Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.
Το σημερινό επεισόδιο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας Επίκυκλος.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Τη Δευτέρα το Archisearch Talks φιλοξένησε το Σωτήρη Ανυφαντή. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, και στην Bartlett του UCL, στο Λονδίνο. Είναι ιδρυτής της A2 Architects, με έργα που κινούνται σε δύο άξονες, το σχεδιασμό μεγάλων εμπορικών χώρων, και την υλοποίηση ιδιωτικών έργων, όπως κατοικιών και ξενοδοχείων. Έργα τους, έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί στον αρχιτεκτονικό τύπο, ενώ επανασχεδίασαν την ταυτότητα και την εμπειρία των ΚΕΠ.

Για την απόφασή του να γίνει αρχιτέκτονας και να ιδρύσει την Α2 εξηγεί: «Μεγάλωσα σε ένα αρχιτεκτονικό σπίτι. Για εμένα ήταν φυσική εξέλιξη να γίνω αρχιτέκτονας. Όταν ήρθε η ώρα να κόψω το λώρο αποφάσισα να ιδρύσω τους Α2 Architects».

Για τους νέους και τη σχέση τους με το σκίτσο και την εικόνα σημειώνει: «Έχουν πολλές γνώσεις πάνω στον τρισδιάστατο σχεδιασμό και σκιτσάρουν λιγότερο. Είναι σημαντικό να σκιτσάρεις, γιατί το χέρι, σου δίνει μια καλύτερη αίσθηση της αναλογίας». Και συνεχίζει: «Η εικόνα έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Το αποτέλεσμα όμως, της αρχιτεκτονικής είναι απολύτως χρηστικό».

Μιλώντας για την αρχιτεκτονική της καθημερινότητας αναφέρει: «Όταν σχεδιάσαμε τα ΚΕΠ, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο, όπου ο διάλογος μεταξύ πολίτη και υπαλλήλου, θα συμβεί σε ένα χώρο σχεδιασμένο, ώστε όλα να γίνουν πιο ευκολά. Αν η πολιτεία, δημιουργούσε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μικρής κλίμακας, θα ήταν βοηθητικό για τους νέους συναδέλφους, να παράγουν γρηγορότερα έργο».

Η συμβουλή του σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το δικό του γραφείο είναι: «Θα πρέπει να γνωρίζει μια σειρά πραγμάτων, για να ανταποκριθεί σε ένα δικό του γραφείο. Οι νέοι άνθρωποι να δουλέψουν σε κάποιο γραφείο πριν ξεκινήσουν τη δική τους σταδιοδρομία, ώστε να πάρουν στοιχεία που δε φαντάζονται καν ότι χρειάζονται».

Για τον ίδιο, ένας αρχιτέκτονας μπορεί να ξεχωρίσει, να ανανεωθεί και να εξελιχθεί όταν: «Πέρα από το ταλέντο, δείχνει ευσυνειδησία, αφοσίωσή, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα του. Να βελτιώνει τις αδυναμίες του μέσα από τη δουλειά».

Ως προς τη σχέση με τους συνεργάτες του, σημειώνει: «Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που θέλουν να προχωρούν, να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Θα έχουν τις ευκαιρίες από εμάς, αλλά και αυτοί να αρπάξουν την ευκαιρία, να γίνουν μέλος της ομάδας».

Σε ένα portfolio προσέχει πρωτίστως την εικόνα: «Μαζί με αυτό κάνουμε και μία συνέντευξη γνωριμίας, να δούμε τα όνειρά τους, τον τρόπο σκέψης τους, να καταλάβουμε τι είδους άνθρωποι είναι».

Τέλος, για την αρχιτεκτονική στην μετά-κορονοϊού εποχή, ανέφερε: «Έχει αρχίσει ο προσωπικός χώρος να αποκτά νέες σημασίες, πλέον πολλές φορές θα συνδυάζεται με τον εργασιακό. Στα χρόνια που έρχονται, η έννοια της κατοικίας θα αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή».

Ακούστε το podcast με το Σωτήρη Ανυφαντή εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES