Η διπλωματική εργασία της Μάγκυ Καραγκούνη, αφορά το σχεδιασμό ενός διαδραστικού οικοσυστήματος/υποδομής που εγκαθίσταται στον αστικό ιστό της Πάτρας. Πρόκειται για μια υποδομή που συντίθεται από τέσσερις τύπους διαδραστικών συσκευών, οι οποίες στόχο έχουν: α) την ενεργοποίηση νεκρών και εγκαταλελειμμένων αστικών χώρων μέσω του φωτισμού, β) την ενσωμάτωση και προβολή πληροφορίας στις αρχιτεκτονικές επιφάνειες της πόλης γ) την παραγωγή ενέργειας.

Η πρόταση καταλήγει στη δημιουργία ενός νέου layer στο αστικό περιβάλλον όπου ο ψηφιακός χώρος των δεδομένων και της πληροφορίας συνυπάρχει με το υλικό αστικό περιβάλλον μεταβάλλοντας τις αρχιτεκτονικές επιφάνειες της πόλης σε ενεργές διεπαφές διάδρασης.

Βίντεο εισαγωγής αυτών των υποδομών
Τα pavegen
Ειδικά διαμορφωμένα πλακίδια με πιεζοηλεκτρικές γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του πατήματος και με μια προσθήκη led ταινιών φωτίζουν το βράδυ δημιουργώντας νέα φωτεινά μονοπάτια που καθοδηγούν τους χρήστες της πόλης.
Οι πυλώνες
Είναι κατακόρυφα γραμμικά φωτιστικά που λειτουργούν ως τοπόσημα, σηματοδοτούν δραστηριότητες και μεταδίδουν μηνύματα.
Τα drones
Είναι ιπτάμενα αστικά «ζωάκια», υπεύθυνα για την συλλογή δεδομένων και ενέργειας καθώς επίσης για την προβολή πληροφοριών και παραγωγή φωτισμού. Είναι εφοδιασμένα με φωτοβολταικά πάνελ και οθόνη. Έχουν δύο τρόπους λειτουργείας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Την ημέρα ενσωματώνονται σε προσόψεις και λοιπές αρχιτεκτονικές επιφάνειες συλλέγοντας ηλεκτρινή ενέργεια που μετατρέπουν σε ηλεκτρική την οποία διοχετεύουν σε μπαταρίες αποθήκευσης για την τροφοδοσία του συστήματος. Τη νύχτα πετούν στην πόλη, προσκολλώνται σε αστικές επιφάνειες και να λειτουργούν ως πόλοι έλξης και δραστηριοτήτων.
Τα pavilion
Είναι κατασκευές τοποθετημένες σε κομβικά σημεία κίνησης που δημιουργούν χώρους στάσης και ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων. Οι επιφάνεια του κελύφους τους διαμορφώνεται από τα drones που ακυρώνονται σε αυτές με μεταβαλλόμενα μοτίβα κάθε φορά.
Για την δημιουργία αυτού του οικοσυστήματος αρχικά έγινε μια καταγραφή των στήλων ΔEH με σκοπό την καταμέτρηση ηλεκτρικές ενέργειας για φωτισμό που χρειάζεται κάθε περιοχή.
Το σύστημα δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια μέσω των pavegens και των drones την οποία αποθηκεύει και χρησιμοποιεί για την αυτόνομη λειτουργία του.
Η παραγόμενη ενέργεια επαρκεί για να λειτουργήσει το σύστημα καθώς επίσης παράγει πλεόνασμα το οποίο διοχετεύει στην πόλη για την υποστήριξη νοικοκυριών που έχουν ανάγκη.
Πρόκειται για ένα μεταβαλλόμενο σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια και δεδομένα. Σκοπός είναι να μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα νεκρά σημεία για να τα ενεργοποιήσει όταν υπάρχει ανάγκη.


Με την δημιουργία πολιτιστικών καταστάσεων όπως μια συλλογική υπαίθρια προβολή, χορός ή έκθεση γλυπτών. Με επιπλέον δενδροφυτεύσεις για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου. Είτε με συλλογικούς περιπάτους και ποδηλασίες μέσα στην πόλη.
Όλη αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση έφερε την ανάγκη για την δημιουργία ενός πρωτοτύπου. Με την βοήθεια του Δημήτρη Τζουβελέκη φοιτητή του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών στο πανεπιστήμιο πατρών στήσαμε έναν μηχανισμό που προσομοιάζει την λειτουργία των Pavegen.

Βίντεο της λειτουργίας του πρωτότυπου
Οι νέες τάσεις ζωής οδηγούν και σε νέες σχεδιαστικές αποφάσεις. Ως σχεδιαστές καλούμαστε καθημερινά να επαναπροσδιορίσουμε σταθερές και να εφεύρουμε νέες συσκευές (prototypes) που να ακολουθούν τα εξελισσόμενα κοινωνικά πρότυπα.

Ο άνθρωπος αλλάζει, η πόλη πρέπει να αλλάξει μαζί του.
Βίντεο ενσωμάτωσης των υποδομών στον αστικό ιστό της Πάτρας
Στοιχεία έργου
Τίτλος εργασίας ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΠΑΦΕΣ
Τυπολογία Διπλωματική εργασία
Εξεταστική περίοδος 2023 – 2024
Φοιτητήτρια Μάγκυ Καραγκούνη
Επιβλέπων καθηγητής Βασίλης Στρουμπάκος
Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Kείμενο Μάγκυ Καραγκούνη
This diploma thesis by Maggie Karagouni is a proposal for an intervention in the urban fabric of Patras. It is an innovative ecosystem of four interactive devices, which aim to activate dead and abandoned urban spaces through lighting, collect data through user interaction with the devices and produce energy sufficient to power the whole system and generate excess energy that can support economically disadvantaged households.
The pavegen
Specially designed tiles with piezoelectric generators that generate electricity through tapping and with an addition of LED strips illuminate at night creating new light paths that guide city users.
The pillars
Act as landmarks, signalling activities and conveying messages.
The drones
These new urban animals are responsible for collecting data and energy. During the day as they fly they open their wings, which are solar panels, and collect energy which they then channel into storage batteries to power the system. Alongside an integrated display they can attach themselves to urban surfaces and act as a pole of attraction and activity.
Finally pavilions
Placed at traffic hubs are places to stop and exchange information and data. Simple metal frames dressed by the drones with changing patterns each time.
New life trends also lead to new design decisions. As designers we are challenged daily to redefine constants and invent new devices (prototypes) that follow evolving societal norms.
People change, technology changes, the city must change with them.
Facts & Credits
Project title URBAN INTERFACES
Typology Diploma Thesis
Academic semester 2023 – 2024
Student Maggie Karagouni
Supervisor Vasilis Stroumpakos
Institution Department of Architecture, University of Patras
Text Maggie Karagouni
READ ALSO: Η Αντιπαροχή: Από την κοινωνική ανάλυση στη πράξη | Ερευνητική εργασία του Θάνου Πρέντζα