Το kitchen theory, έρχεται να ενώσει αυτούς τους δύο κόσμους, της αρχιτεκτονικής και της μαγειρικής που έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το τρίτο Kitchen Τheory από την GRUPPO CUCINE σε συνεργασία με την Design Ambassador στο showroom της εταιρείας επί της Κηφισίας. Καλεσμένος ο διεθνώς αναγνωρισμένος, αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Massimo Iosa Ghini, μοιράστηκε το έργο του και στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση από τον wine expert και γευσιγνώστη Αρτέμιο Λαινά, που σε συνεργασία με την ομάδα σεφ από το Δειπνοσοφιστήριο προσέφεραν στους παρευρισκόμενους μια εμπειρία εμπνευσμένη από τα Ιταλικά οινοποιεία.
-Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο
Στις αρχές της δεκαετίας του’90 ο Marc Bretillot μίλησε για “μαγειρικό σχεδιασμό”, που ξεπερνούσε την παρουσίαση του πιάτου και έφτανε μέχρι τη σκηνοθεσία του χώρου που θα πραγματοποιούνταν το γεύμα. Η αρχιτεκτονική έχει να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενορχήστρωση της απόλαυσης των αισθήσεων που προσφέρει ένα καλό φαγητό. Το νέο event από την Design Ambassador για την Gruppo Cucine ενορχηστρώνει και προτείνει συναισθήματα από τον κόσμο της κουζίνας, στη αρχιτεκτονική.
Κάθε session του “Kitchen theory” περιλαμβάνει μία περιήγηση σε ατμόσφαιρες και νέα μοντέλα της Gruppo Cucine, σε συνδυασμό με wine and food tasting.
Το event έλαβε χώρα στο showroom της Gruppo Cuccine επί της Κηφισίας, στο επίπεδο του Χαλανδρίου και συνδυάζε σε ένα ιδανικό βαθμό την αγάπη για αρχιτεκτονική με την αγάπη για την κουζίνα. Στο σημείο τομής των δύο περιοχών, της κουζίνας και της αρχιτεκτονικής βρέθηκε ο Ιταλός αρχιτέκτονας και designer Massimo Iosa Ghini. Ένας πρεσβευτής του παγκοσμίως αναγνωρισμένου ιταλικού design που έχει συνεργαστεί με brands που ξεκινούν από τη Ferrari και τη Lamborghini και φτάνει στα έπιπλα κουζίνας με τη Snaidero και τώρα με την Gruppo Cuccine.
O Ιταλός designer αλλάζει τους τομείς σύνθεσης με την ίδια ευκολία που θα μπορούσε να αλλάξει κάποιος ένα πουκάμισο ακολουθώντας μία και μοναδική πρόκληση. Να πηγαίνει εκεί που είναι καινούργιος και να δοκιμάζεται. Είναι μια διαδικασία που ανανεώνει ένα δημιουργικό μυαλό σαν το δικό του.
Στην ομιλία του παρουσίασε μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα ενώ αναφέρθηκε στον όρο “hedonistic sustainability” τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα και η “σέξι” αισθητική μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Είπε μάλιστα ότι δεν υπάρχει η ανάγκη να σχεδιάζουν οι αρχιτέκτονες περισσότερο αλλά καλύτερα.
Μετά ο κόσμος που παρακολούθησε τον maestro Massimo Iosa Ghini μεταφέρθηκε στο ισόγειο που τους περιέλαβε σε ένα μαγευτικό ταξίδι στην Ιταλία με wine pairing & tasting ο αρχιτέκτονας, wine expert και γευσιγνώστης Αρτέμιος Λαινάς που σε συνεργασία με την ομάδα σεφ από το Δειπνοσοφιστήριο ανέλαβε να ταξιδέψει τους φίλους του design στο μαγικό και πλούσιο κόσμο των ιταλικών οινοποιείων.
Μια εμπειρία που μας βοήθησε να καταλάβουμε πως “οι πρόοδοι του πολιτισμού πάνε μαζί με αυτές της κουζίνας” όπως έλεγε η Fannie Meritt Farmer.
Η διαφορά της αρχιτεκτονικής με την μαγειρική είναι ότι η πρώτη αντιμετώπιστηκε ως επιστήμη από τα πρώτα της βήματα ενώ η δεύτερη άρχισε να αντιμετωπίζεται επιστημονικά από τα τέλη του 18ου αιώνα.
Η εμπειρία που μας επιφύλασσε η Design Ambassador με τη Gruppo Cuccine αποτέλεσε έναν κομψό πανηγυρισμό του γεγονότος ότι η κουζίνα μετατράπηκε από χώρο τροφής και ικανοποίησης της αίσθησης της πείνας, σε τοποθεσία έκφρασης συναισθημάτων και τα οποία πλέον μοιράζονται και γίνονται αντικείμενο επικοινωνίας στο τραπέζι. Για αυτό άλλωστε ο όρος μαγειρική τέχνη ξεπερνά τα όρια της κουζίνας.
READ ALSO: Η Γη είναι το Σπίτι μας: Η νέα καμπάνια επικοινωνίας της ALUMIL