Στην παρούσα διπλωματική εργασία των Άννα Νομικού και Δάφνη Σταματάκη στις αλυκές Αναβύσσου, επιχειρείται μια επανερμηνεία του υφιστάμενου τοπίου, με στόχο την τοπική ανάδειξη με οικολογικούς όρους και την ισότιμη συνύπαρξη του φυσικού με το ανθρωπογενές.
Στις αλυκές Αναβύσσου, νοτιοανατολικά του νομού Αττικής, τα τελευταία 50 χρόνια δημιουργήθηκε σταδιακά, με την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων των αλυκών, ένας ευάλωτος μεσογειακός υδροβιότοπος.
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η τοπιακή ανάδειξή του με οικολογικούς όρους, η προστασία του και η δημιουργία μίας περιαστικής χωρικής συνθήκης- πόλου έλξης για την κοινωνία.
Με σκοπό την αναγνώριση και επανερμηνεία του υφιστάμενου τοπίου, επιδιώκεται η δημιουργία ενός συνόλου επεμβάσεων που θα ευνοήσουν την επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας και θα σεβαστούν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την λειτουργία του υδροβιότοπου.
Η πρόταση περιλαμβάνει μια ενιαία στρατηγική με σημειακές προσθήκες πρασίνου, θύλακες τρίτου χώρου, τοπόσημα-κατασκευές με φυσικά υλικά και ήπιες χρήσεις για τους επισκέπτες, δίκτυο κίνησης και υποπεριοχές δραστηριοτήτων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν την συνθετική εργαλειοθήκη για την επίτευξη μίας νέας συνθήκης, όπου το φυσικό και το ανθρωπογενές τοπίο παύουν να συγκρούονται αλλά συνυπάρχουν ισότιμα.
Στοιχεία έργου
Τίτλος εργασίας Συνομιλώντας με τα στοιχεία του τόπου – προστασία και ανάδειξη υδροβιότοπου Αναβύσσου
Τυπολογία Διπλωματική εργασία
Εξεταστική περίοδος Απρίλιος 2024
Φοιτήτριες Άννα Νομικού , Δάφνη Σταματάκη
Επιβλέπουσα Παναγιώτα Καραμανέα
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης
READ ALSO: Αστική καλλιέργεια στην Νέα Ιωνία | Διπλωματική εργασία του Γιώργου Κακάβα