Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador, φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.
Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!
Kαλεσμένος του Σαββάτου στα Archisearch Talks ήταν ο Λαέρτης Βασιλείου, αρχιτέκτονας, απόφοιτος του ΕΜΠ. Αποφοίτησε το 2008 έχοντας ήδη δύο κτισμένα έργα στη Ρόδο. Το 2010 ξεκίνησε δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ, με υποτροφία. Εργάστηκε στους Mecanoo και το UNStudio. Το 2014 ίδρυσε τους OPA – Open Platform for Architecture σχεδιάζοντας project που έγιναν viral, όπως η Casa Brutale, το Lux Aeterna. Το 2016 ίδρυσε τη LAAV Architects, με έργα όπως τα Villa Clessidra, Maralah Cabin. Έχει υπάρξει ομιλητής σε δύο TEDx Συνέδρια, στο ΕΣΩ2018, Brand Ambassador της Αμερικάνικης-Ιαπωνικής Infiniti. Σήμερα σχεδιάζει έργα σε 7 χώρες και 4 ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Άμστερνταμ και ένα Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής στη Νότια Αφρική.
Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην απόφασή του να ανοίξει το δικό του γραφείο, αναφέρει: «Η δυσκολία ξεκινώντας, όντας Έλληνας στην Ολλανδία με σχεδόν μηδενικό network, είναι ότι δεν έχεις πελάτες. Σκέφτηκα να σχεδιάσω ένα project σε μια φανταστική τοποθεσία, με τη δική μου αισθητική και να το ανεβάσω στο διαδίκτυο. Έτσι δημιουργήθηκε η Casa Brutale, που έγινε viral».
Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, αυτά που διδάχθηκε μέσα από τα λάθη του είναι: «Να μάθεις να λες όχι. Να είσαι προσεκτικός στους συνεργάτες σου, να θέτεις όρια».
Για τις αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία στην αρχιτεκτονική θεωρεί: «Η αρχιτεκτονική έχει δυνατότητες εξέλιξης ώστε να συνεχίσει να είναι σημαντική για την κοινωνία. Πρέπει να κάνουμε adapt στο μέλλον, αυτός είναι ο ρόλος μας πλέον».
Για την αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις διαφορές με το εξωτερικό σημειώνει: «Ο ρόλος του καθηγητή, είναι να σου δώσει επιρροές, ιδέες, παραδείγματα, εφόδια. Αυτό συμβαίνει συνειδητά στις αρχιτεκτονικές σχολές. Το μειονέκτημα είναι ότι λείπει η πρακτική, που υπάρχει στο εξωτερικό».
Σε ένα portfolio, αυτό που αναζητά είναι: «Το background, πόσο κοντά στις δικές μου σκέψεις και αναζητήσεις είναι. H τυπολογία των project που έχει ασχοληθεί, η κλίμακα, η παρουσίαση. Να επικοινωνήσει την ιδέα του, να έχει τα κατάλληλα skills, να είναι ο εαυτός του».
Τέλος, για τη σημασία των soft skills, αναφέρει: «Έχει σημασία ο καθημερινός διάλογος, η συνύπαρξη. Οι αρχιτέκτονες πρέπει να διαβάζουν, να πηγαίνουν ταξίδια, να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους».
Ακούστε το podcast με το Λαέρτη Βασιλείου εδώ
Την Κυριακή τα Archisearch Talks φιλοξένησαν τη Μαρία Κατσαρού – Βαφειάδη, αρχιτέκτονα, ιδρύτρια της MKV Design, με έδρα το Λονδίνο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο. Εργάστηκε στην Αθήνα, το Μιλάνο, τη Βιέννη. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως διευθύντρια διεθνούς εταιρείας interior design. Το 1999 ίδρυσε την MKV Design, η οποία έχει υπογράψει μια σειρά παρεμβάσεις και ριζικές ανακαινίσεις πολυτελών ξενοδοχείων, resorts και κατοικιών, για τις οποίες έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μερικά από τα έργα της είναι το Costa Navarino, το Bürgenstock Resort & Spa στην Ελβετία, το Royal Hideaway Corales στην Τενερίφη, το Sheraton Grand London στο Λονδίνο, το Grand Hyatt Athens, το Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, το Mykonos Riviera.
Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τη δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό, σημειώνει: «Δεν είναι εύκολο. Πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες δεν κολλάμε στα προβλήματα, προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό με έχει βοηθήσει».
Όσον αφορά τη φιλοσοφία του γραφείου, υπογραμμίζει: «Θέλουμε να δημιουργούμε χώρους που έχουν τη δική τους προσωπικότητα, να αποτυπώσουμε το πολιτιστικό, ιστορικό υπόβαθρο, τη γεωγραφία του τόπου».
Για τη διαδικασία σχεδιασμού και την οργάνωση του γραφείου αναφέρει: «Η αρχή του process είναι να δημιουργήσουμε ένα αφήγημα. Πιστεύουμε στο experiential design».
Για την επόμενη μέρα μετά τον Covid-19, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στον τουρισμό θεωρεί: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα θα μας κάνει να είμαστε καλύτεροι με τον εαυτό μας. Ο σχεδιασμός ξενοδοχείων ίσως αναπροσαρμοστεί, να ξανασκεφτούμε την έννοια της πολυτέλειας».
Η συμβουλή της προς τους νέους είναι: «Να ξέρουν τι είναι σημαντικό για τους ίδιους. Να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να προσπαθούμε να μην αντιγράφουμε, να αποφύγουμε τη συνταγή της επιτυχίας».
Σε ένα portfolio και μια συνέντευξη προσέχει: «Καταρχάς το άτομο. Να επικοινωνούμε, να έχουμε χημεία. Στο portfolio με ενδιαφέρει η προσωπικότητα, δε θέλουμε επαναλαμβανόμενα στυλ».
Μερικά από τα μαθήματά της στη μέχρι σήμερα πορεία της είναι: «Να λέμε την αλήθεια στον πελάτη ακόμα και αν δεν είμαστε αρεστοί. Ό,τι βάλεις στο έργο θα το πάρεις πίσω».
Ακούστε το podcast με τη Μαρία Κατσαρού – Βαφειάδη εδώ
Τη Δευτέρα ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με το Σωτήρη Χαΐνη. Είναι από τους πρώτους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε την μεταλλική κατασκευή στο χώρο της κατοικίας. Έβαλε το χρώμα στους χώρους σε μια εποχή που κυριαρχούσε το ethnic και το wenge. Μέσα από τις συνεργασίες έχει καταφέρει να δημιουργήσει κτίρια και χώρους που σέβονται το περιβάλλον και το χρήστη. Εργάστηκε στο γραφείο του Κυριάκου Κυριακίδη και έπειτα στο γραφείο Ζέππος Γεωργιάδη. Τα τελευταία χρόνια είχε ιδρύσει σε συνεργασία την Spacelab και αυτή την στιγμή κάνει το επόμενο βήμα μόνος.
Για τη ζωή στην Αμερική σε σύγκριση με την Ελλάδα και την Ευρώπη σημειώνει: «Το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο ήταν πιο οργανωμένο, σου έδινε βάσεις να ασχοληθείς με αυτό που θέλεις».
Για τα γραφεία με τα οποία συνεργάστηκε στην Ελλάδα αναφέρει: «Συνεργάστηκα με γραφεία που είχαν έργα διαφορετικής κλίμακας, ασχολήθηκα με πολλά αντικείμενα, απέκτησα εμπειρία και δύναμη να στηριχτώ στα πόδια μου».
Καταφέρνει να διατηρεί το ρομαντισμό και τη φρεσκάδα για την αρχιτεκτονική δημιουργία: «Η αρχιτεκτονική σε κάνει να νιώθεις νέος, πάντα μαθαίνεις. Προσπαθώ να ξεκινάω κάθε έργο με ένα concept, να το συνδέω με κάτι που με κρατάει, κινεί τα νήματα των αποφάσεων μου».
Οι βασικές αρχές του επαγγέλματος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «Η εκπαίδευση τόσο η πανεπιστημιακή όσο και η προσωπική, οι εμπειρίες, οι συνεργασίες».
Συγκρίνοντας την εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας, με την εργασία σε κάποιο γραφείο αναφέρει: «Όταν δουλεύεις για ένα γραφείο, έχεις έτοιμο περιβάλλον, αποκτάς εμπειρία, γνωρίζεις συνεργεία, δεν ψάχνεις πελάτη. Όταν ανοίγεις δικό σου γραφείο, πέρα από το ιδανικό, ότι σχεδιάσεις ό,τι θέλεις, έχεις να κάνεις με λογιστικά, οικονομικά, οργανωτικά».
Ο ίδιος, για να εξελιχθεί θεωρεί σημαντικά: «Τα ταξίδια, βλέπεις τι κάνουν οι συνάδελφοι σου, παρακολουθείς την τεχνολογία των υλικών, πειραματίζεσαι».
Η συμβουλή του προς του νέους είναι: «Να είναι ανοιχτοί, να μη βάζουν στεγανά, να κάνουν όσο περισσότερα μπορούν».
Στο portfolio προσέχει: «Τον τρόπο που απεικονίζει και επιλύει ορισμένα στοιχεία. Να μην είναι πολύ μεγάλο, να περιγράφει συνοπτικά την εκπαίδευση και τις εμπειρίες του».
Τέλος, το επόμενό του βήμα είναι: «Μετά από συνεργασίες, ξεκινάω δικό μου γραφείο. Προσπαθώ να βρω μια ευέλικτη κατάσταση, ώστε να λειτουργεί πιο εύκολα η αρχιτεκτονική και οι συνεργασίες».
Ακούστε το podcast με το Σωτήρη Χαΐνη εδώ
Καλεσμένη της Τρίτης ήταν η Μαργαρίτα Μπουλάκη, αρχιτέκτονας, αποφοίτητη του ΑΠΘ, με σπουδές Erasmus στις Βρυξέλλες. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και την Διπλωματία, τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, postgraduade studies αρχιτεκτονικής στην Bartlett. Το 2014 έφυγε για την Κοπεγχάγη, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στο γραφείο Squire and Partners, μέλος του The Architecture Club, ένα από τα κορυφαία γραφεία της Αγγλίας, με ιστορία 40 χρόνων και δεκάδες έργα σε όλο τον κόσμο
Για την κατάσταση με τον Covid-19 σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα αναφέρει: «Η σχετική παύση σε παγκόσμιο επίπεδο σου επιτρέπει να πάρεις χρόνο, να δεις τη συνολική εικόνα των πραγμάτων».
Όσον αφορά τις πρακτικές, και την απόκτηση εμπειρίας, αναφέρει: «Στα πρώτα βήματα πρέπει να αδράξει κανείς κάθε ευκαιρία. Το σημαντικό είναι να κάνεις το πρώτο βήμα, να μπεις στο χώρο».
Για τον τρόπο λειτουργίας των Squire and Partners σημειώνει: «Κάθε μέλος έχει συνολική εικόνα του τι συμβαίνει και λόγο πάνω σ’ αυτό. Όσον αφορά τα έργα, υπάρχει τεράστιο φάσμα, αλλά βασική συνισταμένη, ο τόπος».
Για το ρόλο της στο γραφείο, ως γυναίκα, αλλά και το ρόλο της γυναίκας στην αρχιτεκτονική, αναφέρει: «Έχω βρεθεί σε meetings 20 ατόμων που είμαι η μόνη γυναίκα. Είναι ανδροκρατούμενο επάγγελμα, υπάρχουν στεγανά. Ωστόσο υπάρχει χώρος για τις γυναίκες, όμως δε χαρίζεται. Είναι ζήτημα θέλησης και προσπάθειας».
Θεωρεί πως διαφέρει η αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό: «Στην Ελλάδα, μαθαίνουμε να μαθαίνουμε, να οραματιζόμαστε. Στις Βρυξέλλες υπήρχε νοοτροπία αντιγραφής. Στην Αγγλία, προετοιμάζεσαι για το πώς θα είναι σε ένα γραφείο».
Στο δίλημμα πρώτα πρακτική άσκηση σε κάποιο γραφείο και έπειτα μεταπτυχιακές σπουδές ή αντίστροφα, απαντά: «Αν κάποιος τελειώνοντας τη σχολή δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, είναι προτιμότερο να δουλέψει, να ανακαλύψει τι του αρέσει και να εξειδικευτεί σε αυτό».
Όσον αφορά το portfolio υπογραμμίζει: «Το κυριότερο είναι να αντικατοπτρίζει ποιος είσαι και τι θέλεις».
Ακούστε το podcast με τη Μαργαρίτα Μπουλάκη εδώ
Καλεσμένοι της Τετάρτης στο Archisearch Talks ήταν η Μαργαρίτα και ο Ανδρέας Βεντουράκης, αρχιτέκτονες, μέλη του γραφείου BETAPLAN, το οποίο ιδρύθηκε το 1987 και έχει αναλάβει σημαντικά έργα διεθνώς, ενώ έχει συνεργαστεί με αρχιτέκτονες παγκοσμίου φήμης.
Η Μαργαρίτα σπούδασε αρχιτεκτονική στη Μ. Βρετανία. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας RPBW (Renzo Piano Building Workshop) – BETAPLAN. Το 2016, στα πλαίσια του ΕΣΩ μοιράστηκε μαζί μας αυτήν την εμπειρία, καθώς και το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της συνεργασίας στην αρχιτεκτονική.
Ο Ανδρέας είναι απόφοιτος του ΕΜΠ. Το πρώτο του έργο ήταν το SNFCC. Υπό την καθοδήγησή του, το διαγωνιστικό τμήμα του γραφείου κέρδισε βραβεία ανά την Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, το 2017, έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο πρόγραμμα MBA του πανεπιστημίου Insead στην Σιγκαπούρη και το Παρίσι. Σήμερα εργάζεται στο Βερολίνο για την εταιρεία co-living The Collective, ως επενδυτής.
Για τη θέση της γυναίκας, τόσο στο γραφείο όσο και στην αρχιτεκτονική αναφέρουν: «Το επάγγελμα είναι ανδροκρατούμενο. Στο γραφείο πρέπει να παλέψεις πολύ. Από την πλευρά του πελάτη, των κατασκευαστικών συνεργείων, για χρόνια μπορεί να θεωρείσαι το “κοριτσάκι”».
Για την ισορροπία ανάμεσα στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκπαίδευση αναφέρουν: «Στα ελληνικά πανεπιστήμια, μαθαίνεις έναν τρόπο σκέψης που υπερβαίνει φορμαλισμούς, απαντάς σε σύνθετα ερωτήματα. Σε σχέση με το εξωτερικό, χωλαίνει στην εμπειρία της κατασκευής».
Στους νέους συνεργάτες αναζητούν: «Να μπορεί να συνεργάζεται, να εκπροσωπεί την εταιρεία σε συνεργάτες και πελάτες, να μη βαριέται, να παίρνει πρωτοβουλίες».
Όσον αφορά τα portfolios και τα βιογραφικά: «Να είναι αντίστοιχα των γραφείων που τους ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικές οι συνεντεύξεις, καταλαβαίνεις αν υπάρχει χημεία, πώς βλέπουν τον εαυτό τους».
Για τα πρώτα βήματα των νέων εντός ή εκτός Ελλάδας, καθώς και για την αξία μίας μη πληρωμένης πρακτικής, αναφέρουν: «Δεν πρέπει κανείς να δουλεύει χωρίς να αμείβεται. Είναι σημαντικό να δουλέψεις, να δεις την πραγματικότητα του επαγγέλματος. Στο δίλημμα εξωτερικό ή Ελλάδα, εξαρτάται τι επιλογές έχεις σε κάθε μέρος».
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βεντουράκη, οι αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν το επάγγελμα παθητικά: «Εκτός από διαγωνισμούς, αναζήτηση πελατών, υπάρχει η ανακάλυψη ενός project. Να δώσεις όραμα σε κάτι, να ενθουσιάσει επενδυτές και να σου δώσουν τη δουλειά».
Οι συμβουλές που δίνουν στο νεότερο εαυτό τους είναι: «Πάρε πτυχίο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η τελειομανία και ο φόβος του λάθους, δυσχεραίνει τη δουλειά σου. Διεκδίκησε δυναμικά τα θέλω σου».
Ακούστε το podcast με τη Μαργαρίτα και τον Ανδρέα Βεντουράκη εδώ
Καλεσμένοι της Πέμπτης ήταν ο Δημήτρης Γροζόπουλος και η Έφη Κασιμάτη. Ο Δημήτρης Γροζόπουλος είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στον αστικό σχεδιασμό και το τοπίο. Έχει εργαστεί σε γραφεία του Λονδίνου, ενώ δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τοπίου στο Kingston University. Tα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, συνέδρια και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει πολλές διακρίσεις. O δημόσιος χώρος και ειδικά το θέμα των αναπλάσεων αποτελεί κύρια προβληματική στην έρευνά του, ενώ έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες στο 3o Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, τη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας, το Συνέδριο Think-Space στο Ζάγκρεμπ.
Η Έφη Κασιμάτη είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ, το UCL, το LSE με αντικείμενο τον αστικό σχεδιασμό και το real estate & urban economics. Στο Λονδίνο εργάστηκε στο γραφείο των Foster and Partners. Προσωπική της δουλειά έχει δημοσιευτεί στο DRHA (Digital Research in Humanities and Arts), τη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας.
Αυτή τη στιγμή, έχοντας επιστρέψει στην Αθήνα, εργάζονται μεταξύ αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και real estate.
Εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μεταβατική: «Βλέπουμε έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το ΚΠΙΣΝ ή το Ελληνικό, που μπορούν να τροφοδοτήσουν συζήτηση για αστική αναβάθμιση. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας, του πώς βιώνουμε το δημόσιο χώρο, και κατ’ επέκταση το σχεδιασμό».
Για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας», θεωρούν πως: «Yπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο που υλοποιήθηκε, οργανώθηκε. Aς δούμε πώς θα συνεχιστεί, πώς το αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ίσως στην πορεία πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί και υπάρξει το πλαίσιο για το οποίο όλοι, ορθώς, διαμαρτύρονται».
Για τη μεταφορά της αρχιτεκτονικής εργασιακής εμπειρίας από το εξωτερικό σημειώνουν: «Η επιστροφή αρχιτεκτόνων και επιστημόνων, θα βοηθήσει στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής σκηνής».
Η συμβουλή τους προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Να μην επαναπαύονται, να επενδύουν, να επιμένουν στο ταλέντο τους, να είναι προσαρμοστικοί, να εξερευνήσουν διαφορετικά πεδία και επιστήμες. Είναι σημαντική η διεπιστημονικότητα, η συνεργασία με άλλες ειδικότητες».
Τέλος, όσον αφορά τις συνεντεύξεις υπογραμμίζουν: «Μετράει ο χαρακτήρας. Το portfolio είναι ένα δείγμα της δουλειάς. Στη συνάντηση με κάποιον, η αγάπη, το μεράκι, το ταλέντο, ο τρόπος που θα μιλήσεις γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις μέσα στην ομάδα, είναι κάτι που θα ξεχωρίσει».
Ακούστε το podcast με την Έφη Κασιμάτη και το Δημήτρη Γροζόπουλο εδώ
Καλεσμένος του Σαββάτου ήταν ο Σωτήρης Τσέργας, αρχιτέκτονας, συνιδρυτής, με την Κάτια Μαργαρίτογλου, τoυ BlocK722 architects, με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2009, εξειδικεύεται στις κατοικίες, τα ξενοδοχεία. Το έργο τους Olea All Suite Hotel έχει βραβευτεί στο Interior Design Best Year Awards στην Νέα Υόρκη. Οι Block722 architects φέρουν διαπολιτισμική προσέγγιση, που επηρεάζεται από τις πόλεις της Αθήνας και της Στοκχόλμης. Η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί στο Wallpaper *, το ELLE Décor France, το Marie Claire France, το Cote Sud.
Για την κουλτούρα και το κλίμα του γραφείου δίνει δημασία: «Στην ομαδικότητα και την ωραία ατμόσφαιρα. Υπάρχει πίεση, αλλά προσέχουμε την κοινότητά μας».
Η διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου έργου: «Αρχικά, γίνεται ολιστική έρευνα που αφορά τα στοιχεία του έργου. Στο δεύτερο στάδιο κάνουμε ένα σκαρίφημα, γίνεται παρουσίαση, ανταλλαγή ιδεών με τον πελάτη. Προχωράμε σε διαφορετικά departments και φτάνουμε μέχρι την υλοποίησή του».
Η στάση του γραφείου είναι: «Δε θέλουμε να είμαστε οι σταρ του έργου. Προσπαθούμε να το δούμε υλιστικά, να παίξουμε με τις αισθήσεις του χρήστη».
Στους συνεργάτες τους αναζητούν: «Να λένε τι ξέρουν και τι όχι, να προσπαθούν να βελτιωθούν. Προσπαθούμε να καταλάβουμε κάθε συνεργάτη, να κάνει με χαρά αυτά που τον ικανοποιούν».
Θεωρεί πως το ελληνικό πανεπιστήμιο: «Κάνει εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο, υπάρχει συνεχής αγώνας. Τα παιδιά να μη σταματήσουν να εξελίσσονται, να θεωρήσουν την αρχιτεκτονική χόμπι, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το πάθος τους».
Η συμβουλή του προς τους νέους είναι: «Βγαίνοντας από τη σχολή, ψάξε αυτό που σε κάνει χαρούμενο». Ενώ για το portfolio: «Να είναι σύντομο, περιεκτικό, άμεσο, ειλικρινές. Προσέχω αισθητική, παρουσίαση, γραμματοσειρά, εικόνες».
Όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές σημειώνει: «Είναι χρήσιμες, σε πάνε ένα βήμα πιο κάτω, μελετάς κάτι σε βάθος».
Ακούστε το podcast με το Σωτήρη Τσέργα εδώ
Καλεσμένοι της Κυριακής ήταν η Μάρα Παπαβασιλείου και ο Αλέξανδρος Ζώμας, αρχιτέκτονες, ιδρυτές τους γραφείου Micromega Architecture and Strategies.
O Αλέξανδρος σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, στην Ecole de la Villette και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ. Η Μάρα σπούδασε στο ΕΜΠ, στη σχολή της Belleville στο Παρίσι, και ασχολήθηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο με θέματα αστικών και χωροτακτικών στρατηγικών στο Παρίσι.
Το 2016 κέρδισαν το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό για την Ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, σε συνεργασία με τη Γεωργία Μπουντουράκη, έργο το οποίο συνεχίζουν σε συνεργασία με τη ΒΕΤΑΠΛΑΝ. Το 2017 κέρδισαν το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό για τα νέα γραφεία της ΔΕΗ στο συγκρότημα του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στο Φάληρο. Το 2019 κέρδισαν, σε συνεργασία με το Γραφείο Τομπάζη, το 1ο Βραβείο για το νέο Σχολείο Pinewood, του Anatolia, στη Θεσσαλονίκη, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο του γραφείου έχει εκτεθεί, δημοσιευτεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» θεωρούν πως: «Είναι θετικό ότι ξεκίνησε συζήτηση και έγινε πείραμα real time γι’ αυτό το ζήτημα. Θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε τα τελικά αποτελέσματα».
Για τη διαδικασία σχεδιασμού, αναφέρουν: «Κάθε νέο έργο απαιτεί ανάλυση και μετά σύνθεση. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουμε όλοι».
Στους συνεργάτες τους αναζητούν: «Να τους αρέσει αυτό που κάνουν, να προσπαθούν, να διευρύνουν τα εργαλεία τους, να προτείνουν, να έχουν όρεξη, ανοιχτούς ορίζοντες, ενδιαφέροντα, γνώσεις. Πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία, εντός και εκτός γραφείου».
Η συμβουλή τους για τις μεταπτυχιακές σπουδές είναι: «Προτού διαλέξει κάποιος το μεταπτυχιακό του, είναι καλό να δουλέψει, να δει τι είναι η αρχιτεκτονική».
Πιστεύουν πως η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου: «Σχεδιάζεις σε όλες τις κλιμάκες. Αυτό σου δίνει μεθοδολογία, τρόπο σκέψης, εργαλεία». Ενώ θα άλλαζαν: «Το πιο κατασκευαστικό κομμάτι, που λείπει. Να υπάρχει περισσότερη επαφή με υλικά».
Όσον αφορά τα portfolios, υπογραμμίζουν: «Καταρχάς βλέπουμε το cover letter. Είναι σημαντικό να ξέρεις γιατί θέλεις να πας σε κάποιο γραφείο. Το portfolio να είναι καθαρό, ευανάγνωστο, όχι μεγάλο, να δείχνει τις γνώσεις προγραμμάτων».
Τέλος, οι συμβουλές τους προς του νέους είναι: «Να επενδύεις ποιοτικά το χρόνο στον οποίο ψάχνεις το επόμενό σου βήμα. Η δημιουργικότητα στην αρχιτεκτονική είναι τα ερωτήματα, των οποίων τις απαντήσεις πρέπει να βρεις σχεδιάζοντας».
Ακούστε το podcast με τη Μάρα Παπαβασιλείου και τον Αλέξανδρο Ζώμα εδώ
Ο κύκλος των Archisearch Talks με θεματική Advice to Young Architects, στα πλαίσια του Archisearch Career Days κλείνει με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βαΐτσο. Απόφοιτος του Harvard σε Visual Environmental studies, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο University of California στο Berkley, στην αρχιτεκτονική. To 2001 ιδρύει το DECA Architecture, με έδρα την Αθήνα και περισσότερα από 100 έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία, όπως: Architizer A+Awards, Architectural Review Best House Awards, Piranesl International Award, Emerging Architecture Awards και πολλά ακόμη. Επίσης έχει δημοσιευτεί στο διεθνή τύπο, όπως το Architizer The World’s Best Architecture, Living on Water, Elemental Living, A + A, AREA Architecture and Landscape, The Architectural Review, MARK Another Architecture, και άλλα. Τα μέλη της ομάδας έχουν διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, στο University of California στο Berkley.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Berkley στην αρχιτεκτονική: «Ήταν ένα περιβάλλον ανοιχτό στον πειραματισμό, τις καινούριες ιδέες. Έχει σημασία να έχεις ευρύ πεδίο γνώσης, περιέργεια, διάθεση να δουλέψεις σε σχέση με την εμπειρία».
Η διαφορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με την Αμερική θεωρεί πως : «Το πανεπιστήμιο στην Αμερική σου δίνει ευρεία γκάμα γνώσης. Στην Ελλάδα αυτό το φάσμα είναι πολύ μικρότερο».
Όσον αφορά το γραφείο και τους συνεργάτες αναφέρει: «Κάθε μέλος της ομάδας έχει την ευκαιρία να μπει σε διαφορετικά project, κλίμακες, να διευρύνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Θέλουμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον».
Για την ταυτότητα του γραφείου υπογραμμίζει: «Δίνουμε βάση στo research. Προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε, να αντιληφθούμε τον κόσμο και τη δομή του, να διευρύνουμε τις αισθήσεις μας».
Για το αν υπάρχει συγκεκριμένος χαρακτήρας στην πόλη που οφείλει να αναδειχθεί, με αφορμή το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» και την πλατεία Ομονοίας, αναφέρει: «Χαρακτηριστικό της πόλης μας είναι ότι εξελίσσεται χωρίς να σχεδιάζεται. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του μεγάλου περιπάτου σαν εξέλιξη, θα δημιουργηθεί αντίδραση, διάλογος, δυναμική, θα κινηθεί η σκέψη σε σχέση με την πόλη».
Συμβουλεύει τους νέους αρχιτέκτονες για τα πρώτα τους βήματα: «Θα συμβούλευα να βρουν τρόπο να διευρύνουν τα μέσα, τους ορίζοντες, την υλικότητα, τις γνώσης, τη δημιουργικότητά τους».
Ο ίδιος προσέχει στα portfolios: «Την κουλτούρα, τον τρόπο εκπαίδευσης, πέρα από τις ικανότητες και τα project. Θέλω να έχει αυτογνωσία, να είναι έξω καρδιά, να εκφράζει τις ιδιαιτερότητές του, να αναδεικνύει τον τρόπο σκέψης, τις ικανότητές του, να είναι ειλικρινής, να μην πλατειάζει».
Ακούστε το podcast με τον Αλέξανδρο Βαΐτσο εδώ
_______________________________
Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects, εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους.
Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Spotify πατήστε εδώ.
READ ALSO: Firm Architects converted an 120-year-old Warehouse in Vlaardingen, Netherlands into a bright and well usable office space