Η διεθνής αστική-μη κερδοσκοπική οργάνωση ECOWEEK έχει ως σκοπό της την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας μέχω του σχεδιασμού. Η ECOWEEK είναι ενεργή σε 15 χώρες και ένα ενεργό δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Ιδρύθηκε το 2005 στην Αίγινα από τον αρχιτέκτονα, εκπαιδευτικό και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα.
Η ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη εισήχθη και συντονίζεται από τη γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου, Α.Π.Θ, Δέσποινα Κουίνογλου σε συνεργασία με την ομάδα νέων και αναγνωρισμένων επιστημόνων: Ελένη-Βασιλική Αλέξη, Λίνα-Λούνα Καπέτα, Αποστολία Μιχαλού, Δημήτρη Νάνο, Νάταλι Νάνου, Αντώνη Σεμερτσίδη και Ευθυμία Σταματοπούλου.
Το 2015 η ECOWEEK γιόρτασε την πρώτη επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυσή της με μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Φέτος, το συνέδριο ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνει μια χρονιά γεμάτη εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια και εργαστήρια στην Αθήνα, στον Αγ.Νικόλαο, στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στη Ρουμανία, στο Ισραήλ και στην Αυστραλία.
Για άλλη μια φορά, η ECOWEEK επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με διεθνές συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού στις 14-20 Νοεμβρίου 2016. Συμμετέχουν φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και σχεδιαστές τοπίου από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, με την υποστήριξη και συμμετοχή φορέων της Θεσσαλονίκης.
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Θ.)
Πραγματοποιείται επίσης με τη στήριξη των χορηγών επικοινωνίας Πρακτορείο 104,9 Fm Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, biscottoradio.gr, Archisearch.gr, Detail, Γεωπονική Πύλη, skywalker.gr, parallaximag, CSR Capital link, Green Agenda, Voria.gr, Άνθρωπος και Χώρος, B2Green, City Portal, Πολυτεχνικά Νέα, Greek Travel Pages, thestival.gr, press724, ecoδόμηση, rejected.gr, thessalonikicityguide, iqmagazine και mycampus.gr.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ECOWEEK βρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία με τη σχολή ΑΚΤΟ, College of Art & Design. H συμβολή τους στην υλοποίηση της εβδομάδας οικολογίας 2016 είναι καθοριστική, καθώς 5 από τα εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού που επικεντρώνονται στην ενοποίηση του αστικού ιστού της πόλης, την αρχιτεκτονική τοπίου, αλλά και τις νέες τεχνολογίες θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις (26ης Οκτωβρίου, 38-40).
Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια :
W6 : Ulf Meyer
Fix : Α Reconnection with the City
Ο Ulf Meyer είναι επικεφαλής στο έκτο εργαστήριο της Ecoweek. ‘Εχει δώσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει πάνω από 1400 άρθρα. Το θέμα που επιλέγει για το φετινό Ecoweek έχει σχέση με την περιοχή ΦΙΞ, την οποία οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να επανασχεδιάσουν και να αναβαθμίσουν, να βρουν την ισορροπία μεταξύ της φύσης και της βιομηχανίας και της κατοίκησης, με σκοπό να διαμορφώσουν ένα πράσινο αστικό διάδρομο με πολλαπλές.χρήσεις.
W7 : Urban Transcripts
Reforming the urban edge :From “non place” to place
Στο εργαστήριο αυτό οι Urban Transcripts αποτελούμενοι από τους Fabiano Micocci, Felipe Lanuza, Σοφία Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Μουρατίδου και Βασίλη Χαριστό θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τη non-place σε ένα ενεργό αστικό τοπίο ευέλικτο σε χρόνο και κλίμακα.
W9: Kopa3ka
Ross
Το γραφείο Kopa3ka που ασχολείται αποκλειστικά με την αρχιτεκτονική τοπίου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2013 από τον Παναγιώτη Παράσχου και θα μας εισαγάγει στην δυνατότητα αναπροσαρμογής των ανοιχτών χώρων με μικρό προϋπολογισμό στη μετέπειτα συντήρηση του τοπίου. Αυτό το εργαστήριο θα συνδυάζει παλιές και νέες στρατηγικές για το μετασχηματισμό των εγκαταλελειμμένων ή μιας χρήσης χώρων σε πολυλειτουργικούς χώρους για ποικίλους χρήστες. Η ομάδα θα αναλύσει σχεδιαστικές προτάσεις για ανοιχτούς απροσάρμοστους χώρους που οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης τυχαίνει να παραβλέπουν.
W10 : Parcotechniki
Observe – Design – Create a PLAYSCAPE
Η PARCOTECHNIKI λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1998, παράγοντας αστικό και προαστιακό εξοπλισμό για εξωτερικούς χώρους. Η ομάδα της Parkotechniki: Έλενα Παπαντωνίου, Μαρίνα Τσάφαρη & Ειρήνη Παρίση θα οδηγήσει το εργαστήριο 10 επιζητώντας την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού, τόσο ως φυσικό, αλλά και ως κοινωνικό γεγονός, δίνοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση κατά την είσοδο σε μια παιδική χαρά. Το έργο θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό ενός αστικού τοπίου με ένα καινοτόμο σχεδιασμό για μια παιδική χαρά του κέντρου της Θεσσαλονίκης που θα ενσωματώνει τις χωρικές διαμορφώσεις του χώρου και τις ανάγκες της κοινότητας.
W11 : Dastid Ferati, Astrit Rraci, Despoina Kouinoglou
Public Making
Οι Dastid Ferati, Astrit Rraci & Despoina Kouinoglou θα παρουσιάσουν μια σύγχρονη οπτική του σχεδιασμού της πόλης, ο οποίος θα συνδέεται με τις δραστηριότητες των πεζών στο χώρο της συμπρωτεύουσας. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των δημοσίων & κοινών χώρων στα στρατόπεδα προσφύγων. Αυτό το εργαστήριο θα βασίζεται στην έρευνα, μαζί με το σχεδιασμό, την ορολογία / τοπικό μηχανισμό και τις πιθανές παρεμβάσεις στο χώρο διαμονής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις διαφορετικές ερευνητικές μεθοδολογίες και προσεγγίσεις στο πρόβλημα. Αναμένεται, ότι θα καταφέρουν να προσφέρουν περαιτέρω λύσεις / προτάσεις για επιπλέον παρεμβάσεις σε τέτοια στρατόπεδα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ορισμένα ζητήματα κοινής διαβίωσης και συμπεριφοράς.
Στις 14/11, ημέρα έναρξης της ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθούν ομιλητές με εξειδικευμένη εμπειρία και γνώσεις στο τομέα της της αειφορίας, όπως:
Benjamin Gill (H.B), Λίνα Λιάκου (Ελλάδα), Urban Transcripts (Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία), Σταύρο Κωνσταντινίδη (Ελλάδα), Θέμη Χατζήγιαννόπουλο (Ελλάδα), Αντώνη Σεμερτσίδη (Ελλάδα) και Ulf Meyer (Γερμανία). Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ – HELEXPO, Περίπτερο 9, Κτίριο Ν. Γερμανός, Αίθουσα Α, 2ος Όροφος.
Τα εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEK, θα πραγματοποιηθούν στις 15-20 Νοεμβρίου με σημεία μελέτης και παρέμβασης χώρους μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα εργαστήρια φιλοξενούνται στη ΔΕΘ – HELEXPO και στις Σχολές ΑΚΤΟ.
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου η ECOWEEK πραγματοποιεί την παρουσίαση των προτάσεων των εργαστηρίων. Οι παρουσιάσεις θα λάβουν χώρα στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ – HELEXPO, Περίπτερο 9, Κτίριο Ν. Γερμανός, Αίθουσα Α, 2ος Όροφος. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις.
Φέτος, η ECOWEEK παρουσιάζει έκθεση των προτάσεων Ecoweek 2016 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με θέμα “Δημόσιος χώρος και τουρισμός σε έναν πλανήτη”, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 18 Νομεβρίου στη ΔΕΘ –HELEXPO, Περίπτερο 9. Η έκθεση έχει διάρκεια τριών ημερών και παρουσιάζει τμήμα του έργου που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της ECOWEEK στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης πάνω σε θέματα αειφόρου σχεδιασμού, αειφόρων λύσεων για τον αγροτουρισμό και τη φιλοξενία, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και σχολεία της πόλης. Θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και επηρεάζουν τον τουρισμό και την εμπειρία του τουρίστα σε μία πόλη.
Στις 18/11, ημέρα έναρξης της Hotelia- Philoxenia (18 έως 20 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα της ECOWEEK με θέμα “Οικοτουρισμός, φιλοξενία και οικολογική δόμηση σε ξενοδοχεία” (ΔΕΘ, Περίπτερο 9), με ομιλητές τους Τάσος Γεωργατζής (USP), Ελευθερία Ντεκώ, Epmforward, Ubu Plan, Blind+, Parkotechniki και Νικόλαο Μπάρκα.
Οι διαλέξεις της ECOWEEK είναι δωρεάν και ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Για συμμετοχή στα εργαστήρια της ECOWEEK απαιτείται εγγραφή.
ECOWEEK ιστοσελίδα – www.ecoweek.org/
ECOWEEK Thessaloniki homepage-για το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη – www.ecoweekthess2016.site/
ECOWEEK Facebook – www.facebook.com/Ecoweek.org/
READ ALSO: LATRA INNOVATION LAB IN LESVOS - THE RESULTS