Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador, φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.
Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!
Πρώτος καλεσμένος της εβδομάδας ήταν ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, αρχιτέκτονας, απόφοιτος της σχολής του Darmstadt. Εργάστηκς σε γραφεία στη Γερμανία και την Ελλάδα, και το 1989 ιδρύει με τη γυναίκα του, Λιάνα, το γραφείο Potiropoulos D+L Architects. Ταυτόχρονα αρθρογραφεί και δίνει διαλέξεις. Από το 2015, συμμετέχει στο γραφείο και ο γιος τους, οπότε το γραφείο μετονομάζεται σε Potiropoulos+Partners. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς και είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Στην έκδοση “Αναγνώσεις της Ελληνικής Μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής” του Παναγιώτη Τσακόπουλου, το γραφείο συγκαταλέγεται, μαζί με ακόμα 17, σε μια συνολική προσπάθεια θεώρησης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, από το 1950 μέχρι σήμερα. Δείγμα από τα έργα τους είναι: το κτιριακό συγκρότημα της Ολυμπιακής αεροπλοΐας, το συγκρότημα αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, η μαρίνα του Φλοίσβου. Έχουν συνεργαστεί με διεθνή γραφεία για το σχεδιασμό project, όπως ο διαγωνισμός για το νέο μουσείο της Ακρόπολης, όπου συνεργάστηκαν με τον Daniel Libeskind, όπου κατέκτησαν το 2ο βραβείο.
Όσον αφορά το έργο «ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας», η άποψή του είναι πως: «Έργα που αφορούν το δημόσιο χώρο, ή δημόσια έργα, θα πρέπει να προκύπτουν μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς».
Για τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται: «Στο στάδιο σύλληψης της ιδέας, που βρίσκεσαι μπροστά στο καθαρό χαρτί».
Για το μέλλον του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού διαβλέπει: «Από τη μία εξελίσσεται η τεχνολογία. Από την άλλη, υπάρχει ανάγκη επιστροφής στη φύση, σε πιο αρχετυπικά πράγματα. Αυτά τα δύο μοιάζουν αντικρουόμενα. Νομίζω πως η αρχιτεκτονική θα οδηγηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, ώστε να συνδυαστούν».
Όσον αφορά τις αιτήσεις των νέων αρχιτεκτόνων, υπογραμμίζει: «Αν το cv και το portfolio δε συνοδεύονται από ένα κείμενο, δε θα τα κοιτάξω. Με απασχολεί η αισθητική, οι σπουδές, το μεταπτυχιακό, σε ποια γραφεία έχει δουλέψει. Όσον αφορά το portfolio, τι έργα έχει κάνει, τη θεωρητική κατάρτισή του, πόσο καινοτόμος είναι στο σχεδιασμό του».
Στη συνέντευξη προσέχει: «Καταρχήν το χαρακτήρα. Προσπαθώ να καταλάβω είναι ειλικρινής. Καθώς και την ευφυΐα».
Ενώ στο δίλημμα αν είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς από μικρό ή μεγάλο γραφείο απαντά: «Να είναι ένα γραφείο που θα μπορέσει να μιλήσει, να συνεργαστεί με τους Partners»
Παράλληλα για την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει κανείς το δικό του γραφείο θεωρεί πως: «Είναι απαραίτητο το μεταπτυχιακό σε κάποια καλή σχολή, όπως και η πρακτική εμπειρία».
Τέλος, πιστεύει πως τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν αρχιτέκτονα να ξεχωρίσει είναι: «Καταρχάς, το ταλέντο. Από εκεί και πέρα, το πάθος, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και χρόνος».
Ακούστε το podcast με το Δημήτρη Ποτηρόπουλο εδώ
Καλεσμένος της Κυριακής στο Archisearch Talks ήταν ο Αλέξης Βικέλας, αρχιτέκτονας, partner του γραφείου Vikelas Architects και, μεταξύ άλλων, δημιουργός του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ, καθώς του αρχιτεκτονικού τμήματος της σχολής Καλών Τεχνών του Dusseldorf. Η έρευνά του αφορά πολεοδομικά και κοινωνικά ζητήματα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της UIA (International Union of Architects) για την καταπολέμηση της φτώχειας, για τους άστεγους στο Παρίσι το 1997. ‘Εχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την επίβλεψη περισσότερων από 200 κτιρίων.
Στην υποθετική περίπτωση που δε θα υπήρχε το γραφείο του πατέρα του, οι ενέργειές του θα ήταν: «Είναι πιθανό να επεδίωκα να μείνω περισσότερο στο εξωτερικό, να αποκτήσω εμπειρία από γραφεία και άλλους πολιτισμούς».
Για τη συνεργασία του με τον πατέρα του, στο ξεκίνημα, ανέφερε: «Ο καθένας έδωσε χώρο στον άλλον. Δοκιμάζουμε τις ιδέες μας και δίνουμε χρόνο στην εξέλιξη».
Η άποψή του για τους δημόσιους χώρους, με αφορμή τις συζητήσεις για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» και την πλατεία Ομονοίας είναι πως: «Θα έπρεπε να γίνει στα πλαίσια ενός οράματος, που ξεκινάει με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών. Έπειτα, να γίνονται διαγωνισμοί για τους άλλους χώρους. Επίσης, να υπάρχει συμμετοχή των πολιτών, να εκφράσουν την άποψή τους».
Για τα κτίρια γραφείων και το σχεδιασμό τους μετά την πανδημία, θεωρεί πως: «Οι χώροι δε θα είναι τυπικά γραφειακοί. Θα γίνουν κτίρια με περισσότερους υπαίθριους χώρους».
Όσον αφορά τα κριτήρια που επιλέγονται νέοι συνεργάτες στο γραφείο, αναφέρει: «Το portfolio είναι εφόδιο. Θεωρώ πιο σημαντική τη συνέντευξη, να έχει προσωπικότητα με αντίληψη, ανοιχτούς ορίζοντες. Επίσης ,οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες».
Ενώ για τη γεφύρωση μεταξύ πανεπιστημιακών σπουδών και αρχιτεκτονικής πράξης υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να επεκτείνει κανείς τις σπουδές του, να ταξιδέψει, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να βρει τη δική του θέση στην αρχιτεκτονική, να δοκιμάσει και να πειραματιστεί».
Τέλος, οι συμβουλές του προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Να είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες, να έχουν πάθος, κέφι, φιλοδοξίες, υπομονή και επιμονή, να μη φοβούνται να κάνουν λάθη».
Ακούστε το podcast με τον Αλέξη Βικέλα εδώ
Τη Δευτέρα o Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με τη Μαριάνθη Τατάρη, αρχιτέκτονα, απόφοιτη του ΑΠΘ. Έχει ακολουθήσει σπουδές Erasmus στο Παρίσι και μεταπτυχιακές σπουδές στο SCIArc στο Los Angeles, όπου εργάστηκε για 4 χρόνια. Από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ με την οικογένειά της, όπου εργάζεται ως Associate Director στο γραφείο των UNStudio. Είναι μέλος του board of directors και συμμετέχει ενεργά στη στρατηγική του γραφείου, ενώ επιβλέπει ορισμένα project του γραφείου. Με κινητήρια δύναμη την έρευνα, τον αστικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το product and experience design, οι UNStudio, ασχολούνται με project διεθνώς. Έχουν επίσης γραφεία στη Φρανκφούρτη, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ.
Για τον τρόπο λειτουργείας και οργάνωσης του γραφείου, αναφέρει: «Δουλεύουμε, με γνώμονα τη συνεργασία, σε διαφορετικά project, άλλων κλιμάκων. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζουμε γνώσεις, γινόμαστε πιο ευρηματικοί».
Για την εξέλιξη στους εργασιακούς χώρους μετά την πανδημία, η άποψή της είναι πως: «Πλέον μιλάμε για ευελιξία στον τρόπο εργασίας, στο ωράριο, στους χώρους των γραφείων. Ο κόσμος θα πηγαίνει στο γραφείο, αλλά για να συνδεθεί, να επικοινωνήσει, να ανταλλάξει ιδέες».
Για την πρόταση του Ελληνικού αλλά και το διαγωνισμό για τον Πύργο του Πειραιά πιστεύει πως: «Οι παράγοντες για το σχεδιασμό ψηλών κτιρίων είναι το skyline και η βάση του κτιρίου, πώς συνδέεται με την πόλη. Είναι σημαντικό, οι αρχιτεκτονικές προτάσεις να λάβουν υπόψιν όλες τις κλίμακες που προκύπτουν».
Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες που επιλέγουν ως συνεργάτες αναφέρει: «Στα portfolios κοιτάμε με πόσα πράγματα έχουν πειραματιστεί, σε πόσα έχουν αναμειχθεί, αν φαίνεται ότι μπορούν να δουλέψουν συλλογικά».
Ενώ για τους νέους που σκέφτονται να δουλέψουν στο εξωτερικό, προτείνει: «Να μη διστάζουν να παίρνουν κριτική. Να δημιουργούν μια νέα εικόνα και μορφή για την αρχιτεκτονική. Θέλει εμπειρία, να θέλεις να μαθαίνεις συνέχεια. Αν αυτό είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι ανεξάρτητο».
Τέλος, οι συμβουλή της προς τους νέους αρχιτέκτονες και την πανεπιστημιακή ζωή είναι: «Αυτό που λείπει από την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι η επαφή με το επάγγελμα, με την κατασκευή. Η συμβουλή μου είναι να τολμούμε και να μαθαίνουμε συνέχεια».
Ακούστε το podcast με τη Μαριάνθη Τατάρη εδώ
Την Τρίτη ο ίδιος ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch και της Design Ambassador αφηγήθηκε την ιστορία του στο Μιχάλη Αργυρού. Στα τέλη του 1997,επιστέφοντας από την Αμερική, αποφάσισε να συμμετάσχει στην οικογενειακή επιχείρηση η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όμως αργότερα επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Τo 2005 διοργανώνει την έκθεση Invisible Hotel, η επιτροπή της οποίας απαρτιζόταν από σημαντικές προσωπικότητες διεθνώς ανάμεσά τους οι Joel Sanders Architect David Chipperfield, Roman Delugan, Jürgen Mayer και άλλοι. Το 2008, μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων, ίδρυσαν την BrainLab σε μια προσπάθεια να δοθεί βήμα σε νέους ανθρώπους για την Αρχιτεκτονική και το Design. Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώσαν το Green Design Festival το 2008, που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα όπου φτιάχτηκε ένα οικολογικό μουσείο, το οποίο σχεδίασαν οι GFRA το 2008 και οι A&M Architects το 2010. Το 2009 δημιούργησε το The Archive, ένα χώρο με 24ωρη βιβλιοθήκη με πρόσβαση σε υλικά για αρχιτέκτονες, designers. To 2011 με σύμβουλο το Δημήτρη Ποτηρόπουλο δημιουργεί το Archisearch. Το 2012 βρέθηκε στο Βερολίνο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, από το μηδέν, και κατάφερε να κάνει επάγγελμα την αγάπη του για την Αρχιτεκτονική και το Design.
Για το ξεκίνημά του στην Ελλάδα, στην οικογενειακή επιχείρηση αλλά και τη μετέπειτα ζωή του, αφηγείται: «Μέσα σε 10 χρόνια η εταιρεία δεκαπλασίασε τα μεγέθη της. Αρχίσαμε να φέρνουμε καινοτόμα προϊόντα για την αρχιτεκτονική και το design. Από το 2008 μέχρι το 2012 κάναμε crisis management. Το 2012 αποφασίζω ότι πρέπει να αλλάξω τη ζωή μου, έτσι φύγαμε με την πρώην σύζυγο μου και τα παιδιά μας στο Βερολίνο. Όταν πρωτοέφυγα, ξεκίνησα το Design Lobby Asia».
Για τη Design Ambassador, αναφέρει: «Όταν έφυγα από την Ελλάδα, με έλεγαν ο πρέσβης του design, έτσι ονομάστηκε η εταιρεία Design Ambassador. Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, events, consulting για την αρχιτεκτονική και το design.»
Για το πώς σκέφτεται τη ζωή του σε 10 χρόνια αναφέρει: «Δεν έχω συγκεκριμένο στόχο, δεν κάνω μακρινά σχέδια. Θέλω να ζω τη στιγμή, να μπορώ να είμαι χρήσιμος στους συνανθρώπους μου, να συνεισφέρω.»
Ενώ η συμβουλή του προς αυτούς, είναι: «Θα έλεγα στους νέους, να σκεφτόμαστε θετικά, ότι κάθε πρόβλημα έχει και μια λύση, να μη φοβόμαστε την έκθεση, να είμαστε γενναιόδωροι, συνεπείς, να λέμε μπράβο, ευχαριστώ, συγγνώμη, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να προσφέρουμε, να έχουμε ενσυναίσθηση, να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, να μοιραζόμαστε τη γνώση μας, τις ιδέες μας, τις εμπειρίες μας, να είμαστε ανοιχτοί».
Ακούστε το podcast με το Βασίλη Μπαρτζόκα εδώ
Καλεσμένος της Τετάρτης ήταν ο Γιώργος Ατσαλάκης, αρχιτέκτονας, συνιδρυτής του γραφείου Scape Architecture μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Χριστοφυλλοπούλου. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο ξεκινά την εμπλοκή του με ιδιωτικά έργα και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς από το 2006, αναλαμβάνει μεγαλύτερα ιδιωτικά και εταιρικά project από το 2010, ενώ το 2017 μετουσιώνεται σε πλήρες αρχιτεκτονικό γραφείο. Τα έργα τους περιλαμβάνουν, από ανακαινίσεις κατοικιών και διαμορφώσεις γραφειακών χώρων μέχρι hi-end κατοικίες και ξενοδοχεία, ενώ έχουν μελετήσει project για πολυεθνικές εταιρείες. Έργα τους έχουν εκτεθεί σε Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εκθέσεις αρχιτεκτονικής, ενώ έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Το τελευταίο τους έργο, μια υπόσκαφη παραθεριστική κατοικία στην Πάρο, εισάγει μια νέα εμπειρία κατοίκησης, σε απόλυτη συμβίωση και αρμονία με το περιβάλλον της και έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.
Για τη δουλειά του γραφείου τους σημειώνει: «Εγώ, έβαλα στον τρόπο σκέψης μας την έννοια της μηχανής, η Σταυρούλα, το scape, τον τρόπο να βλέπεις τα πράγματα απλωμένα στο τοπίο».
Η γνώμη του για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» του Δήμου Αθηνών: «Το παράξενο με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά συγκοινωνιολογική πρόταση από την οποία απουσιάζει η αρχιτεκτονική».
Για αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα θεωρεί πως: «Δίνει υποδειγματική βάση και κριτική ικανότητα σε έναν αρχιτέκτονα. Αλλά, στη σχολή δεν ακούσαμε τίποτα για το επιχειρείν της αρχιτεκτονικής. Το άλλο που λείπει είναι πιο χειρωνακτική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική».
Για τον ίδιο δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή καριέρα και την αρχιτεκτονική πρακτική: «Σε σχέση με τους νέους, αν μόλις αποφοιτήσεις αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διαλέξεις, συνεχίζεις να κάνεις και τα δύο. Κάποια στιγμή θα σε διαλέξει ένα ή και τα δύο».
Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες, αυτό που αναζητά είναι: «Να έχω συνεργάτες που θα τολμήσουν να πουν ότι έχουν φιλοδοξία, να διακατέχονται από τιμιότητα, να έχουν ανησυχία για το καινούριο, ειλικρινή επαφή με τα συνεργεία».
Για τον ίδιο, ένα portfolio ξεχωρίζει: «Όταν δείχνει στον άλλον, με ειλικρίνεια τι θέλει να κάνει. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε αυτό που θέλουμε».
Τέλος για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία αναφέρει: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα επανέλθουμε σε ρυθμούς συγκρίσιμους με την περασμένη χρονιά».
Ακούστε το podcast με το Γιώργο Ατσαλάκη εδώ
Την Πέμπτη, το Archisearch Talks φιλοξένησε το Δημήτρη Τσίγκο, αρχιτέκτονα, απόφοιτο της ΑΑ (Architectural Asossiation), συνιδρυτή και Chief Design officer του γραφείου Omniview Design, project του οποίου έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα. Είναι από τους πρώτους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν ενεργά με τον παραμετρικό σχεδιασμό, χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο τους One Kleomenous, το οποίο έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Το γραφείο σήμερα ασχολείται με project όπως, ιδιωτικές βίλες, ξενοδοχειακά έργα, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στο Abu Dhabi, την Αθήνα, τη Μύκονο, την Αίγυπτο, την Κρήτη.
Από την ενασχόλησή του με ιδιαίτερες γεωμετρίες, και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, συμβουλεύει νέους αρχιτέκτονες: «Για το κοινό υπάρχει συσχέτιση του παραμετρικού σχεδιασμού με μια φουτουριστική αισθητική, κάτι που αποξενώνει την πλειοψηφία. Προσπαθούμε να δούμε το σχεδιασμό αυτό, σαν εργαλείο, όχι απαραίτητα σε σχέση με μια τέτοια αισθητική. Εκεί πιστεύω είναι η απάντηση».
Ο ίδιος ασχολείται με την τεχνολογία τόσο σε επίπεδο software, όσο και hardware και πιστεύει πως: «Πρέπει να εξασκήσουμε την ταχύτητα και την ποιότητα με την οποία μπορούμε να καταλάβουμε και να προδιαγράψουμε γεωμετρία. Είναι σημαντικό ένας αρχιτέκτονας να ξέρει υψηλού επιπέδου φωτορεαλισμό, να μπορεί να εξηγήσει στον πελάτη του ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό του».
Ως designer, ασχολείται με πολλές κλίμακες, από το έπιπλο έως το landscape και αναφέρει: «Χρησιμοποιώ δημιουργικά το πέρασμα από τις κλίμακες, ειδικά από το μικρό στο μεγάλο, φρεσκάρει το μυαλό».
Για τον ελεύθερο χρόνο και την αφοσίωση υπογραμμίζει: «Το επάγγελμα αυτό δεν πρέπει να το ακολουθήσεις αν δεν είναι κάτι που θα έκανες στον ελεύθερό σου χρόνο».
Πιστεύει πως η Ελλάδα είναι το ομορφότερο μέρος στον κόσμο και συμβουλεύει τους νέους: «Να μείνουν στη χώρα, είναι γεωγραφική κεντρότητα. Με ολιγόωρες πτήσεις βρίσκεσαι σε διαφορετικά περιβάλλοντα και markets».
Απαραίτητα στα portfolios και στις συνεντεύξεις των νέων, θεωρεί: «Το portfolio πρέπει να έχει έργα σχετικά με το πεδίο του γραφείου στο οποίο στοχεύουν. Επίσης να έχουν πολύ καλά renders». Ενώ συνεχίζει: «Πιο σημαντικό, είναι η προθυμία, να έχουν work ethic, να θέλουν να δουλέψουν τα κενά τους».
Τέλος, για τη δουλειά του αρχιτέκτονα και πώς εξελίσσεται, αναφέρει: «Ζούμε στην εποχή του pinterest και του Instagram, μία κινητή και διαρκώς ανανεωμένη εγκυκλοπαίδεια, όπου βρίσκουμε τα καλύτερα πράγματα ενός αρχιτεκτονικού στυλ. Η συμβουλή μου είναι η συνεχής ενημέρωση».
Ακούστε το podcast με το Δημήτρη Τσίγκο εδώ
Την Παρασκευή ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με την Ασπασία Τάκα, αρχιτέκτονα, απόφοιτη του ΑΠΘ, ιδρύτρια του Taka + Partners, ενός αρχιτεκτονικόυ γραφείο με βραβεία όπως, International Property Awards, German Design Awards, Big SEE, A’ Design Award & Competition. Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2013 διατηρεί βάση και στο Dubai. Ασχολείται με έργα διάφορων κλιμάκων από την αρχιτεκτονική ιδέα και το interior design, μέχρι το σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων. Το portfolio τους περιλαμβάνει ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπόριο & αναψυχή, χώρους πολισμού, επαγγελματικούς, εκθεσιακούς, landscape.
Για την ίδρυση του γραφείου της και τη μετάβαση, αναφέρει: «Είναι μεγάλος ο δρόμος που πρέπει να διανύσει κανείς για να στήσει ένα γραφείο. Χρειάζεται εμπειρία».
Η ίδια κινητοποιεί τους συνεργάτες της λέγοντας τους: «Κάντε ό,τι θέλετε, σκεφτείτε ανοιχτά, προτείνετε λύσεις, δώστε ιδέες, γίνετε ανατρεπτικοί».
Για τη διαδικασία σχεδιασμού και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων του γραφείου σημειώνει: «Η πρώτη επαφή γίνεται από εμένα και κάποιους στενούς συνεργάτες. Έπειτα, ανάλογα με το ύφος των έργων, προσπαθώ να τα μοιράζω σε συνεργάτες που τους ταιριάζει. Θέλω να είμαι δίκαιη, σέβομαι την προσωπικότητα του καθενός».
Για την ενασχόλησή της με ξενοδοχειακά project ανέφερε: «Δουλεύεις σε μεγάλη και μικρή κλίμακα. Βλέπεις όλες τις εκφάνσεις της αρχιτεκτονικής και του design».
Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, στο σχεδιασμό γραφείων και ξενοδοχείων αναφέρει: «Οι νέοι όροι του Covid, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και να τους σεβόμαστε. Είναι ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό, χωρίς όμως να χάνουμε το δρόμο μας».
Τα κριτήριά της για την επιλογή νέων συνεργατών, είναι: «Καταρχάς η όρεξη για δουλειά, με ιδέες, φρέσκια ματιά. Να είναι συνέχεια alert, παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν γύρω μας. Επίσης οι εξειδικεύσεις, master που έχουν κάνει».
Στα portfolios ψάχνει: «Είναι σημαντική η εμπειρία από γραφεία. Μέσα από αυτό, ο κάθε αρχιτέκτονας βρίσκει την προσωπική του ταυτότητα», και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση, θετική ενέργεια και εμπιστοσύνη».
Τέλος, αν ξεκινούσε τώρα την καριέρα της οι συμβουλές προς τον εαυτό της θα ήταν: «Nα έδινα χρόνο σε περισσότερα ταξίδια, θα ήμουν πιο δίκαιη σε κάποιες περιπτώσεις και πιο αυστηρή σε άλλες».
Ακούστε το podcast με την Ασπασία Τάκα εδώ
_______________________________
Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects, εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους.
Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Spotify πατήστε εδώ.
READ ALSO: Archisearch Talks: Aspasia Taka - Podcast Recap