Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.
Καλεσμένη στο όγδοο επεισόδιο ήταν η Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, αρχιτέκτονισσα, απόφοιτη του ΕΜΠ και ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Scapearchitecture μαζί με τον Γιώργο Ατσαλάκη από το 2006. Το γραφείο εδρεύει στην Αθήνα και ξεκίνησε με μικρά ιδιωτικά έργα και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σήμερα αναλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος έργων, από ανακαινίσεις διαμερισμάτων και διαμορφώσεις γραφειακών χώρων, μέχρι hi-end μονοκατοικίες και ξενοδοχεία, από το σχεδιασμό ελεύθερων χώρων μεγάλης κλίμακας μέχρι τη δημιουργία γραφικών για συγκεκριμένα εταιρικά project. Έργα τους έχουν εκτεθεί σε Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εκθέσεις αρχιτεκτονικής, ενώ έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο.
Ένα από τα τελευταία τους έργα, μια υπόσκαφη παραθεριστική κατοικία στην Πάρο, έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς καθώς εισάγει μια νέα εμπειρία κατοίκησης, σε απόλυτη συμβίωση και αρμονία με το τοπίο της.
Η φετινή ημέρα της γυναίκας εντάσσεται στη θεματική “women in leadership”: «Στη δικιά μας δουλειά υπάρχει η μελετητική ομάδα, στην οποία συναντώνται συχνά γυναίκες σε ηγετικό ρόλο. Υπάρχουν όμως οι επαφές με του εργοδότες, τους πελάτες, η διεύθυνση του έργου στη διάρκεια της κατασκευής και το εργοτάξιο. Σε αυτούς τους ρόλους, οι γυναίκες έχουν μειοψηφική εκπροσώπηση και αυτό δε σχετίζεται με συγκεκριμένες ικανότητες αλλά με ένα τείχος κοινωνικών προκαταλήψεων και αποδοχής ρόλων».
Για ορισμένες έρευνες που αφορούν τη νευρολογική επιστήμη και καταγράφουν διαφορές ανάμεσα στον αντρικό και το γυναικείο τρόπο σκέψης, αναφέρει: «Έχει αμφισβητηθεί ότι αυτές οι διαφορές οφείλονται σε νευρολογικούς παράγοντες, γενετικούς. Υπάρχουν έρευνες που τις αποδίδουν σε κοινωνικούς παράγοντες».
Σε σχέση με το κίνημα #metoo: «Εδώ χρειάζεται θεσμική παρέμβαση, να υιοθετήσει η πολιτεία δράσεις. Πιστεύω πολύ στην εκπαίδευση. Χρειάζονται μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, σεμινάρια σε γονείς και δασκάλους για την έμφυλη βία. Τα φαινόμενα αυτά δεν εμφανίζονται ξαφνικά, έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει κάπου μακριά από το φως της δημοσιότητας για χρόνια».
Θεωρεί πως η νεότερη γενιά αρχιτεκτόνων είναι αρκετά πιο μπροστά από τη δική της γενιά και δε χρειάζεται συμβουλές: «Εντοπίζουν πολύ πιο άμεσα ενδείξεις σεξισμού ή ρατσισμού στο λόγο και στις συμπεριφορές, είναι πιο ευαισθητοποιημένες και μαχητικές».
Όσον αφορά τις ευκαιρίες εξέλιξης αναφέρει: «Δεν είναι εξίσου προσβάσιμες. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο, όχι εθελοντικά, ούτε επειδή τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά επειδή τους επιβάλλεται. Εγκλωβισμένες σε αυτόν, αναγκάζονται να κάνουν ένα δυσανάλογο αγώνα για ισότιμη αντιμετώπιση».
Θεωρεί ότι το “women in architecture”, είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την αρχιτεκτονική, αλλά με αυτήν την αφορμή είναι καλό να συζητιέται: «Δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, μας αφορά όλους, αφορά την αυριανή κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε ρόλους και να επωμιζόμαστε αυτό το βάρος ή να ζούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία και να πάμε πιο πέρα; Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα είναι βάρος και για τα δύο φύλα».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τη Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου εδώ
Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ
READ ALSO: "Milos: Alternative architectural landscapes" exhibition: 3 architectural studies for the future tourist development of the island of Milos