Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Στο πρώτο επεισόδιο, καλεσμένη ήταν η Εστα Γεωργαλά, Design Director του γραφείου Α&Μ ΑrchitectsΌλα ξεκίνησαν το 1983, όταν οι Μιχάλης Μαυρολέων και Andy Alexiades επέστρεψαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα με όραμα να ιδρύσουν μία αρχιτεκτονική εταιρεία στην Αθήνα που θα απευθυνόταν στον ιδιωτικό τομέα και θα συστέγαζε μία ομάδα επίλεκτων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων προσφέροντας turnkey υπηρεσίες. Μέσα στα 38 χρόνια που μεσολάβησαν, η Α&Μ μεγάλωσε και σήμερα έχει πέρα από το σχεδιαστικό τμήμα των αρχιτεκτόνων  τμήματα, interior design, graphic design, 3D visualizations, engineering, quantity surveying και project management. Δεν έχτισε μόνο κτίρια και χώρους για τους πελάτες της, αλλά κυρίως επένδυσε σε σχέσεις φιλίας με εταιρείες όπως η Pfizer, η Deloitte, η Expedia, Μicrosoft, Booking, Glaxo και πολλούς άλλους, ενώ σχεδιάζει τα retails spaces και food parks των αεροδρομίων της SSP σε όλο τον  κόσμο όπως Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι, Μπαχρέιν, Μοσχα, Ντόχα, Βουδαπέστη, και το Ελ. Βενιζέλος. Από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επεκτάθηκε στην Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και πρόσφατα στην Κίνα. Τα έργα της Α&Μ είναι γεμάτα θετική ενέργεια.  Σήμερα η ομάδα της εταιρείας αριθμεί 65 άτομα και η επαγγελματική κουλτούρα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στην αναζήτηση της καινοτομίας, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στην δια βίου μάθηση και στην πίστη της συνεργασίας.

Σχετικά με το ξεκίνημα και την πορεία της ως Αρχιτέκτονας αναφέρει: “Ξεκίνησα να εργάζομαι πολύ νωρίς στο γραφείο του Κώστα Μωραίτη για πέντε χρόνια παράλληλα με τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο. Εκεί έμαθα πραγματικά πολλά και είμαι ευγνώμων για αυτή τη συνεργασία. Συνέχισα τις σπουδές μου στη Bartlett στο UCL και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησα να εργάζομαι για μια εταιρεία που έκανε design & fit out σε super yachts, για 2 χρόνια δύσκολα, αλλά γεμάτα διεθνείς συνεργασίες, ταξίδια και εμπειρίες. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τον Ηλία Μαστρομηνά και το 2013 γνώρισα τον κόσμο της Α&Μ και από τη θέση του project manager εκπροσώπησα την εταιρεία στη διεθνή αγορά για τρια χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβα με παρότρυνση του Μιχάλη τη θέση του Design Operations Manager.”

Σχετικά με τη γυναικεία ηγεσία στην Αρχιτεκτονική αναφέρει: “Αυτομάτως αν το σκεφτούμε, το να ηγείσαι πολλών δημιουργικών ανθρώπων είναι μια συνεχής διαδικασία ακρόασης, κατανόησης, παρότρυνσης, έμπνευσης και καθοδήγησης, παρά ελέγχου”

Σχετικά με τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που εργάζονται σε αρχιτεκτονικά γραφεία αναφέρει: “Αν μπορώ να μιλήσω για την Α&Μ, στο σχεδιαστικό τμήμα που ηγούμαι μαζί με μια άλλη ικανή γυναίκα συνεργάτιδα τη Μαρίκα Μαυρολέων, έχουμε 70% γυναίκες που θεωρώ είναι κοντά και στην αναλογία που συναντάμε στη σχολή”

Έχοντας δουλέψει για ένα χρόνο σε ναυπηγείο στη Γερμανία και έχοντας περάσει τρία χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχω βρεθεί σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα όπου η προκατάληψη για τη γυναικεία φύση υπερκάλυπτε τις όποιες ικανότητες μπορεί να είχα και δεν είχα προλάβει να δείξω. 

Προσωπικά, είδα τον φόβο και την ανησυχία να μην ακουστώ σαν ευκαιρία για να δυναμώσω κάποια soft και technical skills και να καταφέρω να εμπνεύσω τελικά εμπιστοσύνη και σεβασμό σε αυτούς που με αμφισβητούσαν. Και με τον καιρό, πολλοί από αυτούς που φάνταζαν τότε εχθρικοί έγιναν φίλοι και υποστηρικτές. 

Στην Α&Μ μας αρέσει η πολυφωνία και ο διάλογος και δίνουμε πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις σε γυναίκες συναδέλφους να βγουν μπροστά και να κατακτήσουν τους πελάτες μας και τα έργα.

Αν υποθέσουμε ότι σήμερα γυρνάμε πίσω το χρόνο στη μέρα που σχεδιάσατε μία στρατηγική για την εξέλιξη της καριέρας σας. Θα κάνατε πάλι τις ίδιες επιλογές; 

Θεωρώ πως μια στρατηγικά ορθή κίνηση ήταν η απόφαση να ανοίξω τους ορίζοντες μου σε πεδία που συνήθως δεν διδασκόμαστε εμείς οι αρχιτέκτονες.Ακολούθησα ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά και το management που για εμένα έδωσε άλλη διάσταση στον τρόπο που αντιμετώπιζα τα έργα, το σχεδιασμό, τους πελάτες αλλά και την εταιρεία που συνδεόμουν.

Είναι χάρισμα και ευθύνη το να είσαι γυναίκα. Δυναμικές γυναίκες μπορεί να γνωρίζουμε, να θαυμάζουμε και να γίνουμε. Η ευκαιρία να ηγούμαι το σχεδιαστικό τμήμα μιας εταιρίας που θαυμάζω μέχρι πριν από δέκα χρόνια φάνταζε όνειρο. Ένας άνθρωπος, ο Μιχάλης Μαυρολέων μου άνοιξε το δρόμο πριν από κάποια χρόνια και νιώθω ευγνωμοσύνη και χρέος για αυτό καθώς υπήρχαν πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες άντρες και γυναίκες στο γραφείο εκείνη την περίοδο, με τους οποίους συμπορευόμαστε μέχρι και σήμερα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Εστα Γεωργαλά εδώ

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES