Μια χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2022 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Top 10 Student works 2022 παρουσιάζει δέκα επιλεγμένα φοιτητικά έργα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους προσέγγιση.
– Eπιλέγει η Ελπίδα Ροΐδου
1. Βαρώσια. Εγχειρίδιο Απομνημόνευσης μιας ξεχασμένης πόλης, διπλωματική εργασία από τη Γεωργία Θειακού
Η παρούσα διπλωματική εργασία, μέσα από ένα εγχειρίδιο, αποσκοπεί την εξερεύνηση της πόλης μέσα από αναμνήσεις ανθρώπων που έζησαν στην Αμμόχωστο πριν από 48 χρόνια, αναβιώνοντας ξανά την πόλη. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αποτελείτε από 4 τεύχη, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μερικά τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα, 5 σουβενίρς, ένα κτίριο και σχέδια.
Περισσότερα για το έργο εδώ
2. “Rethinking Bauhaus” competition enrty, by Angeliki Tsamouridou and Selena Tsoukala
Η Αγγελική Τσαμουρίδου και η Σελένα Τσουκαλά πήραν μέρος στον αρχιτεκτονικό διαγωνσιμό “Bauhaus Campus 2021” και σχεδίασαν ένα έργο με τίτλο “Rethinking Bauhaus”. Η προτασή τους στοχεύει στη δημιουργία ενός αστικού “μαγνητικού πεδίου” που αποτελεί ένα πολιτισμικόσημείο συνάντησης σε ένα ευέλικτο κτιριακό συγκρότημα αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική έκφραση.
Περισσότερα για το έργο εδώ
3. Αχερόντια διαδρομή: Μια διαπραγμάτευση του μύθου, διπλωματική εργασία από την Ξανθή Τσέκου
Η διπλωματική αυτή εργασία από την Ξανθή Τσέκου εργασία αφορά τη δημιουργία ενός τουριστικού δικτύου τοπιακών παρεμβάσεων στο πεδινό τμήμα του ποταμού Αχέροντα, στην Ήπειρο. Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στην οδική διαδρομή 17χλμ, που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού και επιχειρούν μια αρχιτεκτονική ερμηνεία του μύθου.
Δείτε περισσότερα αναλυτικά εδώ
4. CryptoGAN, diploma thesis project by Panagiotis Kalaitzidis, Pooja Harumalani, Aijia Wang
Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με τίτλο “CryptoGAN” από τους Παναγιώτη Καλαϊτζίδη, Pooja Harumalani, Aijia Wang, προωθεί την ελεγχόμενη επανεισαγωγή της άγριας φύσης στην πόλη, ως μέσο επίτευξης της κεντρικής αστικότητας.
Περισσότερα για την εργασία εδώ
5. Re–mining Giali: ένα νέο σενάριο για το κατασκευασμένο τοπίο _ λουτρά και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διπλωματική εργασία από τον Δημήτριο Μητσιμπόνα
Η παρατήρηση του τοπίου του Γυαλιού, που μετασχηματίστηκε δραστικά από ανθρωπογενείς παράγοντες, αποτέλεσε το έναυσμα της διπλωματικής αυτής εργασίας από τον Δημήτριο Μητσιμπόνα. Σκοπός ήταν η εύρεση ενός νέου σεναρίου κατασκευασμένου τοπίου που αξιοποιεί τη γεωθερμία της περιοχής.
Περισσότερα για την εργασία εδώ
6. Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας Ηπείρου: Ανασχεδιασμός και Επανάχρηση του πρώην Γεωργικού Σταθμού Ιωαννίνων, διπλωματική εργασία από τις Αθανασία Κλούρα και Εμμανουέλα Μυρτάκη
Στόχος της εργασίας από την Αθανασία Κλούρα και την Εμμανουέλα Μυρτάκη αποτελεί ο σχεδιασμός του Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας Ηπείρου στην έκταση του πρώην Γεωργικού Σταθμού Ιωαννίνων, μέσω του οποίου το κοινό θα έρχεται σε επαφή με τις αγροτικές δραστηριότητες και τη φύση. Παράλληλα θα αποτελεί κέντρο έρευνας με τις απαραίτητες υποδομές. Ακόμα, η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου και η δημιουργία πόλου έλξης τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο για τους επισκέπτες της αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της πρότασης.
Περισσότερα για την εργασία εδώ
7. “Νεκρόπολις”, διπλωματική εργασία σχεδιασμού απο τη Μαρία Φουστάνου
Η διπλωματική εργασία της Μαρίας Φουστάνου, με τίτλο “Νεκρόπολις” ασχολείται με το νεκρό τόπο των λιπασμάτων, στην τοποθεσία του παλαιού εργοστασίου στη Δραπετσώνα.
Περισσότερα για την εργασία εδώ
8. YoUth Campus: Multifunctional Hub, diploma thesis by Elli Koutsogianni & Patila Dimitra
Βάση των μελλοντικών σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί για τις εγκαταστάσεις και τη χωροθέτηση των σχολών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκύπτει ένα ανεκμετάλλευτο κτίσμα όπως παρατηρούν οι Κουτσογιάννη Έλλη, Πατήλα Δήμητρα στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας. Σε αυτή, το κτίσμα αυτό γίνεται το βασικό αντικείμενο σχεδιασμού και αφού μελετώνται οι μελλοντικές ανάγκες, προτείνεται η μετατροπή του σε “YoUth Campus”, ένα Πολυ-λειτουργικό Hub.
Δείτε περισσότερα για την εργασία εδώ
9. Suncheon City Hub, διπλωματική εργασία από τον Δημήτριο Μαυροματάκη
Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για το σχεδιασμό του Νέου Δημαρχείου και Κέντρου Πολιτισμού στη Suncheon, στη Νότια Κορέα. Στόχος του διαγωνισμού είναι ένα κτήριο δημόσιο, οικολογικό και βιώσιμο που ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες και αντανακλά την εικόνα της πόλης ως οικολογικής πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας. Η διπλωματική εργασία από τον Δημήτριο Μαυροματάκη αξιοποιώντας την ιδέα της στέγης, πειραματίστηκε με διάφορα μεγέθη και σχήματα στεγών σε διάφορες συνθέσεις. Ενώ οι όγκοι κάτω από τις στέγες ποικίλλουν, ανάλογα με την ανάγκη της χρήσης του κάθε χώρου.
Περισσότερα για την εργασία εδώ
10. Αχερουσία Ατραπός: Κέντρο αποτέφρωσης νεκρών Άρτας, διπλωματική εργασία από τις Ιωάννα Ροβίνα και Κωνσταντίνα Εμμανουηλίδου
Η παρούσα διπλωματική εργασία από την Ιωάννα Ροβίνα και την Κωνσταντίνα Εμμανουηλίδου έχει ως κεντρικό άξονα το σχεδιασμό ενός αποτεφρωτηρίου. Η ιδέα της σύνθεσης βασίζεται στο διαχωρισμό των χώρων των επισκεπτών, του προσωπικού και της αποτέφρωσης. Η ιδέα επιτυγχάνεται μέσα από τη μελέτη και το σχεδιασμό της υλικότητας, των διαφορετικώ διαδρομών, του μεγάλου ύψους, των αίθριων, του φυσικού αλλά και τεχνητού φωτός. Όλα τα παραπάνω προσδίσουν στο κτίριο μια αίσθηση μνημειακότητας.
Περισσότερα για την εργασία εδώ
READ ALSO: Top10 Apartment's renovations 2022 by Archisearch.gr