Η διπλωματική εργασία της Ποσνακίδου Ελένης, του Σταυριανού Παναγιώτη και της Ισαακίδου Ειρήνης-Ραφαέλας επικεντρώνεται στη δημιουργία Φοιτητικών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, διατηρώντας ως βασικό σχεδιαστικό γνώμονα την μετάβαση από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο χώρο.
Η διπλωματική εργασία παρουσιάστηκε τον Ιούλιο 2020 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με επιβλέποντες καθηγητές τον Πολυχρονόπουλο Δημήτρη, την Γρηγοριάδου Μαρία και τον Παπαγιαννόπουλο Γιώργο.
-κείμενο από τους δημιουργούς
Το οικόπεδο στο όποιο τοποθετήθηκε η συνθετική ιδέα βρίσκεται σε μία περιοχή έξω από την Αλεξανδρούπολη, στον οικισμό της Νέας Χιλής. Πρόκειται για μία οικιστική ζώνη στην οποία βρίσκονται και τα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όπου αναφέρεται και το συγκρότημα.
Η ανάπτυξη της συνθετικής δομής βασίζεται στα αυστηρά τεχνητά όρια (δρόμους, όμμορα κτίρια) και στα πιο ελεύθερα φυσικά όρια (θάλασσα, ρυάκι, βλάστηση) του οικοπέδου. Η βασική χάραξη είναι μία έντονη ευθεία που σκίζει το οικόπεδο διαγώνια και δημιουργεί μία πορεία που επιτρέπει την οπτική επαφή της ευρύτερης περιοχής με την θάλασσα, ως προσπάθεια της διατήρησης της θέας παρά την παρεμβολή των κτηριακών μονάδων στο οικόπεδο.
Η διαδρομή αυτή διαπλατύνεται στο κέντρο της, σχηματίζοντας έτσι την κεντρική πλατεία του θέματος. Στο περίγυρο της πλατείας εντοπίζονται οι κεντρικές λειτουργίες του συγκροτήματος καθώς και αρκετοί φυτεμένοι χώροι στάσης και περίπατου αναπτυσσόμενοι σε πολλά επίπεδα. Ταυτόχρονα σχεδίασαμε διάφορες διακλαδώσεις μικρότερης εμβέλειας κινήσεων.
Ακολουθώντας κανέις αυτές τις στενότερες οδούς, είτε σε μορφή αίθριο πεζόδρομου, είτε σε μορφή στοάς, συναντά περίκλειστες αυλές κοινόχρηστου χαρακτήρα που εξυπηρετούν την εκτόνωση των οικιστικών μονάδων σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους.
Η κεντρική οδός του θέματος ταυτίζεται κοντά στο παραλιακό μέτωπο με, κάθετη σε αυτή, πορεία σχεδιασμένη με βάση τον φυσικό σχηματισμό του ρέματος στα ανατολικά. Η διαδρόμη αυτή εκτείνεται επίσης και μέσα στη θάλασσα ενώ καταλήγει σε μικρό ημιυπαίθριο κτίσμα που προσφέρει θέα στο Αιγαίο και τα νησιά του.
Βασικός σχεδιαστικός μας γνώμονας ήταν η μετάβαση από τον ιδιωτικό χώρο προς τον δημόσιο και ανάποδα.
Επιλέξαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μικρότερες οικιστικές μονάδες λίγων φοιτητών, που περιλαμβάνει η κάθε μία φοιτητικά δωμάτια, αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα και κοινόχρηστο καθιστικό.
Έτσι λοιπόν ο φοιτητής βγαίνοντας από το δωμάτιο του έχει την επιλογή να κοινωνικοποιηθεί με τους υπόλοιπους που διαμένουν στην ίδια οικιστική μονάδα.
Στη συνέχεια, έξω από την μονάδα αυτή, προβέψαμε κοινόχρηστους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους στάσης που συνδέονται με την κεντρική πλατεία του θέματος που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη κοινωνικότητα.
Το κτηριολογικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει 420 φοιτητικά δωμάτια που το καθένα είναι περίπου 15 τ.μ. , περιλαμβάνουν ατομικό λουτρό και έπιπλα που σχεδιάσαμε ανάλογα τον τύπο του δωματιου (κρεβάτι, ντουλάπα, γραφείο, καρέκλα) .
Το συγκρότημα επιπλέον διαθέτει :
Χώρο εξυπηρέτησης φοιτητών, Ιατρείο, Καταστήματα (Μικρό παντοπωλείο, πλυντήρια ρούχων), Πολυχώρο-Αίθουσα Διαλέξεων, Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο, Φοιτητικό Εστιατόριο, Αναψυκτήριο και Αθλητικές Εγκαταστάσεις με ημιυπαίθρια πισίνα.
Το θέμα μας είναι απόλυτα φιλίκο ως προς τους ανθρώπους μμε ειδικές ανάγκες αφου έχουν σχεδιαστεί σε κάθε διαφορετικό επίπεδο ράμπες, ασανσέρ, ειδικά φοιτητικά δωμάτια και WC Α.Μ.Ε.Α.
Στοιχεία έργου
Τίτλος εργασίας Φοιτητικές κατοικίες στην Αλεξανδρούπολη
Φοιτητές Ποσνακίδου Ελένη, Σταυριανός Παναγιώτης, Ισαακίδου Ειρήνη-Ραφαέλα
Επιβλέποντες Πολυχρονόπουλος Δημήτρης, Γρηγοριάδου Μαρία, Παπαγιαννόπουλος Γιώργος
Έτος Ιούλιος 2020
Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
READ ALSO: Beirut - the 8th Reconstruction, Resurrection | by Georges Abou Chabke