Μια κομβική χρονιά για την αρχιτεκτονική πλησιάζει προς το τέλος της, και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2020 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Top10+1 Student Works 2020 παρουσιάζει δέκα συν μια επιλεγμένες διπλωματικές εργασίες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους σύλληψη και παρουσίαση.

1. Kampos>2020: a case for the future of Greek rural land, by Evangelia Stamatiou Konsta & Iro Stalika 

Η σχεδιαστική έρευνα επεξεργάζεται μια σειρά στρατηγικών παρεμβάσεων που εστιάζουν σε διαδοχικές κλίμακες (από τη χωροταξική και το masterplan έως την κτηριακή) και προσπαθεί να θέσει τα βασικά ζητήματα για μια σταδιακή, ολιστική αναδιαμόρφωση του αγροτικού τοπίου με στόχο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την αγροτική παραγωγή στον Θεσσαλικό Κάμπο υπό δυσμενέστερες κλιματικές συνθήκες. 

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.

2. Assembling Intimacies: materialisation of dramatised practices to be read, by Maria Katsageorgiou & Vasilina Papadimitropoulou

Η επιδίωξη υλοποίησης της ατμόσφαιρας του ‘μένω’, και πιο συγκεκριμένα του ‘μένω στο Βόλο’, ήταν το έναυσμα για τη χωρική διερεύνηση που αποτέλεσε τη διπλωματική. Το ‘μένω στο Βόλο’, είναι μια οικεία διαδικασία που επιτελείται στα όρια του αυτόματου και ασυνείδητου. Θέλοντας να αποκτήσουν μια επαυξημένη συνείδηση αυτής, οι δημιουργοί στράφηκαν σε αφηγήσεις κατοίκησης άλλων. Μια προσέγγιση της κατοίκησης μέσα από τη συνέντευξη μπορεί να γίνει αντιληπτή ως τη δραματοποίησή της, που ξεχωρίζει και αναδεικνύει μια πρώτη ιστορία. Οπότε, οι ιστορίες των ατόμων δεν αποτελούν πια την κατοίκηση αλλά αφηγηματικά στιγμιότυπα αυτής, δραματοποιημένες πρακτικές.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.


3. Islands of Urbanities: the case of Varosha, by Georgia Maria Drakou

Η διπλωματική εργασία  αποτελεί μια αστική μελέτη που αντιμετωπίζει την πόλη ως αρχιπέλαγο και έχει ως στόχο την ριζική αποκέντρωσή της υπό τη μορφή οικισμών-νησίδων που βυθίζονται στο αστικό τοπίο το οποίο εξυπηρετείται από τα δίκτια-πλατφόρμες που τα περιβάλλει. Σύμφωνα με την θεωρητική ανάλυση της πόλης ως αρχιπέλαγος αλλά και ως ένα αυτοτελές και αυτόνομο κατοικήσιμο κύτταρο, η πρόταση αναφέρεται στην δημιουργία μιας νέας αστικής κατάστασης η οποία αποτελείται κυρίως από την σύνθεση δύο παραγόντων, το ανοικτό και το περίκλειστο. 

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.

4. The Great Staircase: Metropolitan Park in Hymettus, by Filippos Lagos

Η διπλωματική εργασία επιχειρεί να ενώσει ευθύγραμμα τη πόλη της Αθήνας με τη κορυφή του βουνού του Υμηττού, φιλοδοξώντας παράλληλα να αλλάξει τις συνήθειες και την αντιμετώπιση των κατοίκων ως προς τη φύση και τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί λόγω της εκτεταμένης αλλοτρίωσης του φυσικού τοπίου.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.


5. FOUGARO: Public life scenarios on urban balconies, by Eirini Bravou

Η διπλωματική εργασία παρουσιάζει την ιδέα ενός κτιρίου-λόφου, μιας μεγαδομής, που επαναδιαπραγματεύεται τη μορφή και το πρόγραμμα των ψηλών κτιρίων της αθηναϊκής πόλης, έχοντας ως πυρήνα τη διατηρητέα βιομηχανική υψικάμινο ύψους 118 μέτρων που βρίσκεται στο πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα και αποσκοπώντας να συμπεριλάβει την τυπολογία του αστικού μπαλκονιού σε ένα κτήριο-ουρανοξύστη.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.

6. Nostos: Re-turn to the Library: The New Central Public Library of Thessaloniki, by Athanasios Mousmoulidis

H διπλωματική εργασία έχει ως θέμα την αρχιτεκτονική πρόταση για μια Νέα Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη συνολική αστική ανάπλαση της περιοχής του Κελλάριου Κόλπου. Κύριος στόχος της μελέτης είναι η πρόταση για μια σύγχρονη υβριδική βιβλιοθήκη και ένα πρότυπο πάρκο πολιτισμού, τα οποία θα συμβάλλουν στην πολεοδομική ανασυγκρότηση ολόκληρης της περιοχής και της πόλης. Η αρχιτεκτονική σύνθεση έχει ως αφετηρία την ανάγκη ανάδειξης του φυσικού στοιχείου της θάλασσας και του αποτυπώματος των ορεινών όγκων στον ορίζοντα. Αυτά τα στοιχεία επέδρασαν στην διαμόρφωση του concept ως προς τη χωροθέτηση και την διάταξη του κτίσματος στο οικόπεδο.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.


7. The reinterpretation of baths in the contemporary city, by Zoe Despoina Papaoikonomou

Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η επαναφορά́ και η επανερμηνεία του λουτρού́ στη σύγχρονη πόλη της Θεσσαλονίκης. Η διπλωματική αυτή επανεξετάζει τη σημασία και το ρόλο του λουτρού ως χώρο κοινωνικής και πολιτισμικής διάδρασης που εισάγει ένα νέο ρυθμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης επαναφέροντας την πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Το πρόγραμμα της πρότασης έχει ως βασικό στοιχείο το λουτρό́ με μια κεντρική υπαίθρια πισίνα και επιμέρους ιδιωτικούς κλειστούς χώρους που εκτυλίσσεται η τελετουργία του λουτρού. Η πρόταση αφορά την επανερμηνεία του λουτρού ως δημόσιο χώρο που ωστόσο λόγω της φύσης του προγράμματος υπάρχει η ανάγκη και για χώρους πιο ιδιωτικούς και εσωστρεφείς. 

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.

8. Teatro Nostrum: one floating cultural center for the dispersed urbanity of the Aegean archipelago, by Anastasis Papadakis

Η διπλωματική εργασία  προτείνει ένα μεταφερόμενο, φουτουριστικό θέατρο, κοινό για όλους τους κατοίκους των 76 νησιών του Αιγαίου πελάγους, ένα πλωτό κέντρο πολιτισμού για τη διάσπαρτη αιγαιακή πολιτεία. Η επιβίβαση και αποβίβαση κάθε πλοίου μεταβάλλει την προκυμαία σε πλατεία, της δίνει την αναγκαία λειτουργία. Το μετακινούμενο πλοίο είναι ο κοινός πυκνωτής για μια σειρά από προκυμαίες, είναι το σημείο αναφοράς για ολόκληρο το πέλαγος. Η κοινή εμπειρία της αποβίβασης-επιβίβασης, η περιοδική γονιμοποίηση της προκυμαίας αραιώνει δραματικά από Οκτώβρη μέχρι Μάη, επιδεινώνοντας τη συνοχή του αρχιπελάγους. Το Αιγαίο έχει ανάγκη από μια κατασκευή που θα μεταφέρει, θα αποθηκεύει και θα στεγάζει συντελεστές, εξοπλισμό και συμβάντα. Έναν μεταφερόμενο χώρο στον οποίο το εκάστοτε θέαμα θα στήνεται και θα αναπαράγεται από νησί σε νησί.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.


9. Humanisation of the mine, by Danae Anastasia Vasilopoulou & Nataliya Petreykova

Η διπλωματική εργασία ασχολείται με την επανάχρηση του εγκαταλειμμένου αδαμαντωρυχείου Mir, στην πόλη Mirny της Δημοκρατίας της Γιακουτία στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποσκοπώντας στην αναδιαμόρφωση του αστικού τοπίου μέσω ενός ουτοπικού σεναρίου, μιας μεγαδομής που δίνει την δυνατότητα στην πόλη ν’ αναγεννηθεί ως ένα αυτόνομο “δοχείο ζωής”. Το δίπολο μεταξύ της κανονικότητας (πόλη-δοχείο ζωής) και μη-κανονικότητας (ορυχείο- παρέμβαση στο τοπίο) αποτελεί τον ουσιαστικό προβληματισμό για να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία. Δημιουργώντας την υπόγεια “μέγα-δομή” καλύπτεται το κενό του ορυχείου επιχειρώντας να επανέλθει το αστικό τοπίο στην αρχική κατάσταση. Η χειρονομία είναι συμβολική, καλύπτοντας το ορυχείο, το τραύμα “επουλώνεται’”.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.

10. Tropos, by Akis Polykandriotis, Giulia Arienzo Malori, Shiri Dobrinsky & Tao Yu

Η διπλωματική εργασία προτείνει ένα μοντέλο για μια υποδομή που στοχεύει στην αύξηση της εμπειρίας των κατοίκων της πόλης μέσω ενός διαδραστικού μέσου. Το Tropos είναι ένα εναέριο πρωτότυπο σύστημα με σκοπό τη δημιουργία ενός επιπλέον στρώματος υποδομής που θα εφαρμοστεί στον αστικό ιστό. Το σύστημά βρίσκεται στον αέρα, επιτρέποντας την ελευθερία από την άποψη της κινητικότητας και του δυναμισμού, ελευθερώνοντας το επίπεδο του εδάφους για κυκλοφορία. Το σύστημα λειτουργεί με τοπική επικοινωνία, εκτελώντας υψηλό επίπεδο οργάνωσης και επιτρέποντας τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που το καθιστά προσαρμοστικό και ευέλικτο.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.

10+1. The Pit with the Three Fountains, by Evangelia Paschalidou

Η υφιστάμενη συνθήκη ενός τμήματος ρέματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε την αφετηρία της διπλωματικής εργασίας, η οποία είχε ως στόχο τη μετατροπή του ρέματος από αστικό εμπόδιο σε χώρο αναψυχής και περιπλάνησης, την ανάδειξη αυτής της όασης πρασίνου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο σχεδιασμός ξεκινά από την αστική κλίμακα, με το σχεδιασμό μεταβατικών περιοχών από το επίπεδο της πόλης στο ρέμα καθώς και τον σχεδιασμό κατασκευών μικρότερης κλίμακας στις όχθες του ρέματος. Οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί της πρότασης είχαν ως κύριο μέλημα το σεβασμό του φυσικού υποδοχέα, με στόχο την συνύπαρξη και την αλληλεπίδραση τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και του ανθρώπου με τη φύση.

Δείτε ολόκληρη την εργασία εδώ.


RELATED ARTICLES