Όταν διηγούμαστε παραμύθια, πλάθουμε κόσμους φανταστικούς που, συχνά, ενέχουν στοιχεία της πραγματικότητας, φιλτραρισμένα ή μη.
Η αρχιτεκτονική και η ευρύτερη έννοιά της βρίσκουν πάντα καταφύγιο στα παραμύθια, γίνονται κομμάτι αναπόσπαστο.
Στο σεμινάριο Αρχιτεκτονική και Παραμύθια, οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τη σχέση του ήρωα με το κτίσμα, το χώρο ή τα υλικά και την κατασκευή. Θα αναρωτηθούν για το φως και πώς αυτό επηρεάζει τον ήρωα. Θα φανταστούν το περιβάλλον, όπου εξελίσσεται το παραμύθι γεμάτο από πλατείες, πάρκα, γέφυρες, κάστρα, σιντριβάνια και μαντρότοιχους, που αφήνουν πίσω τους τα ψηλά δέντρα και τα θηρία.
Γιατί άραγε το μικρό χωριό βρίσκεται μίλια μακριά από τη χώρα;
Η αρχιτεκτονική συμβάλλει καθοριστικά στην ατμόσφαιρα και τα νοήματα των παραμυθιών. Μέσω της αρχιτεκτονικής, της ευρύτερης έννοιάς της και στοιχείων που την πλαισιώνουν, δίνεται η ευκαιρία στους παραμυθοπλάστες να “χτίσουν” αυτήν τη σταθερή εικόνα, να πλάσουν κόσμους μαγικούς, μοναδικούς, όμορφους, άσχημους, καλούς, κακούς και να τους “διακοσμήσουν ” με συναίσθημα και χρώμα.
Οι λέξεις του παραμυθά και η άρτια χρήση εικόνων φτιάχνουν τις εναλλαγές που ο ήρωας αποζητά για να εξελιχθεί.
Junichiro Tanizaki, Το Εγκώμιο της Σκιάς, Εκδόσεις Άγρα, 1933
“[…] Και ειλικρινά δεν κουραζόμαστε ν’αφήσουμε ποτέ το βλέμμα μας πάνω σ’ αυτούς τους τοίχους, κι αυτή η κάποια λάμψη, αυτές οι αμοιδρές σκιές, είναι ανώτερες για εμάς από κάθε στολίδι. Κι έτσι, για να μην διαταράξουμε την λάμψη αυτών των αμμότοιχων, τους βάφουμε βέβαια μονάχα με ένα ουδέτερο χρώμα, κι αν το βασικό χρώμα σιγά σιγά αλλάζει από δωμάτιο σε δωμάτιο, αυτή η διαφορά είναι απειροελάχιστη. Και πιο πολύ από διαφορά σε χρώμα είναι σε φωτοσκίαση, κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι περισσότερο η διαφορά στην διάθεση αυτού που βλέπει. […]”
Η Αναστασία Δάλμα, εισηγήτρια του σεμιναρίου, καλεί τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν αυτήν τη μοναδική σχέση της αρχιτεκτονικής με τα παραμύθια. Μαζί της, οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν σκέψεις, θα διαβάσουν και θα αναλύσουν εικόνες, θα παρακολουθήσουν βίντεο, θα ακούσουν μουσική, θα σκιτσάρουν και θα κατασκευάσουν με συνοδοιπόρους τους Καλβίνο, Τομπάζη, Disney, αδελφούς Γκριμ, Τριβιζά και πολλούς ακόμη.
Η “εξερεύνηση” αυτή θα ανοιχτεί σε δυο άξονες, που επικοινωνούν: τα παραμύθια θα φανερώσουν τους κόσμους τους και οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν την αρχιτεκτονική παρουσία μέσα σε αυτούς.
Ποιος είπε πως τα παραμύθια είναι μόνο για τα παιδιά;
«Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ βρήκαν στο δάσος ένα σπίτι φτιαγμένο από γλειφιτζούρια και λαχταριστά γλυκά. Τα χρώματα και οι μυρωδιές τους συνεπήραν, το σπιτάκι ήταν τόσο όμορφο που τα μάτια τους λαμπύρισαν από χαρά και έκανε την καρδιά τους να χτυπάει σαν τρελή! “Πρέπει να μπούμε μέσα”, είπαν με ένα στόμα!»
Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας, Alain de Botton, 2006
(Βρισκόμαστε σε έναν δεντρόφυτο δρόμο με πολύ όμορφα σπίτια.)
“ […] Ο ήλιος έχει ανέβει πάνω από τα αετώματα των απέναντι κτιρίων και από τα πράθυρα του ισογείου έχει πλημμυρίσει το χώρο χρωματίζοντας τους εσωτερικούς τοίχους κίτρινους – στην απόχρωση του βουτύρου – , ενώ ταυτόχρονα ζεσταίνει την πρόσοσψη από κοκκώδη κόκκινα τούβλα. Κόκκοι σκόνης κινούνται στις ακτίνες του ήλιου, λες και υπακούουν στους ρυθμούς κάποιου σιωπηλού βάλς. Από το διάδρομο ακούγεται διακριτικά το βουητό των αυτοκινήτων που κινούνται βιαστικά λίγα τετράγωνα παρακάτω. Κάθε τόσο η θυρίδα του γραμματοκιβωτίου ανοίγει απότομα προκειμένου να δεχτεί κάποιο θλιβερό φυλλάδιο. […]”.
“[…] Το γυαλιστερό τραπεζομάντηλο με τις μεγάλες σταμπωτές νεραγκούλες στο τραπέζι της κουζίνας υποδηλώνει μια έκρηξη ευθυμίας που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον παρακείμενο τραχύ τσιμεντένιο τοίχο. Κατά μήκος της σκάλας, μικροί πίνακες νεκρής φύσης που απεικονίζουν αυγά και λεμόνια εστιάζουν την προσοχή στην περιπλοκή και στην ομορφιά των καθημερινών παραγμάτων. Στην μαρκίζα κάτω από το παράθυρο, ένα γυάλινο βάζο με βιολέτες βοηθάει στην αντίσταση κατά της κατάθλιψης. […]”
Ενδεικτική βιβλιογραφία σεμιναρίου:
• Fantasia, Walt Disney, 1940 – film animation/music
• Η πεντάμορφη και το Τέρας – film animation
• Όλιβερ, Birgitta Sif, εκδόσεις Ίκαρος
• Το κάτι άλλο, Κάθριν Κέιβ – Κρις Ρίντελ, Εκδόσεις Πατάκη
• The Secret staircase, Brambly Hedge
• Η σταχτοπούτα
• Τα τρία γουρουνάκια
• Το εγκώμιο της Σκιάς, Junichiro Tanizaki, Εκδόσεις Άγρα
• Αόρατες πόλεις, Italo Calvino, Εκδόσεις Καστανιώτης
• Η αρχιτεκτονική και η πόλη, Τάσης Παπαιωάννου, Εκδόσεις Καστανιώτης
Agenda
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις, 8 Μαΐου -26 Ιουνίου 2018
Πρώτη συνάντηση: Τρίτη 8 Μαΐου 2018
Τελευταία συνάντηση: Τρίτη 26 Ιουνίου 2018
Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Τρίτη, 18.30-20.00
Kόστος συμμετοχής: 115€ (+ΦΠΑ) και 100€ (+ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους
Τοποθεσία: Fårö / Έβρου 14, Πλατεία Μαβίλη
Περισσότερες πληροφορίες: www.faro.gr, Facebook event
Επικοινωνία: [email protected], 210 7717544
Δείτε το χώρο πολιτισμού Fårö – creative learning, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega Αrchitecture and Strategies εδώ!
READ ALSO: Η Kommigraphics διακρίθηκε στα Βραβεία Ερμής 2017 για το website του Archisearch!