφέρει είναι: «Καταρχάς το cover letter. Είναι το πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός ανθρώπου. Σε δεύτερο χρόνο το portfolio, είναι σημαντικό να αποδώσει κάποιος ένα κομμάτι της ταυτότητας και του χαρακτήρα του».
Τέλος αναφέρθηκαν στους νέους απόφοιτους και στην ανάγκη για μεταπτυχιακό και πρακτική άσκηση: «Είναι πιο ώριμο να αποφασίζει κάποιος αφού έχει κάνει μια διαδρομή σε μία επαγγελματική κατάσταση. Είναι σημαντικός ο χρόνος στον οποίο μπορεί να συνειδητοποιήσει σε τι μεταπτυχιακό είναι καλύτερο να επενδύσει».
Ακούστε το podcast με την Αγγελική Αθανασιάδου και τη Κατερίνα Βασιλάκου εδώ
Την Παρασκευή, το Archisearch Talks υποδέχτηκε το Θωμά Δοξιάδη, ιδρυτή της ομάδας doxiadis+. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Πατρών και Θεσσαλίας. Ασχολείται με την αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου, στη βάση της οικολογίας τοπίου. Οι doxiadis+, δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στα έργα του γραφείου συμπεριλαμβάνονται: το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το θέρετρο Amanzoe, πολιτισμικοί χώροι, σχεδιασμός τοπίου, αποκατάσταση τοπίου και κατοικίες. Η δουλειά τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, σε θεσμούς όπως το Rosa Barba Prize in Landscape Architecture, AR Emerging Architecture Awards. Ταυτόχρονα, έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα, και έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στη φετινή Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στην κυρίως έκθεση, με θέμα How we will live together?
Για τη διεθνή πλέον πορεία του γραφείου, που αποτελείται πια από 25 άτομα, σημειώνει: «Μας βοήθησε η εξειδίκευση, η στόχευση στο τοπίο και την οικολογία».
Ενώ για τη βασική αρχή του γραφείου, το “Forming Symbiosis” ανέφερε: «Συμβίωση υπάρχει παντού. Ζούμε σε ένα δίκτυο στον πλανήτη, που αν δεν υπήρχε, δε θα υπήρχαμε. Βασικό μας καθήκον είναι να αναδείξουμε και να ενδυναμώσουμε τις συμβιωτικές σχέσεις που ήδη υπάρχουν, να φροντίσουμε να μην τις καταστρέψουμε μέσω του σχεδιασμού».
Όσον αφορά την αρχιτεκτονική εκπαίδευση, έχοντας σπουδάσει στο Harvard και διδάξει στην Ελλάδα, θεωρεί πως: «Το επίπεδο των καλών φοιτητών στην Ελλάδα ήταν αντίστοιχο με του Harvard. Η ελπίδα μου είναι αυτός ο κόσμος να αποκτά ιδιαίτερες γνώσεις στο εξωτερικό και μετά να έρχεται στην Ελλάδα».
Για τον ίδιο, το μεταπτυχιακό σε ένα νέο αρχιτέκτονα έχει σημασία: «Συγκεκριμένα, για τους αρχιτέκτονες τοπίου είναι απαραίτητο. Για το κτιριακό κομμάτι, είναι χρήσιμο, δεν είναι απαραίτητο».
Για να γίνει κανείς μέλος της ομάδας της doxiadis+, αυτό που θεωρεί σημαντικό είναι: «Να έχουν ομαδικό πνεύμα, να ταιριάζουμε στις αξίες».
Τέλος, αναφέρθηκε στο portfolio και τη συνέντευξη: «Η συνέντευξη είναι σημαντική. Έχει σημασία ο χαρακτήρας, η ομαδικότητα, η ηθική. Ως προς το portfolio, έχει σημασία η ποιότητα στο design, η λεπτομέρεια, και το θέμα της οικολογίας ,για μας».
Ακούστε το podcast με το Θωμά Δοξιάδη εδώ
_______________________________
Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects, εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους.
Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Spotify πατήστε εδώ.
READ ALSO: Archisearch Talks: Angeliki Athanasiadou & Katerina Vassilakou - Podcast Recap