Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Καλεσμένος της Δευτέρας, ήταν ο John Athimaritis, ένας φωτογράφος με διεθνείς πελάτες, που ειδικεύεται στη φωτογράφιση πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην αρχιτεκτονική φωτογραφία. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στο διεθνή τύπο όπως στο Conde Nast Traveler UK και στο Travel and Leisure. Εχει σταθερή συνεργασία με παγκοσμίου φήμης brands στο χώρο της πολυτελούς φιλοξενίας, όπως Six Senses Hotels, Resorts and Spas, Anantara Hotels & Resorts, Hilton Hotels and Resorts, Kempinski Hotels και άλλα. 

Σχετικά με τη συνεργασία του με διεθνή μεγάλα brands, και το πως κάποιος δημιουργεί και διατηρεί αυτές τις σχέσεις δήλωσε: «Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Παίζει ρόλο και η τύχη, αλλά για να αναφέρω ένα παράδειγμα, απο τα Six Senses με προσέγγισαν εκείνοι, απο μια δουλεία που έκανα στη Μύκονο. Εγω φωτογράφιζα το ξενοδοχείο Belvedere, και το spa του ξενοδοχείου άνηκε στο Six Senses. Μου ζήτησαν να κάνω και τη φωτογράφιση του spa, και στην πορεία έμειναν πολύ ευχαριστημένοι και μου έκαναν πρόταση να συνεργαστούμε, αρχικά για τη φωτογράφιση των resorts τους στην Ευρώπη, και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο ».

Για τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο αναφέρει: «Ο ανταγωνισμός είναι σίγουρα πάρα πολύ μεγάλος. Τον αντιμετωπίζεις με καθημερινή προσπάθεια, με καθημερινή επικοινωνία: με το να ενημερώνεσαι και να βελτιώνεσαι σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και αισθητικά».

«Το κυριότερο από όλα για να ανταπεξέλθεις απέναντι στον ανταγωνισμό είναι οι σχέσεις, το networking. Να βρείς τους κατάλληλους ανθρώπους, να είσαι σε επαφή μαζί τους, να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθούν με το έργο σου. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος και πολλή προσπάθεια, και η πλατφόρμα του Linkdin ήταν για εμένα πολύ χρήσιμη σε αυτόν τον τομέα».

Για το ξεκίνημά του, αναφέρει: «Παρόλο που είχα σπουδάσει φωτογραφία, χρειάστηκε να βρω κάτι άλλο να κάνω στην αρχή, δούλευα εκτός φωτογραφίας για 6-7 χρόνια, πάντα με τη μηχανή στο χέρι. Έκανα πολλά διαφορετικά πράγματα, και όταν ένιωσα confident οικονομικά άρχισα να ψάχνω το exit point για να ξεκινήσω απο την αρχή και να μπω στο χώρο της φωτογραφίας».

Εφτιαξε το δικό του studio και έτσι ξεκίνησε κάνοντας δουλειές για περιοδικά. Στη συνέχεια μπήκε στο χώρο της διαφήμισης, και για την είσοδό του στο χώρο των ξενοδοχείων και της αρχιτεκτονικής αναφέρει: «Μπαίνοντας στο κομμάτι της international συνεργασίας, η δουλεια μου άρχισε να παίρνει μια άλλη διάσταση. Λόγω των πολλών ταξιδιών σε όλη την υφήλιο άρχισα να γνωρίζω διαφορετικούς πολιτισμούς, ανθρώπους, κουλτούρες, τοπία, το ένα μετά το άλλο. Μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να γυρίσω τις πέντε ηπείρους, η φωτογραφία για μένα είναι πια και ένα τεράστιο ταξίδι. ».

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, και μπορεί να βοηθήσει ένα φωτογράφο να εξελίξει την τέχνη του: «Η τεχνολογία μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι πιο δημιουργικός, να προσφέρω στους πελάτες μου κάτι διαφορετικό. Η λήψη με drone, για παράδειγμα, προσφέρει μια ευκαιρία να φωτογραφίσουμε ένα αρχιτεκτονικό έργο απο μια άλλη οπτική, και είναι πολύ πιο προσιτό απο τη φωτογραφία απο ελικόπτερο».

«Η τεχνολογία έχει δώσει ένα μεγάλο boost στη φωτογραφία, και ο καθένας τη χρησιμοποιεί ανάλογα με το τι θέλει να κάνει. Και εδώ έρχεται το creativity».

Για τη σχέση μεταξύ αρχιτέκτονα και πελάτη σημειώνει: «Είναι τελείως διαφορετική η φωτογράφιση ενός έργου για έναν αρχιτέκτονα και για ένα μεγάλο brand πολυτελών ξενοδοχείων. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να είσαι πιο ενεργός, συμμετέχεις περισσότερο, υπάρχει μια κουβέντα και είναι λιγο πιο προσωπικό. Στη δεύτερη περίπτωση, θα έρθεις σε επαφή με κάποιον υπεύθυνο marketing, και θα υπάρχει μια shotlist με όλες τις φωτογραφίες που πρέπει να βγάλεις».

 «Είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, και πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι και στις δύο, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Αυτό σημαίνει να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος».

Η συμβουλή του προς τους νέους επαγγελματίες είναι: «Να είναι πολύ focused σε αυτό που θέλουν, να προσπαθούν συνέχεια για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο ανταγωνισμό, να είναι πολύ δημιουργικοί, και να σκέφτονται οτι ο στόχος είναι να δώσουν την τέλεια δουλειά στον πελάτη, ακόμα και αν δεν πληρώνονται. Χρειάζονται πολλές θυσίες, και απο τη στιγμή που θα εδραιωθούν στην αγορά, αυτό που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν είναι η προσοχή στη λεπτομέρια ».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του John Athimaritis εδώ


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά podcast με τίτλο “Photographer’s Eye” στα πλαίσια του Archisearch Talks, εδώ


RELATED ARTICLES