Το Archisearch και η εταιρεία παραγωγής Design Ambassador διοργανώνουν την εκδήλωση SIZE MATTERS: Architectural Stories for Growth from the USA and Greece, υπό την αιγίδα του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου, θα εστιάσει στη σημασία και το ρόλο της κλίμακας των αρχιτεκτονικών έργων.
Τις περισσότερες φορές το μέγεθος ενός αρχιτεκτονικού έργου είναι σημαντικό, καθώς στόχος και φιλοδοξία είναι πάντα η μεγάλη κλίμακα, το “μεγάλο”. Αλλά το “μεγάλο” καθίσταται, επίσης, “όμορφο”, ή το αντίστροφο; Στόχος της εκδήλωσης Size Matters: Architectural Stories for Growth from the USA and Greece είναι να προσεγγίσει το κρίσιμο ζήτημα του μεγέθους και της επιρροής ενός αρχιτεκτονικού έργου, να επανεξετάσει το ζήτημα της μεγάλης κλίμακας και να διερευνήσει την επίδραση και το ρόλο της μεγάλης και της μικρής κλίμακας της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.
Έλληνες αρχιτέκτονες, που συμμετέχουν στα μεγαλύτερα τρέχοντα έργα στην Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τις συνθήκες και τις δυνατότητες της χώρας μας και θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν την πόλη σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στις προκλήσεις και τα εμπόδια που συναντούν κατά τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής υλοποίησης.
Οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί, Γιώργος Μητρούλιας (AREA – Architecture Research Athens), Ελεάννα Μακρίδου (Makridis Associates Architects) και Ανδρέας Βεντουράκης (BETAPLAN Architects), με συντονιστή το Λαέρτη Αντώνιο Ando Βασιλείου (LAAV Architects), καλούνται να παρουσιάσουν παραδείγματα αρχιτεκτονικών έργων μεγάλης κλίμακας μέσα από την επαγγελματική τους εμπειρία και να σχολιάσουν τη νοοτροπία και την προσέγγιση των δύο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όσον αφορά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Θα ακολουθήσει συζήτηση, με μία εισαγωγή από το Λαέρτη Βασιλείου (LAAV Architects), του οποίου η δουλειά έγινε την τελευταία διετία viral σε όλα τα μεγάλα δίκτυα ανά τον κόσμο όπως CNN, FORBES, HUFFPOST, CNBC κ.ά.
Ο Ελληνο-Ιάπωνας Λαέρτης Αντώνιος Ando Βασιλείου (Αθήνα, 1983), έχοντας ήδη ολοκληρώσει δύο αρχιτεκτονικά έργα στη Ρόδο, έλαβε, το 2013, MSc στην Αρχιτεκτονική και ειδίκευση στους ουρανοξύστες από το TU Delft. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε έργα μεγάλης κλίμακας σε δύο από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ολλανδίας, Mecanoo Architecten (Delft, 2012) και UNStudio (Amsterdam, 2014).
Το 2014, o Λαέρτης Βασιλείου ιδρύει την πλατφόρμα OPA Open Platform for Architecture, μέσα από την οποία δημοσιεύει, τον Ιούλιο του 2015, το διεθνές φαινόμενο Casa Brutale, το πιο πολυ-δημοσιευμένο αρχιτεκτονικό concept στον κόσμο, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσα από τη νέα του προσωπική πλατφόρμα LAAV Architects (με έδρες στο Χάαρλεμ Ολλανδίας & Οξφόρδη Ην. Βασιλείου), μαζί με πληθώρα διεθνών έργων.
Ο Γιώργος Μητρούλιας (Αθήνα, 1978) του γραφείου AREA – Architecture Research Athens θα είναι ένας από τους διακεκριμένους ομιλητές στο Size Matters: Architectural Stories for Growth. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί στο γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλας στην Αθήνα και Van de Broek en Bakema στο Ρόττερνταμ. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fullbright έλαβε το δίπλωμα Master of Science Degree in Advanced Architectural Design στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2004, πριν εργαστεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Steven Holl. Από το 2006 είναι μέλος της ομάδας AREA και από το 2016 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Αντικείμενο διερεύνησης της ομάδας AREA είναι η πόλη σε όλες τις δυνατές κλίμακες, από αυτή του επίπλου μέχρι το αστικό σύνολο και το τοπίο.
Συνδυάζοντας σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με κοινό σημείο συνάντησης της ομάδας τη Νέα Υόρκη, σκοπός του γνωστού γραφείου είναι η συμμετοχή στις δυναμικές εξελίξεις του ελληνικού αρχιτεκτονικού τοπίου.
Έργα τους έχουν διακριθεί ανάμεσα στα καλύτερα υλοποιημένα έργα νέων αρχιτεκτόνων και στις καλύτερες μελέτες των ετών 2013 και 2015 (ΔΟΜΕΣ 2013, 2015), ενώ έχει επανειλημμένα διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για δημόσια και ιδιωτικά έργα μεγάλης κλίμακας. Ανάμεσα στις διακρίσεις της ομάδας συγκαταλέγονται το Α’ Bραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για 220 κατοικίες στην Καρδία Θεσσαλονίκης (2007), το Α’ Βραβείο (ex aequo) στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ΑθήναΧ4 (2011) και Εύφημος Μνεία στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Europan 12 (Νυρεμβέργη, 2013) και Europan 13 (Azenha do Mar, Πορτογαλία, 2015). Ανάμεσα στις εκθέσεις που έχουν συμμετάσχει συγκαταλέγονται το ελληνικό περίπτερο στη Biennale της Βενετίας τo 2012 με τίτλο “Made in Athens” και οι εκθέσεις “Adhocracy Athens” και “Tomorrows” στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2015.
Η Ελεάννα Θ. Mακρίδου (Makridis Associates Architects) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έκανε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Πήρε το Δίπλωμα του Aρχιτέκτονα Mηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ το 1995. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Mεγάλη Bρετανία στην Bartlett School of Architecture του UCL, όπου ειδικεύθηκε σε θέματα θεωρίας και ιστορίας της Aρχιτεκτονικής και απέκτησε το πτυχίο Master of Science (Msc). Κατά τη χρονική περιόδο 2002-2004 παρακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Μουσειολογίας στο AΠΘ και έλαβε το αντίστοιχο πτυχίο. Tη χρονική περίοδο 2006-2007 παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Advanced Environmental and Energy Studies στο Centre of Alternative Technology της Μεγάλης Βρετανίας.
Aπό το 1997 αποτελεί βασικό συνεργάτη στο γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη έργων, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών χρήσεων, από οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μονοκατοικίες, κτίρια κατοικιών, γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, αλλά και κτίρια πολλαπλών χρήσεων, κτίρια εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Η δραστηριότητα του γραφείου Makridis Associates Architects περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα έργων, από τη μελέτη και το σχεδιασμό κατοικιών και αστικών περιοχών, μέχρι το σχεδιασμό αντικειμένων και εγκαταστάσεων.
Το αρχείο των έργων του γραφείου Makridis Associates Architects καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών χρήσεων, από οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μονοκατοικίες, κτήρια κατοικιών, γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, κτήρια πολλαπλών χρήσεων μέχρι κτήρια εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Κύρια μέριμνα των αρχιτεκτόνων σε κάθε έργο αποτελεί, επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων, μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Πως είναι να συμμετέχεις από την αρχή μέχρι το τέλος σε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα;
Το αρχιτεκτονικό γραφείο ΒΕΤΑΠΛΑΝ, executive architect και συνεργάτης του Renzo Piano Building Workshop στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ένα από τα λίγα γραφεία στην Ελλάδα που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Μέσα από εμπειρίες, ανέκδοτες ιστορίες και εξομολογήσεις, ο Ανδρέας Βεντουράκης θα παρουσιάσει πώς βίωσε από τη δική του σκοπιά τη στενή συνεργασία με καταξιωμένα γραφεία από όλο τον κόσμο και την εμπειρία του.
Η ΒΕΤΑΠΛΑΝ έχει αναλάβει το σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη κατασκευής ενός μεγάλου φάσματος έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Ανδρέας Βεντουράκης (Αθήνα, 1984) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και τον Ιούλιο του 2018 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) του INSEAD. Ξεκίνησε τη καριέρα του το 2010 στο αρχιτεκτονικό γραφείο BETAPLAN, συνεργάτη του Santiago Calatrava για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του Renzo Piano για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Για 7 χρόνια διετέλεσε βασικό μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας RPBW/BETAPLAN του ΚΠΙΣΝ, παρακολουθώντας την εξέλιξη του έργου από την μελέτη ως και την παράδοση του στο ελληνικό δημόσιο. Αυτήν την περίοδο διερευνά την δυνατότητα εφαρμογής νέων επιχειρηματικών μοντέλων στον αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κλάδο.
19:00-19:05 Εισαγωγικά σχόλια από τον επιμελητή και συντονιστή Λαέρτη Βασιλείου [LAAV Architects]
19:05-20:00 Συζήτηση με συντονιστή το Λαέρτη Βασιλείου [LAAV Architects]
συμμετέχοντες:
Γιώργος Μητρούλιας [AREA – Architecture Research Athens]
Ελεάννα Μακρίδου [Makridis Associates Architects]
Ανδρέας Βεντουράκης [BETAPLAN Architects]
Το πάνελ των ομιλητών θα εστιάσει από την κλίμακα της μεγάλης αστικής / δημόσιας κλίμακας στην κλίμακα του κτηρίου και θα προσεγγίσει τη συνεισφορά της αρχιτεκτονικής και τις λύσεις που προσφέρει σε όλες τις κλίμακες.
To SIZE MATTERS αποτελεί το πρώτο κομμάτι μιας θεματικής που θα συνεχίσει με μια εκτεταμένη εκδήλωση, έκθεση και καλεσμένους ομιλητές αρχιτέκτονες από ΗΠΑ και Ελλάδα με τον τίτλο “MAKE DETAILS GREAT AGAIN”, η οποία θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Agenda
Εκδήλωση Size Matters: Architectural Stories for Growth
Ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου, 19:00
Τοποθεσία Περίπτερο ΗΠΑ, ΔΕΘ / Περίοδος 8-16 Σεπτεμβρίου
Επιμέλεια εκδήλωσης Archisearch.gr
Υπο την αιγίδα του Ελληνο Αμερικανικου Επιμελητηρίου
Επιμελητής Laertis Vassiliou / Laav Architects
Συνεπιμελητές Tina Marinaki, Vassilios Bartzokas
Σύμβουλος Marika Mavroleon
Παραγωγή Design Ambassador / Vassilios Bartzokas
Βοηθός παραγωγής Alexandra Paleochoriti
Graphics Semiotik Design Agency / Creative Director Dimitris Koliadimas
Μεγάλος Χορηγός Ideal Standard
Διακεκριμένος Χορηγός Makt
Περισσότερες πληροφορίες Facebook event
Η πρόσβαση είναι ελεύθερη με προεγγραφή στην σύνδεση.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
“(Sustainable) Development” is key and the goal of all political leaders in every country. Most of the times, size matters since the biggest the goal and ambition, the most promising the campaign. But is “big” also “beautiful”, or the other way around? And when it comes to fine-tuning and detailing a vision, who is responsible for the feasible realization of a dream?
Greek Architects and Academics will come to present examples of big scale architectural projects, through their experience and insight.
Simultaneously, Greek architects involved in the largest, current projects in Greece will present the reality and the potentials from our Country, the way such large-scale interventions can affect the city in a cultural and economic aspect but also will pinpoint the challenges of the architectural process.
The conversation of what is currently happening in both countries and how the philosophy and approach of each country could contribute (or not) to the other.
Is Bigness ultimate architecture? Rethinking Bigness: Large Questions and Architectural Smallness.
Discussion Panel
19:00-19:05 Introduction Remarks by the Curator & Moderator Architect Laertis Vassiliou [LAAV Architects] about the subject
19:05-20:00 Discussion with moderation by the Curator Laertis Vassiliou [LAAV Architects] for ARCHISEARCH.gr with
Giorgos Mitroulias [AREA – Architecture Research Athens]
Eleanna Makridou [Makridis Associates Architects]
Andreas Ventourakis [BETAPLAN Architects]
The panel will zoom-in from the large urban/public realm development scale to the building scale and detailing and see that architecture offers solutions in all scales. Big has been proven to be good only for marketing purposes and election campaigns, problems need to be solved on a different scale and manner.
Presenting the sequel “Make Details Great Again” where from the stance of Architecture, we suggest a different approach to solve current problems and achieve greatness.
READ ALSO: The 6th Athens Biennale ANTI presents Microclimate Heat Shelter by artists Annechien Meier and Gert-Jan Gerlach