23- 25 Σεπτεμβρίου: Αθήνα – Ιωάννινα – Ξηρόμερο – Ιωάννινα – Αθήνα.
Στο παρελθόν υπήρχε σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο «φυσικό» και στο «βιομηχανικό». Το «οργανικό» και το «δημιουργημένο». Σήμερα ζούμε στην εποχή της σύγκλισης. Αναπόφευκτης και δημιουργικής. Τη μορφή αυτής,  αποκαλύπτει το οδοιπορικό «Knauf Episode 01» που εξελίσσεται στην περιοχή της Κατούνας – εκεί που συμβιώνει ένα αρχαίο βελανιδοδάσος με το λατομείο της καινοτόμου εταιρείας – και των Ιωαννίνων.

-text by the authors

Ακολουθώντας τα βήματα των αρχαίων νομαδικών λαών που έζησαν από τη φύση, βλέπουμε μπροστά μας να ξετυλίγεται βιωματικά η σύγχρονη σχέση μας μαζί της. Οι προσφορές της γίνονται αντιληπτές υπό το πρίσμα του R&D και της τεχνολογίας αλλά και με τη βαθιά ενσυναίσθηση της έντιμης ανταπόδοσης. 

Στον απόηχο των καλοκαιρινών διακοπών, το πρώτο χλωμό φως του φθινοπώρου οδηγεί το wanderlust σε νέα βήματα, σε τόπους που απενοχοποιούν την απόδραση, με αφορμή την εργασία. Μεταφερόμαστε συγκεκριμένα, στη Δυτική Ελλάδα, για να παρακολουθήσουμε τη συμβίωση του ανθρώπου με το αρχαίο βελανιδοδάσος στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Με αρχική αναφορά στην «Οδύσσεια», το αρχαίο  βελανιδοδάσος καλύπτει 130.000 στρέμματα, από την παραλιακή περιοχή του Αστακού μέχρι τον ποταμό Αχελώο. Προχώρησε στους αιώνες, σύμφωνα με την παράδοση, δίνοντας τροφή το χειμώνα στα κάλεσα –  την παλιά ράτσα προβάτων των νομάδων της Ηπείρου. Η ήμερη βελανιδιά έχει πανάρχαια σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες

Εξίσου αρχαία είναι η ανάγκη του ανθρώπου για τις εξορύξεις των υλικών, που εξοπλίζουν την πορεία του πολιτισμού μας στο χρόνο. Έτσι ο χώρος του λατομείου συνιστά μία γενναιόδωρη κοιτίδα προσφοράς. Σαν «σχισμή» ή σαν «γλυπτό» συνδιαμορφωμένο από τον άνθρωπο και τη φύση, επιστρέφει με μία ποιητική οπτική.

Ένα «κάθετο» δάσος

Το λατομείο της KNAUF «συγκατοικεί» με το σπάνιο βελανιδοδάσος. Αξιοποιεί γύψο που έχει διαμορφωθεί και δημιουργηθεί ως ορυκτό πριν από περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια έως περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια – όταν δηλαδή εξαφανίστηκαν οι τελευταίοι δεινόσαυροι. Στα κοιτάσματα ο ένυδρος γύψος που επιθυμεί η Knauf βρίσκεται στο επάνω μέρος σε βάθος ως περίπου 25-30 μέτρων.

Η μέθοδος εξόρυξής του είναι αυτή των διαδοχικών βαθμίδων, καθώς το κοίτασμα βρίσκεται σε πρανές, υπό κλίση. Σε αυτές τις βαθμίδες, η Knauf δημιούργησε ένα δασικό οικοσύστημα που εξελίσσεται εδώ και 15 χρόνια, ακολουθώντας μία λεπτή προσέγγιση στο θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, η οποία εστιάζει στην κλίμακα – έχουν αναδασωθεί 120.000m2 με 20.000 αυτόχθονα δέντρα και χιλιάδες συμπληρωματικούς θάμνους – αλλά και στη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος – 10km προστατευτική περίφραξη από βοσκή, εξασφάλιση της άρδευσης και περιποίηση της προς αναδάσωση επιφάνειας.

Νέα φιλοσοφία, νέα προϊόντα, νέα γραμμή παραγωγής

Με την ίδια επιστημονικότητα και προσοχή, η Knauf εξελίσσει τα προϊόντα και τα συστήματά της, τα οποία δημιουργούνται μετά από έρευνα και με επίσημα διαπιστευμένες δοκιμές για την πιστοποίησή τους προϊόντων & συστημάτων, σε συνεργασία με ένα διεθνές δίκτυο ιδρυμάτων και πανεπιστημίων. Ως αποτέλεσμα, το πειραματικό κτίριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος The Integrated Safe & Smart Built Project (I-SBB) σε συνεργασία με το ΕΜΠ δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα μοντέλο διώροφης κατοικίας πλήρους κλίμακας βασισμένο σε υβριδικά συστήματα ξηράς δόμησης σε συνδυασμό με έξυπνα υλικά και προηγμένους ασύρματους αισθητήρες.

Το κτίριο μελετήθηκε και ελέγχθηκε για την ασφάλεια σε περιπτώσεις κινδύνου και την άνεση μέσω της παρακολούθησης των παραμέτρων εσωτερικού χώρου. Παράλληλα, η νέα γραμμή παραγωγής γυψοσανίδων στο εργοστάσιο της Knauf στην Αμφιλοχία, επένδυση αξίας 36 εκατ. € συνοδεύεται από διοικητικές αλλαγές.

Η υπερδιπλάσια παραγωγική ικανότητα συνδέεται με την ψηφιοποίηση, την υιοθέτηση ενός agile μοντέλου εργασίας, την ασφάλεια και ανάπτυξη του προσωπικού της.

Sense of place και γαστρονομία

Με συνέπεια στην ιστορία, τη γαστρονομική εμπειρία του event έχει αναλάβει η Nomade et Sauvage, η οποία αφηγείται την ιστορία κάθε τόπου, μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματά του. Με συνέπεια και πειθαρχία μελετούν, ονειρεύονται και συλλέγουν εμπειρίες από τις μαγειρικές και τις ταξιδιωτικές τους εξερευνήσεις. Η πιο ήρεμη, μεστωμένη γεύση του καλοκαιριού, στην πρώιμη δροσιά του φθινοπώρου θα εφαρμοστεί διαφορετικά, σε δύο τοποθεσίες.

Στη λίμνη Αμβρακία, με τη φωτιά και τον καπνό των ξύλων και στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων. Κάθε γεύμα χωρίζεται σε στάδια, σε διάλογο με τα εμβληματικά κρασιά των αμπελώνων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Οι τεχνικές μαγειρικής στη φωτιά διαμορφώνουν τη γοητεία των γεύσεων και των υλικών.

«Τα κρασιά των Λιμνών και των Βουνών»

Ένα ταξίδι στη Δ. Ελλάδα

Το σούρουπο της Παρασκευής 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, με παλκοσένικο τα πέτρινα σοκάκια στο μικρό Νησάκι της κυρά Ευφροσύνης στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι με θέα τα φώτα της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων, ο Wine Experience Designer Αρτέμιος Λάινας έχει σχεδιάσει και θα μας συνοδέψει σ ένα οινογαστρονομικό ταξίδι 7 αισθήσεων με τελικό σταθμό τις ομαλές δενδρόφυτες πλαγιές της λίμνης Αμβρακία, όριο των επαρχιών Βάλτου και Ξηρόμερου των Ακαρνανικών, του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου και είναι ενσωματωμένο το συγκρότημα παραγωγής της Knauf.

Αρωγός και εργαλεία μας σ’ αυτό το ταξίδι, η νομαδική προσέγγιση και έκφραση των τοπικών πρώτων υλών και πιάτων από τους Nomade et Sauvage και οι εμβληματικές τοπικές ποικιλίες αμπελιού με τις διαφορετικές δημιουργικές προσεγγίσεις τους από τους τοπικούς παραγωγούς, θα διερευνήσουμε το πολιτισμό των δύο νομών, πόσο διαφορετικοί αλλά και πόσο όμοιοι ταυτόχρονα.
Οι καπνοί με αρώματα βελανιδιάς και πουρναριού πλήρως ενσωματωμένοι με το φυσικό τοπίο και τα κτίσματα, τα αρώματα και οι γεύσεις θα μας αποκαλύψουν την ιστορία το παρόν κα το μέλλον των δυο τόπων αλλά ίσως και κάτι παραπάνω… μια αισιόδοξη και λειτουργική μανιέρα συνύπαρξης ανθρώπου κα φύσης.


Η Ελλάδα που όλοι θα θέλαμε…

Με βάση τα Ιωάννινα

Η περιήγηση πραγματοποιείται με βάση τα Ιωάννινα.  Η συμπληρωματική σχέση της ιστορικής πόλης με την περιοχή που βρίσκεται το βελανιδοδάσος δεν εντοπίζεται μόνο στη νομαδικότητα των λαών που παραδοσιακά κινούνταν από το ένα σημείο στο άλλο. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει καταγράψει τα γηγενή φυτά.

Συμμετέχουν τα γραφεία:


RELATED ARTICLES