Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Καλεσμένη στο πέμπτο επεισόδιο ήταν η Μαριάννα Αθανασιάδου. Η Μαριάννα Αθανασιάδου αποφοίτησε με άριστα από την σχολή Αρχιτεκτονικής του Arizona State University (ASU). Έλαβε βραβεία και υποτροφίες, όπως τα Letter of Faculty Commendation, Book of Faculty Award & Design Excellence Awards για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις της. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με υποτροφία και Advanced Placement στο Πανεπιστήμιο Harvard όπου αποφοίτησε το 2005. Εκεί διακρίθηκε για τις εργασίες της «Cheongyecheon’s Restoration in Seoul» και «Housing Development in Boston» οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Harvard Studio Works. Ήταν φιναλίστ για το Clifford Wong Prize στον αστικό σχεδιασμό για την Διπλωματική της Εργασία ανάπλασης και επανάχρησης του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Το 2001 με την πανεπιστημιακή ομάδα GLUE έλαβε το βραβείο Progressive Architecture Award για την ανάπλαση της λεωφόρου Scottsdale στην Αριζόνα. Υπήρξε μέλος των Faculty Committees στο ASU, ήταν αντιπρόεδρος του Harvard Hellenic Society, και είναι μέλος του ΔΣ του Harvard Club of Greece από το 2006. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά διεθνή γραφεία στο Φοίνιξ, στο Λος Άντζελες, στη Βοστώνη και την Αθήνα. Πολλά από τα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά (Architecture Magazine, Architectural Record κ.α.) και έχουν εκτεθεί στα Μουσεία Getty, MoΜΑ, και στο World Architecture Festival. Έχει λάβει σημαντικά βραβεία με το γραφείο της schema architecture & engineering, όπως Έπαινο από τις ΔΟΜΕΣ για καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 20112015. To 2018 έλαβε το βραβείο αρχιτεκτονικής «Europe 40 UNDER 40» ως μία από τους 40 πιο ελπιδοφόρους και αναδυόμενους νέους αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών στην Ευρώπη, από το Διεθνές Μουσείο του Chicago Athenaum και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης & Αστικών Σπουδών. To 2019 έλαβε το βραβείο BIGSEE για τον σχεδιασμό εσωτερικού χώρου του διαμερίσματος Harmony από το Centre for Creative Economy of Southeast Europe στη Λιουμπλιάνα.

Σχετικά με την επαγγελματική συνεργασία με το σύντροφο της αναφέρει: «Το θετικό είναι ότι δεν είμαστε και οι δύο αρχιτέκτονες, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, έχουμε τελείως διαφορετικά καθήκοντα και με τη δική του οπτική ως πολιτικός μηχανικός συμπληρώνει τη δική μου. Στη δική μας περίπτωση είναι μια πετυχημένη συνεργασία».

«Πριν από 15 χρόνια υπήρχαν πολύ λίγες γυναίκες αρχιτέκτονες που είναι ευρύτερα γνωστές, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, το οποίο είναι πολύ θετικό».

Σχετικά με τις προκαταλήψεις αναφέρει: «Φυσικά και υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία όσον αφορά τις γυναίκες, όπως ότι είναι το “αδύναμο φύλο”, και ελπίζω με την πάροδο του χρόνου να εκλείψουν».

«Δεν πιστεύω καθόλου στην ύπαρξη γυναικείου και αντρικού τρόπου σκέψης. Η μητέρα μου ήταν πάντα ένας δυναμικός άνθρωπος, μια γυναίκα που ασχολούνταν με τις οικοδομές και την κατασκευή τη δεκαετία του ’60, και μου έμαθε να μην βάζω όρια στον ευατό ως προς αυτά που μπορώ να καταφέρω. Περισσότερο θεωρώ ότι επηρεάζει τις γυναίκες ο φόβος που προκαλείται σε αυτές από την κοινωνία, ακόμα και μέσα από την οικογένεια τους, και τις πιέσεις που δέχονται σε όλη τη ζωή τους, παρά κάτι βιολογικό. Εμένα πάντα μου έλεγαν ότι τα ενδιαφέροντα μου είναι στερεοτυπικά “ανδρικά”, εγώ δεν συμφωνώ με αυτό το χαρακτηρισμό και πιστεύω ότι αν οι γυναίκες μεγάλωναν χωρίς όρια δεν θα υπήρχαν αυτά τα στερεότυπα».

«Σε ένα εργοτάξιο στο οποίο έκανα επίβλεψη, ένας προϊστάμενος της κατασκευαστικής εταιρίας είχε δημιουργήσει ένα πολύ άσχημο επεισόδιο σε βάρος μιας γυναίκας συναδέλφου. Θυμάμαι τότε ότι είχα παρέμβει και του είχα πει ότι όποιο λάθος και να έχει κάνει ένας εργαζόμενος, δεν δικαιολογείται μια τέτοια συμπεριφορά και εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας που έχεις».

Η συμβουλή της προς τις νέες αρχιτέκτονες είναι: «Να πιστεύουν στον ευατό τους και στις δυνατότητες τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τις μειώσει. Να μην πτοούνται από τα αρνητικά σχόλια, να δουλεύουν και να βελτιώνονται συνέχεια».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Μαριάννα Αθανασιάδου εδώ

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES