Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.
Στο έκτο επεισόδιο, καλεσμένη ήταν η Σοφία Ζιώγα. Η Σοφία Ζιώγα σπούδασε αρχιτεκτονική στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και στην Bartlett School of Architecture. Από το 2001 έως το 2008, εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο «ΜΟΒ Αρχιτέκτονες» και από το 2009 αποτελεί partner των A2 architects. Οι A2 architects είναι μία αρχιτεκτονική ομάδα, με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Ανυφαντή. Το γραφείο εστιάζει σε δύο άξονες, χώρους κατοικίας και εμπορικούς. Οι A2 έχουν συνεργαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με εταιρίες όπως Energy, Cultivos, Sony, Γερμανός, Opap, Admiral, Gruppo Cucine, ενώ μεγάλη αίσθηση είχε κάνει ο επανασχεδιασμός του πιλοτικού καταστήματος των νέων ΚΕΠ, για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων. Μεταξύ άλλων το γραφείο συνεργάζεται με ιδιώτες και funds για το σχεδιασμό κατοικιών, συγκροτημάτων, πολυκατοικιών, διαμερισμάτων αλλά και ξενοδοχείων.
Όσον αφορά τους υποψήφιους πελάτες, αναφέρει: «Μου έχει συμβεί σε πρώτη συνάντηση ο πελάτης να ακούει το Σωτήρη. Νομίζω είναι κοινωνικό στερεότυπο. Όταν δείξεις αυτοπεποίθηση και αποδείξεις την αξία σου, ο πελάτης παύει να βλέπει το φύλο και βλέπει τον αρχιτέκτονα».
Η φετινή ημέρα της γυναίκας εντάσσεται στη θεματική “Women in Leadership”: «Το leadership δεν έχει να κάνει με το φύλο, όσο με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και καλλιεργεί κανείς. Ωστόσο οι γυναίκες αποτελούν μειονότητα στις ηγετικές θέσεις. Παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξη».
Σχετικά με το κίνημα #metoo αναφέρει: «Ζούμε σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία, που επιτρέπει στον πετυχημένο επιχειρηματία να φερθεί άσχημα σε μία υφιστάμενή του, αλλά δεν επιτρέπει στη γυναίκα επαγγελματία να διεκδικήσει όρους ανέλιξης. Αυτό που είδαμε με το #metoo είναι ότι εκεί που η κοινωνία δε δείχνει διάθεση για αλλαγή, τότε την κατάσταση αναλαμβάνουν κάποιοι τολμηροί. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή θα έρθει από τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, από την πρόθεσή τους να μιλήσουν ανοιχτά».
Η συμβουλή της προς τις φοιτήτριες και τις νέες συναδέλφους είναι: «Να εξελίσσονται, να υπάρχει αυτοπεποίθηση, να μη διστάζουν να πουν τη γνώμη τους. Είναι σημαντικό να είμαστε προοδευτικοί και να μη φοβόμαστε την αλλαγή και το διαφορετικό».
Θεωρεί πως οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με προκαταλήψεις, κάτι που εμποδίζει την πρόοδο: «Οι προκαταλήψεις δείχνουν ανωριμότητα, στασιμότητα της κοινωνίας. Για να απαλλαγούμε, θα πρέπει να τις αναγνωρίσουμε, να βγάλουμε παρωπίδες, να ενημερωθούμε. Ακόμα και αυτό που λέμε τώρα, ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι καλύτερες στην επικοινωνία ή στη φροντίδα, κρύβει μέσα του μια προκατάληψη».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τη Σοφία Ζιώγα εδώ
Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ
READ ALSO: Archisearch Talks_Women in Architecture | Lydia Kallipoliti Podcast Recap