Οι νικητές του διαγωνισμού Color in Architecture που διοργάνωσαν το Archisearch και η AkzoNobel Powder Coatings εξηγούν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και τις προκλήσεις που περιείχε λίγο πριν την επίσημη βράβευση τους στο Συνέδριο Color in Architecture στις 29 Νοεμβρίου.
Τι σας προσέλκυσε το ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό;
Χριστίνα Kραμποκούκη, Γιούλη Σπυροπούλου , Αναστασία Δρούγκα , Εβελίνα Φαλιάγκα , Ειρήνη Νταή –
Το αίτημα του διαγωνισμού για ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση μιας ήδη υπάρχουσας όψης με τη χρήση του χρώματος αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση. Επομένως, αφενός η διαχείριση του δίπολου χρώμα – μη χρώμα και αφετέρου η δημιουργία ενός νέου υβριδικού κελύφους, προσαρτημένο σε ήδη υπάρχον κτίριο ήταν οι εναρκτήριοι λόγοι που μας οδήγησαν να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό. Παράλληλα, ιδιαίτερα ελκυστικό για εμάς ήταν το γεγονός ότι μέσω του διαγωνισμού, μπορέσαμε να παρατηρήσουμε μια εν δυνάμει μεταμόρφωση του αττικού αστικού τοπίου, καθώς και τη συνύπαρξη της όποιας παρέμβασης με το υπάρχον αλλά και με τον χρήστη.
Γραμματική Δασοπούλου, Ευαγγελία Τσιούρβα και Αλεξάνδρα Χατζηκομνίτσα –
Διαβάζοντας κανείς το άρθρο του διαγωνισμού, σκεπτόμενες ταυτόχρονα και την εικόνα της σημερινής πόλης δεν ήταν δύσκολο να έρθει η επιθυμία της συμμετοχής! Τα θέματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε και τελικά να αντιμετωπίσουμε ήταν επίκαιρα, υπαρκτά και αρκετά δύσκολα. Ο διαγωνισμός αποτέλεσε για εμάς ένα έναυσμα για να μπορέσουμε αλλάξουμε,έστω και σημειακά,την εικόνα της πόλης που ζούμε καθημερινά. Αμέσως αρχίσαμε να σκεπτόμαστε ποιο ήταν εκείνο το σημείο της πόλης που θα χρειαζόταν χρώμα, ενεργειακή αναβάθμιση και μια έντονη σχεδιαστική χειρονομία ώστε να αποτελέσει μια αφορμή για να αρχίσει το αστικό τοπίο να μεταμορφώνεται. Εκτός από το θέμα, το κύρος των διοργανωτών και των κριτών του διαγωνισμού αποτέλεσαν και αυτά ένα σημαντικό στοιχείο ώστε να λάβουμε συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ο συνδυασμός όλων αυτών ήταν εκείνος που μας παρακίνησε να δηλώσουμε συμμετοχή και με μεγάλη μας χαρά να είμαστε σήμερα οι νικητές του 2ου βραβείου.
Εμμανουήλ Πάσουλας –
Το γεγονός ότι το θέμα του διαγωνισμού είχε να κάνει με μια συνολική επέμβαση στο αστικό περιβάλλον που έχω μεγαλώσει και κινούμαι καθημερινά, δηλαδή της ελληνικής πόλης, και μάλιστα όχι σε επίπεδο
εδάφους, αλλά στην τρίτη διάσταση, ήταν αυτό που αρχικά προσέλκυσε την προσοχή μου. Βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κείμενο της προκήρυξης, τον τρόπο με τον οποίο έθεσε το θέμα και ήταν πολύ σημαντικό για μένα, ότι έβαζε κι άλλες παραμέτρους εκτός της αισθητικής, δηλαδή λειτουργικότητας, βιωσιμότητας κτλ. Το κεντρικό ερώτημα που είχε να κάνει με το χρώμα, ήταν μια επιπλέον πρόκληση και το είδα σαν μια αφορμή για να ενασχοληθώ με ένα θέμα που γνωρίζω ότι το έχω παραμελήσει , τόσο στις σπουδές όσο και μετά.
Ήταν πρόκληση για σας η χρήση του χρώματος ως κεντρικό εργαλείο της πρότασης και με ποια μέσα ανταποκριθήκατε σ’ αυτήν;
Χριστίνα Kραμποκούκη, Γιούλη Σπυροπούλου , Αναστασία Δρούγκα , Εβελίνα Φαλιάγκα , Ειρήνη Νταή –
Σε ένα αστικό περιβάλλον, όπως αυτό της Αθήνας, όπου η χρήση χρώματος είναι σαφώς περιορισμένη, αυθόρμητα προκύπτει η συζήτηση αναφορικά με την ιδιότητά του ως στοιχείο αλλαγής της εικόνας της πόλης. Μια συζήτηση, που δεν εξαντλείται στην τροποποίηση της όψης αυτής καθεαυτής, αλλά αποτελεί αφετηρία για να εξετάσουμε την εφαρμογή του στην ίδια την πόλη. Πώς μπορούμε λοιπόν, χρησιμοποιώντας το χρώμα ως βασικό εργαλείο σύνθεσης να σκεφτούμε την ελληνική πόλη;
Προκειμένου να ανταποκριθούμε στο διπλό ερώτημα που έθετε ο διαγωνισμός, χρησιμοποιήσαμε στον Πύργο Απόλλων το γαλάζιο χρώμα και τη διάτρητη μεταλλική κουρτίνα. Το γαλάζιο χρώμα συνδιαλέγεται με ήπιο τρόπο με την πόλη, ενώ η κουρτίνα, μέσω της αέναης μεταβλητότητάς της, εισάγει την κίνηση, τροποποιώντας τον αυστηρό ρυθμό της ήδη υπάρχουσας όψης και προσδίδοντας θεατρικότητα στο κτίριο. Ειδικότερα, η εναλλαγή σκιάς και φωτός, ανάλογα με τη χρήση της, χρωματίζει με τη σειρά της την όψη.
Θεωρούμε, επομένως, πως η πρόκληση για τη χρήση του χρώματος στις όψεις των κτιρίων υπερβαίνει τις ανάγκες του διαγωνισμού Color In Architecture και εκκινεί το διάλογο για τη χρησιμότητά του ως εργαλείο σύνθεσης του σύγχρονου αστικού ιστού.
Γραμματική Δασοπούλου, Ευαγγελία Τσιούρβα και Αλεξάνδρα Χατζηκομνίτσα –
Σε μια πόλη όπου η παρουσία ενός υπόλευκου χρώματος στις περισσότερες τυπολογίες κτιρίων είναι καταλυτική, η χρήση των χρωμάτων ήταν κάτι παραπάνω από πρόκληση. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να σχεδιάσουμε ένα κτίριο πολυμορφικό και λειτουργικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Εν συνεχεία, θέλοντας να αφήσουμε πίσω αυτό το μονότονο αστικό τοπίο, προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο σχεδιασμό μας το χρώμα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια όψη πολύχρωμη, δυναμική και αναγνωρίσιμη. Το ηλιοβασίλεμα της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τον “πρωτεργάτη” αυτού του εγχειρήματος. Επειδή το χρώμα σίγουρα αντανακλά τη διάθεσή μας, θέλαμε το κτίριο μας να μεταφέρει στον χρήστη όμορφα και έντονα συναισθήματα παρόμοια με αυτά που σε γεμίζει ένα ηλιοβασίλεμα, ενώ παράλληλα να μπορεί να ενσωματώνεται στο αστικό τοπίο όσον το δυνατόν καλύτερα. Αρωγός στην ένταξη του χρώματος στη μελέτη μας στάθηκε η εταιρεία πουδρών βαφής AkzoNobel. Μελετώντας τις χρωματικές παλέτες της AkzoNobel, οι οποίες ανταποκρίνονται σε κάθε τύπο εφαρμογής, καταλήξαμε σε μια σειρά χρωματισμών από το βαθύ μωβ μέχρι το πορτοκαλί και το κίτρινο. Το κτίριο απέκτησε χρώματα στις τέσσερις όψεις του, πήρε την τελική του μορφή και οριστικοποίησε την πρότασή μας.
Εμμανουήλ Πάσουλας –
Η πρώτη πρόκληση είχε να κάνει με την δημιουργία της κατάλληλης υποδομής/ επιφάνειας που θα έχει την δυνατότητα να υποδεχτεί το χρώμα με ένα τρόπο διακριτό,f αλλά ταυτόχρονα και σχετικά διακριτικό. Στη συνέχεια η επιλογή χρωμάτων από την πλούσια παλέτα της εταιρείας κινήθηκε με ανάλογα κριτήρια και το τελικό ζήτημα ήταν κατά πόσο θα υιοθετούσα μια “τεκτονικότητα” στον τρόπο που θα έμπαιναν τα χρώματα στην επιφάνεια της επέμβασης (τονίζοντας πχ τα δομικά της στοιχεία) ή αν θα αναζητούσα μια εντελώς άλλη λογική, όπως αυτή της “ύφανσης” στην οποία κατέληξα.
Η βράβευση των νικητών θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στα πλαίσια του Συνεδρίου Color in Architecture που διοργανώνουν το ARCHISEARCH.gr και η Akzo Nobel Powder Coatings.
Σημαντικοί ομιλητές από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του design, των τεχνών και της μόδας θα μας μιλήσουν για τη σχέση τους με το χρώμα και τις τάσεις, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, η επιτροπή η οποία αποτελείται από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκούς Νίκο Κτενά, Ρένα Σακελλαρίδου, Δημήτρη Ποτηρόπουλο, Αριάδνη Βοζάνη, Κώστα Πουλόπουλο, Σταύρο Μαρτίνο και Per Nimer, θα βραβεύσει τους 3 νικητές.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο θρυλικός Έλληνας σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης και o Per Nimer, Design Manager AkzoNobel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Colour Institute της Στοκχόλμης και δημιουργός του βιβλίου Χρωματικών Τάσεων Colour Envelope και Color Futures.
Επίσης θα μιλήσει ο αρχιτέκτονας και καθηγητής Νίκος Κτενάς, ο οποίος παρέλαβε πρόσφατα το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής για το έργο του Ιnside-out, η αρχιτέκτονας και καθηγήτρια Ρένα Σακελλαρίδου η οποία αυτή την στιγμή υλοποιεί το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα, η βραβευμένη designer Έλενα Μπρασινίκα και ο καλλιτέχνης Poka Yio.
Την παρουσίαση θα κάνει ο συνεπιμελητής και μέλος της κριτικής επιτροπής, αρχιτέκτων και ιστορικός της αρχιτεκτονικής, ακαδημαϊκός διευθυντής του πρόγράμματος “Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και νέους ARKKI.gr“, Σταύρος Μαρτίνος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική εγγραφή στην εκδήλωση σε αυτό το σύνδεσμο!
READ ALSO: 100% Hotel Show workshop with Elastic Architects, Divercity Architects & k-studio