Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Καλεσμένη στο τρίτο επεισόδιο ήταν η Μυρτώ ΚιούρτηH Μυρτώ Κιούρτη έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στον προωθημένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Columbia University της Νέας Υόρκης με υποτροφία Fulbright. Έχει ένα διδακτορικό από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το οποίο έκανε με υποτροφία του Ωνασείου. Στο διδακτορικό της ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία σχεδιασμού της κατοικίας η οποία συνδέει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τον ψυχισμό του κατοίκου. Σήμερα κάνει Μετα-Διδακτορική έρευνα στο ΕΜΠ εξελίσσοντας αυτή τη μεθοδολογία. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει δικό της γραφείο στην Αθήνα και στην Πάτρα. Έχει εκπονήσει 70 μελέτες πολυκατοικιών, μονοκατοικιών και καταστημάτων εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί οι 45. Παράλληλα με την κατασκευή γράφει και δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα για την αρχιτεκτονική σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους όπως το Arquitectural Research Quarterly του Cambridge University Press. Το έργο της έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς (1ο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού, Βραβείο καλύτερης ουτοπικής πρότασης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Re-think Athens), και έχει διακριθεί στο ΕΙΑ, στη Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και στις ΔΟΜΕΣ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα London School of Economics, Paris-Sorbonne, Milan School of Architecture, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Κακογιάννη κ.α. Οργανώνει και συμμετέχει σε ομάδες έρευνας και αρχιτεκτονικής δράσης (Επανακατοικήσεις, El-LeCorbusier, WALLS, κ.α.). Με το έργο και την έρευνά της έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, Lifo, Athens Voice,τηλεόραση της ΕΡΤ, STAR TV κ.α.)

Σχετικά με τη θεματική “women in leadership” και το πως αυτό μεταφράζεται στην αρχιτεκτονική αναφέρει: «Προσωπικά λειτουργώντας στα πλαίσια μιας ομάδας θεωρώ οτι αναλαμβάνω ένα ρόλο που δεν είναι ηγετικός, μάλλον ένα ρόλο συντονιστή. Διευκολύνω τη συνεργασία μεταξύ των ατόμων, και μου αρέσει να εμψυχώνω την ομάδα. Αυτός είναι ένας τρόπος να παράγεις ένα καλό αποτέλεσμα, με ένα αίσθημα ομαδικότητας που βγάζει τον καλύτερο ευατό των μελών της ομάδας. Δεν είναι ένα στοιχείο που έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με την προσωπικότητα.»

«Έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ ισχυρό ακόμα το στερεότυπο που θέλει τη γυναίκα συνδεδεμένη με τα παιδιά, το γάμο, την οικογένεια, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου έχει πολύ περιορισμένο χρόνο για να αναπτύξει μια πορεία επαγγελματική, φιλόδοξη. Υπάρχει μεγάλη πίεση μέσα από την οικογένεια, αλλά και από όλη την κοινωνία, προς τις γυναίκες σχετικά με το πότε θα κάνουν παιδιά και οικογένεια.»

Σχετικά με την επαγγελματική της πορεία αναφέρει: «Μετά το μεταπτυχιακό μου στο Columbia είχα την πρόταση να συνεχίσω το Διδακτορικό μου στη Νέα Υόρκη, ωστόσο εγώ ήθελα να ασχοληθώ και με την πρακτική της αρχιτεκτονικής πέρα από την έρευνα. Έτσι μετά το μεταπτυχιακό μου επέστρεψα στην Πάτρα και ξεκίνησα να εργάζομαι, κάνοντας παράλληλα το διδακτορικό μου, το οποίο αποτελούσε μια έρευνα άμεσα συσχετισμένη με όσα αντιμετώπιζα και με απασχολούσαν σαν προβληματισμοί στο γραφείο. Όταν τελείωσα τη διατριβή μου ξεκίνησα να διδάσκω στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Πάτρα, και αργότερα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, σε διάφορες θέσεις.»

«Για μένα ποτε δεν υπήρξε διάσταση ανάμεσα στη θεωρία και στην πρακτική, αγαπώ πολύ το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Διδάσκω στους φοιτητές πράγματα που γνωρίζω ήδη καλά, αλλά προσπαθώ να θέτω και ερωτήματα πάνω σε ζητήματα που ερευνώ και εγώ αυτή τη στιγμή.»

Αν υποθέσουμε ότι σήμερα γυρνάμε πίσω το χρόνο στη μέρα που σχεδιάσες μία στρατηγική για την εξέλιξη της καριέρας σου. Θα έκανες πάλι τις ίδιες επιλογές; «Η απάντηση είναι ναι. Η μόνη αμφιβολία που έχω είναι αν θα είχα επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, αν και θεωρώ ότι αν γύριζα πίσω στο χρόνο θα επέστρεφα στην Ελλάδα.»

Με βάση τη νευρολογική επιστήμη, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο γυναικείο και στον ανδρικό τρόπο σκέψης. Εσύ συμφωνείς με την ύπαρξη ενός γυναικείου τρόπου σκέψης; «Έχω μια αντίρρηση στη μετάφραση ερευνών που γίνονται στη νευρολογία σε συμπεριφορική ανάλυση. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πολύπλοκη, και μελετάται από τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Εγώ δεν πιστεύω καθόλου στην βιολογική διαφοροποίηση των συμπεριφορών. Έχω γνωρίσει πάρα πολλούς άνδρες με χαρακτηριστικά που στερεοτυπικά αποδίδονται σε γυναίκες, καθώς και το αντίθετο. Με αυτό συνδέεται και η καταπίεση των φύλων, ο διαχωρισμός των συμπεριφορών (για παράδειγμα η έκφραση των συναισθημάτων σχετίζεται με τη γυναικεία φύση), ο οποίος καταπιέζει και τα δύο φύλα.»

«Το κίνημα me too στέκεται απέναντι σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν το έχω ταυτίσει μόνο με το γυναικέιο ζήτημα, αλλά με κάθε κακοποιητική συμπεριφορά που υπάρχει στην κοινωνία όπως εκφοβισμό, απειλή, λεκτική και ψυχολογική βία. Είναι πολύ σημαντικό να τολμάς και να μιλάς για πράγματα δυσάρεστα και δύσκολα που σου έχουν συμβεί. »

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τη Μυρτώ Κιούρτη εδώ


Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES